Επικίνδυνη φωτιά στο δάσος μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων

Επικίνδυνη φωτιά στο δάσος μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων

Επικίνδυνη φωτιά στο δάσος μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 10968 ΦΟΡΕΣ

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ εχουν σπεύσει στο σημείο

Μάχη με τεράστια πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην περιοχή μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων δίνουν σήμερα από τις 11 το πρωί οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας.

Μέχρι στιγμής η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη μια από τις πιο όμορφες δασικές περιοχές του νησιού μας και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από αέρος και εδάφους το πύρινο μέτωπο δεν υποχωρεί και κατευθύνεται προς την περιοχή των Απολλώνων.

Ώρα: 11:25

Συναγερμός έχει σημάνει στις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής μας εξαιτίας φωτιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή Λιβάδια και καθώς υπάρχει πυκνό δάσος εκεί, έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Ώρα: 12:46

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας, στην περιοχή «Λιβάδια» μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων στην Ρόδο όπου λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Στο σημείο της φωτιάς βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ενώ κλήθηκαν και εθελοντικές ομάδες καθώς διαπιστώθηκε ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά μεγάλο.

Επίσης ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο νησί μας, και έχει ζητηθεί η συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου καναντέρ από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Δήμος Ρόδου αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν ήδη διαθέσει τα μηχανήματα τους προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Παράλληλα έχουν κληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιώτες που διαθέτουν χωματουργικά μηχανήματα να συνδράμουν και αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή που καίγεται είναι δασική και μέρος αυτής είχε ξανακαεί σε παλαιότερη φωτιά.

Ώρα 13:20

Μιλώντας στην Ροδιακή ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος επιβεβαίωσε ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη αυτή την ώρα μεταξύ Λάερμων και Απολλώνων. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει επισήμως την συνδρομή και δεύτερου ελικοπτέρου για την κατάσβεσή της, ενώ στο σημείο σπεύδει και ο ίδιος για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών.

Ώρα 13:33

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας που καίνε μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων, είναι τέσσερα!

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το πως φαίνεται το ένα από τα μέτωπα από τα Λάερμα:

Φώτο: Σωτήρης Καλογερής

Ώρα 13:55

Συνεχίζει να κατακαίει ανεξέλεγκτα την δασική περιοχή ανάμεσα σε Λάερμα και Απόλλωνα σήμερα το πρωί.

Ωστόσο παραμένει ακόμη ανεξέλεγκτη, ενώ σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, η φορά του ανέμου έχει αλλάξει πλέον προς τα Απόλλωνα.

Δείτε κι άλλες εικόνες από την φωτιά:

Ώρα 14:40

Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα. Έχει φύγει από την περιοχή των Λαέρμων και "βοηθούμενη" από τον άνεμο κατευθύνεται προς Απόλλωνα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει φτάσει στο νησί η βοήθεια που έχει ζητηθεί (ελικόπτερο ή καναντέρ) για ρίψεις νερού, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα καθώς χρησιμοποιούνται σε άλλα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Νέες φωτογραφίες από το μέτωπο της φωτιάς, όπως φαίνεται από την πλευρά της Αρχίπολης:

(φωτογραφίες Σάββας Μακρής)

Ώρα 15:30

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, έχει εγκριθεί η συνδρομή στην κατάσβεση της φωτιάς από Σινούκ και από ένα ακόμη πυροσβεστικό ελικόπτερο, τα οποία όμως δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Ρόδο.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξακολουθεί να επιμένει στο αίτημά του και για την υποστήριξε από Καναντέρ.

Ώρα 16:30

Εδώ και λίγα λεπτά επιχειρούν πλέον δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς και ένα στρατιωτικό (Σινούκ) καθώς έφτασαν στην Ρόδο για βοήθεια. Ωστόσο πλέον οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις πλέον δίνουν μάχη και με τον χρόνο για την κατάσβεση της φωτιάς, καθώς σε λίγες ώρες θα χαθεί το φως της ημέρας.

Επίσης παραμένει το αίτημα και για ενίσχυση από αέρος με δύο ακόμη Καναντέρ. Η υπόσχεση που δόθηκε είναι ότι εφόσον αποδεσμευτούν από κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας εντός της ημέρας, τότε θα δοθεί εντολή να διατεθούν για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο.

Δείτε φωτογραφίες από την προσπάθεια που καταβάλλει και η εθελοντική ομάδα Ε.Ο.Π.Κ. CB Δωδεκανήσου για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Ώρα 17:00

Όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, διέκοψε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της Παρασκευής στην Αθήνα όπου και βρίσκεται και επιστρέφει εκτάκτως αύριο το πρωί στο νησί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μεταβεί άμεσα στο σημείο.

Ώρα 18:15

Δείτε βίντεο από την ρίψη νερού στο σημείο της φωτιάς, το οποίο δημοσίευμα η ομάδα "Φίλοι ΔΙ.ΑΣ. Ρόδου" στο facebook.

Ώρα 16:35

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν από λίγο ενημερώνει ότι στο τηλέφωνο 2241360575, μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες όσοι ιδιοκτήτες Μηχανημάτων Έργου ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης με τα Μηχανήματα τους. Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς θα υπάρχει ενημέρωση με νέα ανακοίνωση.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης

Χαράλαμπος Κόκκινος

Ώρα: 18:40

Αναβάλλεται η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, λόγω της πυρκαγιάς, αφού η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο πύρινο μέτωπο κοντά στ' Απόλλωνα, που δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί εκ νέου για αύριο στις 14:00.

Ώρα 20:00

Αυτή την ώρα εξακολουθούν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και δύο Καναντέρ, τα οποία έφτασαν νωρίτερα στην Ρόδο, δίνοντας μάχη ώστε να τεθεί έστω υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο προτού νυχτώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου με 40 άνδρες, όλα τα οχήματα και το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο Στρατός και όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 21.10 το βράδυ αναμένονται στη Ρόδο 40 ακόμη πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη που σπεύδουν στο νησί μας για βοήθεια, καθώς επίσης και 11 ακόμη άνδρες της ΕΜΑΚ.

Ώρα 20:45

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το enikos.gr σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν από το λιμάνι του Πειραιά για την Ρόδο ακόμη 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες, που θα φτάσουν πιθανότατα αύριο το πρωί στο νησί και θα προστεθούν στο πεζοπόρο τμήμα με τα 40 άτομα από τη Θεσσαλονίκη που θα μεταφερθούν απόψε με C-130 στη Ρόδο.

Ταυτόχρονα τα 11 άτομα της ΕΜΑΚ θα ξεκίνησαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με ελικόπτερο Super Puma.

Ώρα 21:20

Σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος γύρω στις 21:00. Το θετικό σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες είναι ότι "έσπασε" ο άνεμος κοντά στα Απόλλωνα, ενώ και η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε γύρω στις 20:30 αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους εθελοντές με πέντε αυτοσχέδια οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Π.Κ. CB Δωδεκανήσου. Αυτή την ώρα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις μικρότερες αναζωπυρώσεις, ελπίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα... επιστρέψουν οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ώρα 22:25

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, καλεί μέσω ανακοίνωσης τα μέλη των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας να προσέλθουν για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να καίει το δασικό πλούτο του νησιού μας. Σημείο συνάντησης των Εθελοντών θα είναι η Επαρχιακή Οδός Απολλώνων – Λαέρμων.

Ώρα 23.30

Στην περιοχή μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων πλέον επικρατεί σχεδόν άπνοια, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς και να καίγεται κυρίως χαμηλή βλάστηση. Και πάλι όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελεγχόμενη η κατάσταση. Ήδη συγκροτήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης για τις αναζωπυρώσεις, ενώ εδώ και περίπου μια ώρα συνδράμουν τις προσπάθειες των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων οι 40 πυροσβέστες που έφθασαν από την Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και οι 11 άνδρες της ΕΜΑΚ. Ωστόσο η μάχη με τις φλόγες προβλέπεται ολονύκτια αφού το μέτωπο εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο των 3,5 χιλιομέτρων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την ώρα.

Συνεχής ενημέρωση...

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη