Θα αναβιώσει η τραγωδία του Φαρμακονησίου

Θα αναβιώσει η τραγωδία του Φαρμακονησίου

Θα αναβιώσει η τραγωδία του Φαρμακονησίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 389 ΦΟΡΕΣ

Η τραγωδία που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο ανοικτά του Φαρμακονησίου, όπου χάθηκαν 12 ζωές αλλοδαπών που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια για μια καλύτερη ζωή, θα αναβιώσει στις αρχές Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει, 21χρονος Σύριος ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που μετέφερε συνολικά 27 παράνομους μετανάστες από την Συρία και το Αφγανιστάν, από τους οποίους 3 γυναίκες και 9 παιδιά αγνοούνται μέχρι σήμερα!

Σε βάρος του νεαρού Σύριου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος προκειμένου να προωθηθούν στο εσωτερικό εκ κερδοσκοπίας και από την οποία προέκυψε θάνατος και κίνδυνος ανθρώπου, για την οποία και θα δικαστεί στις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ταξίδι των 27 αλλοδαπών (13 άνδρες, 4 γυναίκες και 10 παιδιά) ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με το ξύλινο αλιευτικό σκάφος «CONZURU». Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου 2014, σκάφος του λιμενικού αφού ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο του νησιού, εντόπισε 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι ακινητοποιημένο -πιθανόν από μηχανική βλάβη- χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, το αλιευτικό σκάφος μήκους 8-9 μέτρων, με τους παράνομους μετανάστες.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις κρατούσες καιρικές συνθήκες (ισχυρή αποθαλασσία Ν.ΝΑ 5 bf) το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό για την ακτή, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Αυτό είχε ως συνέπεια να μετατραπεί η επιχείρηση ρυμούλκυσης, άμεσα από το Π.Λ.Σ., σε επιχείρηση διάσωσης από τη θάλασσα, συντονισμένη από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και μέχρι το πρωί είχαν διασωθεί 16 άτομα (14 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί), ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 ακόμη εξακολουθούσαν να αγνοούνται. Οι έρευνες συνεχίστηκαν από ξηράς, αέρος και θάλασσας χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο ίχνος από τους αγνοούμενους λαθρομετανάστες.

Οι 14 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου και φιλοξενήθηκαν ενώ μερικές μέρες αργότερα μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου 2015 στη Λέρο και συνομίλησε με τους λαθρομετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε το Λιμεναρχείο Λέρου συνελήφθη 21χρονος που ήταν μεταξύ των διασωθέντων αλλοδαπών, ως δράστης και κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους το οποίο μετέφερε τους παράνομους μετανάστες στην περιοχή μας. Σε βάρος του Σύριου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Αρκετά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στο Νότιο Αιγαίο

Διαλέξεις κι ενημερωτικές δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σχολεία (Φωτορεπορτάζ)

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας