Διαφωνούν οι γιατροί για το παλιό νοσοκομείο

Διαφωνούν  οι γιατροί για το  παλιό νοσοκομείο

Διαφωνούν οι γιατροί για το παλιό νοσοκομείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 608 ΦΟΡΕΣ

Κατήγγειλαν συμπαιγνία δικηγόρων για τη μεταφορά των δικαστηρίων

Την αντίθεσή του στην προοπτική μεταφοράς των υπηρεσιών του δικαστηρίου στο χώρο που έχει καθοριστεί στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου της Ρόδου, εκφράζει για ακόμη μία φορά ο Ιατρικός Σύλλογος, παραμένοντας σταθερός στην πρόταση που έχει κάνει για τη δημιουργία σύγχρονης υγειονομικής δομής Πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας.

Με αφορμή τις τελευταίες ημέρες, την αναζωπύρωση της συζήτησης για την αξιοποίηση των χώρων του παλαιού νοσοκομείου, χθες ο πρόεδρος του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς μαζί με τον γ.γ. κ. Ηλία Τσέρκη και το μέλος κ. Χρήστο Μιχάλαρο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην οποία και έκαναν λόγο για «παραγκωνισμό του ιατρικού συλλόγου», και ξεκαθάρισαν πως δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί μία πρόταση η οποία δεν τους εκφράζει καθόλου.

Μάλιστα ο κ. Τσέρκης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι γνωρίζουν πως οι δικηγόροι δεν επιθυμούν σε μεγάλο αριθμό τη δημιουργία ή την μεταφορά μέρους του δικαστικού μεγάρου στο χώρο αυτό του παλαιού νοσοκομείου. Αντίθετα όλος ο ιατρικός κόσμος, όλος ο υγειονομικός κόσμος είναι απόλυτα σύμφωνος στην μεταφορά όλων των δομών υγείας στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου.

«Μας έγινε η πρόταση αυτής της μοιρασιάς να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να συναινέσουμε ούτως ώστε αυτός ο χώρος του παλιού νοσοκομείου που από την 1η Μαΐου 2000 βρίσκεται σε αυτό το χάλι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι ενάντια στην προοπτική που πρέπει να έχει αυτός ο χώρος, θεωρούμε ότι υπήρξε μία συγκυρία των εξελίξεων της πολιτικής σκηνής που υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Μαντάς προσθέτοντας «ορισμένοι με την ιδιότητα των δικηγόρων κατέχουν θεσμικές θέσεις «κλειδιά» και εννοώ τον κ. Βορίδη που είναι νομικός, τον κ. Σαρρή που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, τον κ. Υψηλάντη ο οποίος είναι δικηγόρος, και τον κ. Χατζηδιάκο ο οποίος επίσης είναι δικηγόρος – δήμαρχος.

Κατανοώ, αυτήν την επιθυμία τους όμως δεν κατανοώ τον παραγκωνισμό του ιατρικού συλλόγου και να μας ειπωθούνε τετελεσμένα γεγονότα τα οποία ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να εξελιχθεί, και να έρθουνε να μας πούνε μία πρόταση η οποία δεν μας εκφράζει καθόλου»!

Ο πρόεδρος θέλοντας να εξηγήσει όσα δήλωσε παραπάνω είπε πως όταν έφυγε το νοσοκομείο και εγκαταστάθηκε στο νέο, δεν είχε γίνει καμία απολύτως μελέτη για το τι θα γίνει. Ο γιατρός Σάββας Καραγιάννης είχε κάνει προσπάθεια μεγάλη να κάνει το υγειονομικό πάρκο όπου και εκεί – κατά την άποψη του – μεγάλα συμφέροντα δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να συρθούμε 15 χρόνια και να έχουμε σε διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου διάφορα ταμεία και διάφορες δομές που ταλαιπωρούνε πρωτίστως τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς και δευτερευόντως τους γιατρούς και όσους υπηρετούν εκεί.

Υπήρχαν σταδιακά πολλές παρεμβάσεις, πολλοί τεχνικοί από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι οποίοι επισκέφθηκαν το παλιό νοσοκομείο και έδωσαν πολλές πολιτικές επισκέψεις, συνέχισε ο κ. Μαντάς, οι οποίες όμως δεν έδωσαν ποτέ καρπό διότι όπως τόνισε «πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ήταν προσωπικές φιλοδοξίες πολιτικών προσώπων οι οποίες βρισκόντουσαν και σε διάσταση για να μπει η υπογραφή των ψήφων και του έργου «κατόπιν ενεργειών μου».

Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί και είναι το μοναδικό σημείο που συμφωνούμε, ότι επιτέλους πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το χάλι που βρίσκεται αυτός ο υπέροχος χώρος.

Θεωρεί ότι μοναδικό ιστορικό ακίνητο και πρέπει να ληφθεί υπόψη του κάθε ενός που θέλει να βάλει υπογραφή ότι εδώ είναι η ιστορία των συναδέλφων μας των ιατρών είναι η ιστορία της ιατρικής της Ρόδου και έχει άμεση χρησιμότητα να αξιοποιηθεί πρωτίστως από δομές υγείας.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά πρέπει να μαζευτούν εντός του χώρου του παλιού νοσοκομείου και να υπάρξει ένα, σύμφωνα και με το νέο νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη (4238), μία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας που να περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται σήμερα ο ασφαλισμένος και ο ασθενής δοθέντος ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αυτών είναι ανήμποροι πολίτες, βρισκόμενοι σε αναπηρικά καροτσάκια συνοδευόμενοι από συγγενείς οι οποίοι φεύγουν από τη δουλειά τους και χάνουν πάρα πολύ χρόνο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΡ.

Τι προτείνουν
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε διεξοδικά και στις αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίαση προχθές βράδυ του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Ο Ι.Σ. Ρόδου δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση με την τοπική αυτοδιοίκηση, κανένα Σύλλογο ή άλλο φορέα. Αντίθετα, πιστεύουμε και επενδύουμε πολλά στη συνεργασία και ενότητα όλων των φορέων, για το καλό της τοπικής κοινωνίας αλλά και των νησιών μας.

2. Ο Χώρος του παλαιού νοσοκομείου είναι διαρρυθμισμένος από πρόσφατες μελέτες του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία αμελλητί στέλνετε στον κάδο των απορριμμάτων !

3. Θεωρούμε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένης υγειονομικής δομής Αστικού Κέντρου Υγείας (ΠΕΔΥ), 24ωρης λειτουργίας, με σταθμό ΕΚΑΒ στο κέντρο της πόλης.

4. Τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ) παραδόξως είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου στα περισσότερα πληρώνουμε υψηλά μισθώματα. Στην περίοδο της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία η περικοπή των δαπανών.

5. Στόχος μας είναι στο χώρο του Νοσοκομείου να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος λειτουργίας που να περιλαμβάνει τους λοιπούς υγειονομικούς φορείς (Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογοι ασθενών κ.α). Με τον τρόπο αυτόν θα σταματήσει η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των ασθενών προσφέροντας άμεσες και ποιοτικότερες υπηρεσίας υγείας στον ίδιο χώρο.

6. Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας επί Υπουργίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ανέθεσε στον Ιατρικό Σύλλογο με τον εκπρόσωπό του στον ΠΙΣ κ. Κουτσόπουλο Κωνσταντίνο (υπεύθυνο νησιωτικής πολιτικής υγείας του ΠΙΣ) μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του να εκπονήσει μελέτη για την ανακατασκευή του παλιού νοσοκομείου. Η μελέτη αυτή ενώ έχει ολοκληρωθεί, ξαφνικά την παραβλέπουν.

7. Η μελέτη αυτή έλαβε υπόψη τα νέα νομοθετικά πλαίσια περί διαχωρισμού της Πρωτοβάθμιας από Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μια σύγχρονη πόλη που θα περιλαμβάνει:

Α. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία βασικών ειδικοτήτων.
Β. Τμήμα Α' Βοηθειών 24ης λειτουργίας.

Γ. Βραχεία νοσηλεία.
Δ. Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.

Ε. Σηπτικό Χειρουργείο.
ΣΤ. Εργαστήρια (ακτινολογικό, μικροβιολογικό).

Ζ. Χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Η. Χώρος συνεδριάσεων πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας επιτροπής και ΚΕΠΑ.

Θ. Χώρους εξυπηρέτησης κοινού και προσωπικού.
Ι. Χώρους διοικητικής μέριμνας.

Κ. Χώρους λοιπού προσωπικού.
Λ. Χώρους τηλεϊατρικής και τηλεδιασκέψεων σε διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά.

Μ. Σταθμό ΕΚΑΒ.
Ν. Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την ανακατασκευή του χώρου του παλαιού νοσοκομείου τη δημιουργία των παραπάνω δομών, για την άριστη εξυπηρέτηση ντόπιων πολιτών και των επισκεπτών μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ενάντια στις πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις από όπου κι αν προέρχονται.
Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας θεωρούμε απαραίτητη την αναστολή οιασδήποτε απόφασης που δεν θα περιλαμβάνει πρωτίστως τον τομέα υγείας.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας