Η 11χρονη αρχαία Ελληνίδα Μύρτις παρουσιάζεται στις 15 Απριλίου στο κοινό

Η 11χρονη αρχαία Ελληνίδα Μύρτις παρουσιάζεται στις 15 Απριλίου στο κοινό

Η 11χρονη αρχαία Ελληνίδα Μύρτις παρουσιάζεται στις 15 Απριλίου στο κοινό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2926 ΦΟΡΕΣ

Στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν", στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά , όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να "συναντήσουν" ένα κορίτσι του 5ου αιώνα π.Χ, ντυμέ

Στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν", στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά , όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να "συναντήσουν" ένα κορίτσι του 5ου αιώνα π.Χ, ντυμένο με φόρεμα από λινό ύφασμα σχεδιασμένο από την Σοφία Κoκοσαλάκη, ενώ λίγο καιρό μετά η έκθεση θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Η 11χρονη Μύρτις ένα κορίτσι που ζούσε στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή πέθανε από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του λοιμού της Αθήνας, μιας επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 των κατοίκων της πόλης.

Το κρανίο του κοριτσιού ήλθε στο φως το 1994 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του μετρό στον Κεραμεικό. Το κρανίο διατηρείτο σε καλή κατάσταση και αυτό οδήγησε τον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Μανώλη Παπαγρηγοράκη, να αναπλάσει το πρόσωπο, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες.

Οι αρχαιολόγοι βάφτισαν τη μικρή "Μύρτιδα" και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα είναι καστανή, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνη την εποχή, αλλά θα χρειαστεί να γίνει εργαστηριακός έλεγχος του γονιδιώματος της μικρής για να προσδιορισθούν και άλλα χαρακτηριστικά.

Το πρόπλασμα του προσώπου έχει δημιουργηθεί από τον γλύπτη Οσκαρ Νίλσον στη Σουηδία, πρόκειται για τον καλλιτέχνη που έχει κατασκευάσει και το πρόσωπο του Φιλίππου του Β΄.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλα τα ευρήματα από τον ομαδικό τάφο που ήλθε στο φως από την ανασκαφή της Εφης Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, τάφος που χρονολογείται περί τα 430-426 π.Χ και συσχετίζεται με την επιδημία που συνέβαλε στην ήττα της Αθήνας, στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα

«Καλάθι των νονών»: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ανακοινώθηκε και ο Μπελέρης -Μητσοτάκης: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος ηθοποιός

Γ. Νικητιάδης: «Οι φιέστες της ΝΔ κατά της ακρίβειας γκρεμίζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ»