Β. Υψηλάντης: Θα πρέπει η Μ. Ιατρίδη να αποκηρύξει τις μέχρι τώρα θέσεις της

Β. Υψηλάντης: Θα πρέπει η Μ. Ιατρίδη να αποκηρύξει τις μέχρι τώρα θέσεις της

Β. Υψηλάντης: Θα πρέπει η Μ. Ιατρίδη να αποκηρύξει τις μέχρι τώρα θέσεις της

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 787 ΦΟΡΕΣ

Ο απολογισμός της μέχρι τώρα κοινοβουλευτικής του παρουσίας αλλά και οι θέσεις του αναφορικά με την τρέχουσα πολιτική, εθνική και τοπική, επικαιρότητα, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, χθες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με μία πιθανή επιστροφή της ανεξάρτητης βουλευτού κας Μίκας Ιατρίδη, στη Νέα Δημοκρατία, τη χαρακτήρισε όψιμη μεν αλλά θετική, με την προϋπόθεση ότι θα αποκηρύξει τον πρότερο πολιτικό της βίο!

Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου, ο βουλευτής, έκανε έναν μίνι απολογισμό της δυόμιση ετών θητείας του στα Κοινοβουλευτικά έδρανα, «μιας θητείας που έγινε στη βάση της συνέπειας, σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εντιμότητας και τις καθαρές θέσεις για την πατρίδα και τα Δωδεκάνησα». Συγκεκριμένα, με 40 και πλέον ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, εκατοντάδες στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία διετέλεσε και γραμματέας της, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ως Γραμματέας και Πρόεδρος, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δεοντολογίας που εκτός τις υποθέσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών ασχολήθηκε με τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας και βέβαια με τα θλιβερά φαινόμενα περί καταγγελιών απόπειρας χρηματισμού βουλευτών, τα οποία χαρακτήρισε δραματικά.


Επίσης, με πάνω από 150 ενέργειες κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την προώθηση και επίλυση ζωτικών για τα νησιά μας θεμάτων και βέβαια πάντα κοντά στον άνθρωπο και στην καθημερινότητα του. Αναφέρθηκε, επίσης, σε εκκρεμότητες της περιοχής μας για τις οποίες, όπως είπε, έχει δρομολογήσει την καλύτερη λύση και τέτοιες είναι το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, το Αλιευτικό Καταφύγιο Πάτμου, η νομοθετική ρύθμιση για τα ακίνητα που διεκδικεί το Δημόσιο στη Σύμη, η Σχολή Εμποροπλοιάρχων στην Κάλυμνο, το Κέντρο Υγείας στην Κάρπαθο, οι νέες φυλακές στην Κω και η εγκατάσταση των δικαστηρίων στο παλαιό Νοσοκομείο.

Δήλωσε, ακόμη, ο βουλευτής: «Σήμερα ο τόπος μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη καμπή. Μετά από 6 χρόνια σκληρής ύφεσης, χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού καταγράφονται θετικά πρόσημα στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) συμπίπτει χρονικά με τέτοια γεγονότα που ενώ λογικά θα έπρεπε να συνεπαίρνουν όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας στο δρόμο της εθνικής συνεννόησης και ενότητας, τουναντίον γίνεται η αιτία να ξεδιπλωθεί όλη παθογένεια και η εσωστρέφεια κυρίως με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών εξαπτέρυγών του».

Στη συνέχεια, ανέλυσε ποιά είναι κατά την άποψή του τα σημαντικά στοιχεία:
Το πρώτο αφορά την ανάκαμψη και την πρόβλεψη ρυθμών ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ύφεσης και 21 συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης. Με θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Το δεύτερο ότι ο Προϋπολογισμός του 2015 προδιαγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμφωνεί σ' αυτό ωστόσο έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης . Όπως είπε, αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ότι τούτο μπορεί να υλοποιηθεί με τη δραματική αύξηση φόρων κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τους οποίους αποκρύπτει και βεβαίως δεν τους προσδιορίζει και με τη διατήρηση των πρωτογενών δαπανών στο 44% ! Περαιτέρω η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποίησης των δαπανών στο ύψος του 2014, δείχνει ότι με κανένα τρόπο δεν θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως έχει υποσχεθεί. Ειπώθηκαν επίσης εδώ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, περί απομείωσης του δημόσιου χρέους ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την ανάγκη παραγωγής πλεονασμάτων.

Και όλα αυτά μόνοι τους, δίχως κανένα σύμμαχο και βέβαια λογαριάζοντας δίχως τον ξενοδόχο. «Είναι συνεπώς απόλυτα δεδομένο, δίχως να χρειάζεται κανένα email από κανέναν, ότι στοχεύει έτσι, όπως και με το περιβόητο μανιφέστο της Θεσσαλονίκης, με βεβαιότητα στην οριστική απομόνωση της χώρας και στην απώλεια όλων εκείνων που με θυσίες καταφέραμε μέχρι σήμερα», τόνισε ακόμη ο κ. Υψηλάντης.

Για την κα Ιατρίδη
Ο κ. Υψηλάντης ρωτήθηκε, χθες, για το ποια θα είναι η στάση του σε περίπτωση που υπάρξει επαναπροσέγγιση της κας Ιατρίδη με τη Νέα Δημοκρατία και πιθανότατα μία θέση στο ψηφοδέλτιο στις ενδεχόμενες εκλογές. Αρχικά, δήλωσε ο βουλευτής:
«Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι είναι θετικό ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η κα Ιατρίδη αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης και εψήφισε και πιστεύω ότι θα ψηφίσει και στην τρίτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ. Αυτό είναι μια πράξη μέσα στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του καθενός μας και είναι μία πράξη θα έλεγα εθνικής γενναιότητας διότι πραγματικά σ’ αυτά τα δραματικά τα οποία συνέβησαν αυτές τις μέρες, χρειάζεται από πλευράς των Ελλήνων βουλευτών να αντισταθούν σε όλα αυτά τα οποία γίνονται από ορισμένους που θέλουν να προκαλέσουν την ανωμαλία.

Τώρα, όσον αφορά μία τυχόν προσέγγισή της στη ΝΔ, εγώ προσωπικά, ως ένας βουλευτής ο οποίος επωμίστηκα των ευθυνών μου μέσα απ’ αυτό το χώρο, προκειμένου η Ελλάδα να μη φθάσει στην άτακτη χρεοκοπία, με μέτρα τα οποία, δυστυχώς, πολλές φορές δυσαρέστησαν τους πολίτες και τους συμπατριώτες μας, θα πρέπει και η κα Ιατρίδη να αποκηρύξει τις μέχρι τώρα θέσεις της σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά, τους συναδέλφους της στα Δωδεκάνησα και τους αγώνες της Νέας Δημοκρατίας για τη σωτηρία της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία και τότε, βέβαια, εφόσον συμπλεύσει με αυτά τα οποία η ΝΔ υποστήριξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε αντίθεση με την κα Ιατρίδη-άλλωστε, θέλω να υπενθυμίσω ότι ήμουνα και ο μόνος, εξ όσων γνωρίζω, ο οποίος και δημόσια έχω αντιπαρατεθεί μαζί της στις πολιτικές αυτές-τότε είναι ανοιχτός ο δρόμος για να επιστρέψει στη Ν.Δ.»

»Με αυτές τις προϋποθέσεις, ποιος δεν θα γίνει δεκτός; Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση του λαού μας να κρίνει ακριβώς την πορεία, τη συνέπεια και την καθαρότητα του καθενός. Και εδώ, στο σημείο αυτό, θέλω να πω ότι και η Ν.Δ. πρέπει να δει και την κατάρτιση ενός σοβαρού και αξιόμαχου ψηφοδελτίου-αν φθάσουμε στις εκλογές-και ο Πρόεδρος να εκτιμήσει βέβαια ότι σ’ αυτό ήδη υπάρχουν άνθρωποι που με αξιοπρέπεια πορεύονται και στη ζωή τους και στην πολιτική».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανές αντιδράσεις βουλευτών στο ενδεχόμενο αυτό, συμπλήρωσε: «Σαφώς αυτοί οι πολιτικοί ελιγμοί, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξάστερες και καθαρές θέσεις, τους δυσαρεστεί. Αλλά, θέλω να πω, επίσης, ότι, στην πολιτική, όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται».

Για τις πρόωρες εκλογές
Κληθείς ο βουλευτής να σχολιάσει το γεγονός ότι η χώρα φαίνεται να οδεύει σε εκλογές άμεσα, δήλωσε: «Για μένα προσωπικά και για τη Νέα Δημοκρατία, η εκλογή του ΠτΔ αποτελούσε και αποτελεί βαθύτατα μία πράξη συνταγματικής προσήλωσης και εθνικής ανάγκης. Αυτό εδώ θα ολοκληρωθεί στην τελευταία, τρίτη, ψηφοφορία. Ήδη, υπάρχει μία ανταπόκριση ενός σοβαρού αριθμού βουλευτών και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος η αντιπολίτευση θα σταθεί ενώπιον των πραγματικών ευθυνών έναντι της κοινωνίας και της Ελλάδας και θα εκλέξει ΠτΔ.

Σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όπως τις ανέλυσα παραπάνω». Είπε, ακόμη:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη όχι μόνο για εκλογές αλλά και για να ξανακαταστεί πρωτοπόρος δύναμη, η οποία με ασφάλεια θα οδηγήσει τη χώρα σε απάνεμα λιμάνια, σε λιμάνια σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Έχουμε περάσει τα δύσκολα και τώρα, σε αυτήν εδώ τη φάση, πρέπει να κοιτάξουμε με πιο τρόπο θα βγούμε με ασφάλεια στις αγορές για να ξαναποκτήσει η χώρα τη λεγόμενη αυτή κανονικότητα π ου έχει ανάγκη».

Όσο για τα όσα παρακολούθησε το πανελλήνιο στην υπόθεση με τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., κ. Παύλου Χαϊκάλη, ο κ. Υψηλάντης ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής η οποία εξέτασε το θέμα, σχολίασε:

«Προσωπικά, με έχει αηδιάσει αυτή η κατάσταση, όπως έχει αηδιάσει και πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι έργο της Δικαιοσύνης να διερευνήσει σε βάθος τα όσα καταγγέλθηκαν ή σκηνοθετήθηκαν ή ειπώθηκαν ή συνέβησαν. Πάντως, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η ΝΔ ξεκάθαρα είναι μακριά από αυτές τις μεθοδεύσεις, μεθοδεύσεις που δυστυχώς στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ο κ. Τσίπρας.

Για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και το ΦΠΑ
Κληθείς ο κ. Υψηλάντης να εκφράσει τη θέση του για την πρόσφατη κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καταρχήν, ανέφερε ότι πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και βέβαια, θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κοιτάξει πως θα διορθώσει αυτή τη μεγάλη απώλεια εσόδων που είχε και πως θα καλύψει τα κενά.

Κατά την άποψή του, θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη οικονομία και καλύτερη διαχείριση των χρημάτων και των πόρων που έχει σήμερα η ΤΑ. Και συνέχισε: «Από την άλλη, όμως, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι τα μεγάλα, τουλάχιστον, νησιά της Δωδεκανήσου αλλά και όλοι οι Δήμοι της Δωδεκανήσου έχουν ένα προβάδισμα σ’ αυτό που λέγεται τουρισμός και κοινές συνέργιες, όπως είναι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και άλλα που θα μπορούσαμε να είχαμε, οπότε θα πρέπει η κάλυψη όλων αυτών των πραγμάτων να προβληματίσει άμεσα όχι μόνο την Τ.Α. αλλά και όλους τους πολίτες αυτού του τόπου».

Όσο αφορά στο ισχύον καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Υψηλάντης, αφού θύμισε ότι πρόκειται για μια κόντρα που είχε με την κα Ιατρίδη που επανέφερε διαρκώς το θέμα, είπε: «Θέλω να πω ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Δωδεκανησιακό λαό:

Όντως, κάποιοι, κάποια στιγμή, έθεσαν θέμα κατάργησης των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Κατά την άποψή μας αλλά και κατά την άποψη του ΟΟΣΑ, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν ειδικό φορολογικό καθεστώς. Ειδικό φορολογικό καθεστώς, εάν ανατρέξετε στα όσα λέει ο ΟΟΣΑ αφορούν άλλες κατηγορίες». Και εξήγησε:
Τα περισσότερα νησιά και απομακρυσμένες περιοχές άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά την εισδοχή των Κρατών αυτών στις ευρωπαϊκές τότε κοινότητες, έτυχαν εξαίρεσης από το φιλολογικό και τελωνειακό καθεστώς των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και της Ε.Ε., κάτι το οποίο δεν είχε γίνει για τις δικές μας απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Έτσι, επί κυβέρνησης Μητσοτάκης τη δεκαετία του ’90, η Ε.ΕΕ. αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα αυτή και παραχώρησε το δικαίωμα στο Ελληνικό Κράτος να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

«Είναι, λοιπόν, καθαρά στο χέρι μας να απεμπολήσουμε ένα τέτοιο δικαίωμα το οποίο έχει παράσχει η ίδια η Ε.Ε. και κανένας άλλος. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση-και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες-η οποία θα κάνει τέτοιου είδους παραχώρηση. Άρα, όσο τουλάχιστον εξυπηρετώ τα συμφέροντα του Δωδεκανησιακού λαού, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και όσο βέβαια υπάρχει και κυβέρνηση Ν.Δ. η οποία έχει δεσμευτεί, και προεκλογικά, γι’ αυτά εδώ τα θέματα».

Διαβάστε ακόμη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»