Δυνατός φάκελος διεκδίκησης για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Δυνατός φάκελος διεκδίκησης  για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Δυνατός φάκελος διεκδίκησης για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 456 ΦΟΡΕΣ

Υπόθεση όλης της κοινωνίας είναι, κατά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, η δημιουργία ενός «δυνατού» φακέλου διεκδίκησης της Ρόδου για να πάρει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, για την οποία, όμως, βασικό είναι να βρεθεί μία κεντρική ιδέα που να εντυπωσιάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε αντιληπτό κατά την ημερίδα που διοργανώθηκε, προχθές, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην οποία, εκτός από τον ίδιο, συμμετείχαν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, ο Αντιδήμαρχος, η ημερίδα αυτή, που ήταν ενημερωτική για τη διαδικασία της υποψηφιότητας μιας πόλης, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού, του κ. Ξυδάκη, στη συνέχεια έγινε τοποθέτηση από τον κ. Σπύρο Μερκούρη, αδελφού της Μελίνας Μερκούρη ο οποίος είναι επίτιμος Πρόεδρος του δικτύου των πόλεων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ακολούθησαν τα διαδικαστικά της προκήρυξης από δύο υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και αμέσως μετά ακολούθησε η πρακτική από τους εκπροσώπους της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας η οποία κέρδισε το θεσμό για το έτος 2019.

Η κα Γκεοργκίεβα, η οποία είναι η project manager, έκανε μία παρουσίαση της υποψηφιότητας και κυρίως έδωσε κάποιες οδηγίες για το πως πρέπει να κινηθούν οι διεκδικήτριες πόλεις. Ακολούθησε ο Διευθυντής της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Ε. όπου αναφέρθηκε σε παραδείγματα, στη διαδικασία όπως επίσης και σε μία ενημέρωση για το τι έχει συμβεί στις πόλεις που είτε έχουν διεκδικήσει είτε έχουν καταφέρει να πάρουν το θεσμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηιωάννου περιέγραψε κάποιες αλλαγές που προέκυψαν από τη διαδικασία η οποία έγκειται στο ότι οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο θα καταθέσουν έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας έως τις 23 Οκτωβρίου του 2015, στη συνέχεια γίνεται μία προεπιλογή, όχι δύο πόλεων όπως υπαγόρευαν οι πρώτες οδηγίες, αλλά αρκετών η οποία θα γίνει περίπου στο τέλος του 2015.

Ακολούθως, ξεκινάει μία παρακολούθηση από την Επιτροπή και ζητείται από τις πόλεις να συμπληρώσουν το φάκελό τους, να τεκμηριώσουν την πρότασή τους, διαδικασία που γίνεται μέσα στο 2016. Γύρω στο τέλος της επόμενης χρονιάς, έπειτα και από την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων αποφασίζει η χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια είναι η πόλη που θα φέρει τον τίτλο του θεσμού.

Σχετικά με κάποια πρακτικά ζητήματα, τα οποία, όμως, είναι σημαντικά, όπως είπε, με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης από την Ευρώπη, τα οφέλη των πόλεων είναι πολλαπλά αφού βοηθάει πάρα πολύ τις πόλεις να φτιάξουν ένα πρόγραμμα, ένα brand το οποίο να είναι μακροπρόθεσμο και κυρίως δίνει τη δυνατότητα και σε εμάς για μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση αφού ο τίτλος είναι για το 2021, δηλαδή δεν αφορά τη σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά τον τόπο γενικότερα. Και δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου:

«Εγώ θεωρώ ότι, πραγματικά, είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόδο, κατανοώ επίσης αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή την περίοδο, που υπάρχουν συμπολίτες μας που παραπονιούνται είτε για την καθαριότητα, είτε για τας πεζοδρόμια, είτε για μικρά προβλήματα αλλά πιστεύω ότι αυτή η δυνατότητα είναι όχι μόνο για να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη διαχείριση της πόλης αλλά κυρίως σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις σημαντικά στο μέλλον και να υπάρχει και μία συναίνεση γι’ αυτά που συμβαίνουν στον τόπο. Κυρίως, δηλαδή, να υπάρχει ένα master plan για τον τόπο ασχέτως το ποιος είναι επικεφαλής στη Δημοτική Αρχή.

Διότι απαιτεί κοινωνική συναίνεση, απαιτεί δηλαδή οι φορείς να συμμετάσχουν, απαιτεί οι παρατάξεις να συμμετάσχουν, όπως, επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επιχειρηματίες. Τα παραδείγματα από άλλες πόλεις δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις οι τοπικές αντιλήφθησαν τη δυνατότητα που δίνει αυτός ο θεσμός».

Το τυπικό του πράγματος απαιτεί έναν Οργανισμό και στη Ρόδο υπάρχει η εμπειρία (σ.σ. για παράδειγμα από τα island games) ο οποίος ελέγχεται από την Ε.Ε., από τα σημαντικά είναι ότι αν μία πόλη καταφέρει να πάρει τον τίτλο, η Ευρώπη την αντιμετωπίζει λίγο διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα αφού υπάρχει μία ευκολία, πέρα από το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που παίρνει η πόλη τη χρονιά που φέρει τον τίτλο, το βραβείο της Μελίνας Μερκούρη. Ακόμη, η Ε.Ε. πιέζει πολύ τα Κράτη που αναλαμβάνουν το θεσμό να βγάλουν κάποια κονδύλια για την πόλη που επιλέγεται.

Εν κατακλείδι, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και όλο και περισσότερες πόλεις μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ημερίδα εκπροσωπούνταν ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα, η Ελευσίνα, η Σύρος, αποφάσισαν και τα Γιάννενα να διεκδικήσουν, ο Βόλος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Ρόδος και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι διεκδικητές.

Σχετικά με τα βασικά στοιχεία της διεκδίκησης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, αυτό που ουσιαστικά αξιολογούν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. είναι το πρόγραμμα, η κεντρική ιδέα ενώ δεν αξιολογείται το παρελθόν, το τουριστικό ρεύμα κτλ. Η κεντρική ιδέα, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και κυρίως το αγκάλιασμα από την κοινωνία, ότι πρόκειται, δηλαδή, για μία υπόθεση που αφορά τον τόπο γενικότερα.

Επίσης, σε αυτή τη διαδικασία απαιτείται μία κοινωνική συναίνεση και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φιλιππούπολης της οποίας η κεντρική ιδέα για να διεκδικήσει τον τίτλο ήταν πως το 2019 θα αγκαλιάσουν τους ΡΟΜΑ που κατέχουν το 10% του πληθυσμού της πόλης με εκπαίδευση και εναρμόνιση με την κοινωνία έχοντας ως άξονα τον πολιτισμό, διεκδικώντας πολιτιστικές δράσεις στην ύπαιθρο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της πολιτιστικής πρωτεύουσας για την Φιλιππούπολη είναι γύρω στα 22 εκατ. ευρώ, η διαδικασία απαιτούσε γύρω στα 200 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να πάρει τον τίτλο, κατάφεραν να πάρουν 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, 3,5 εκατ. ευρώ από τους χορηγούς εκτός από το βραβείο που θα πάρουν το 2019.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, αυτό που προέχει είναι να περάσει αυτή η πρόταση σε μία περίοδο που και στο Δήμο γίνονται βαθιές περικοπές στα οικονομικά ωστόσο θεωρεί ότι είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και το διεκδικούν πόλεις με πολύ μικρούς προϋπολογισμούς και τεράστια προβλήματα και χωρίς τις ξενοδοχειακές υποδομές και την εμπειρία από μεγάλα γεγονότα που διαθέτει η Ρόδος.

Κεντρική ιδέα ακόμη δεν υπάρχει σχεδόν από κανέναν ή δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ωστόσο, ήδη, πάρα πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν και είναι υπόθεση της πόλης να βρεθεί η κεντρική ιδέα ενώ ο φάκελος που θα κατατεθεί δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ μεγάλος.

«Χρόνος υπάρχει αρκεί να συμφωνήσουμε με αυτό το ζήτημα. Για μένα είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο», είπε ο κ. Χατζηιωάννου και ανέφερε, ακόμη, ότι έχει συσταθεί επιτροπή προσωπικοτήτων που έχουν σχέση με τη Ρόδο, ενώ θα αξιοποιήσουν το γεγονός ότι η Ρόδος ανήκει στο κλαμπ των Πόλεων Μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ και το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητά της.

Τέλος, η πρόταση θα έρθει αρχικά στη δημοτική πλειοψηφία και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο αφού μπορεί να πέρασε στην προηγούμενη θητεία αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι