«Καταληψίες» όσοι δεν ανανέωσουν τις συμβάσεις με το Δήμο

«Καταληψίες» όσοι δεν ανανέωσουν τις συμβάσεις με το Δήμο

«Καταληψίες» όσοι δεν ανανέωσουν τις συμβάσεις με το Δήμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 186 ΦΟΡΕΣ

Αυστηρά μέτρα παίρνει η Δημοτική Αρχή

Την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από τους μισθωτές της Νέας Αγοράς θα τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο Ρόδου και θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία κ. Δήμος Μουτάφης, ο οποίος, όμως, παράλληλα, έστειλε και το μήνυμα ότι, όσοι δεν προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες, από την 1η Νοεμβρίου θα θεωρηθεί ότι έχουν εισβάλει αυθαίρετα και παράνομα στα ακίνητα του Δήμου!

Σε δηλώσεις του, λοιπόν, χθες, ο κ. Μουτάφης, ανέφερε ότι έχουν τελειώσει με τη διαδικασία κατάρτισης του καινούργιου μισθωτηρίου που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων της μίσθωσης, όπου εκμισθωτής είναι ο Δήμος Ρόδου. Αφορά στην ουσία τη συμφωνία της παράτασης των μισθωτικών συμβάσεων, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο μέσα στον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Όπως είπε, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, έχουν ήδη καλέσει τους πρώτους καταστηματάρχες στα γραφεία του Τμήματος Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας για να υπογραφούν τα συμφωνητικά. Εκείνο που θέλησε να πει ο κ. Μουτάφης είναι ότι η διαδικασία της υπογραφής θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Δηλαδή, το Τμήμα ενημερώνει όσους καταστηματάρχες έχουν ήδη τις προϋποθέσεις της δημοτικής ενημερότητας και της αποπληρωμής των μισθωμάτων με σκοπό να τελειώσουν πρώτα με όσους είναι εντάξει και να δώσουν και ένα χρονικό περιθώριο, έστω κάποιων ημερών, σε όσους έχουν ακόμα οφειλές, να προβούν σε τακτοποίηση των οφειλών τους και μετά να έρθουν να υπογράψουν και αυτήν.

Αυτό που με ικανοποίηση ανακοίνωσε χθες ο εντεταλμένος είναι ότι αρκετοί από τους καταστηματάρχες προσήλθαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και εξόφλησαν τις οφειλές τους-βέβαια όχι για τα…τρομακτικά ποσά που είχαν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις μισθωμάτων πολλών προηγούμενων ετών αλλά για οφειλές της τάξεως των 15, 20 και 30 χιλιάδων ευρώ.

Αυτές, ήδη, έχουν εξοφληθεί στα ταμεία του Δήμου και οι άνθρωποι αυτοί θα αποκτήσουν το καινούργιο μισθωτήριο συμβόλαιο και θα είναι ξανά υγιείς αντισυμβαλλόμενοι του Δήμου.

Στη συνέχεια, τόνισε ο κ. Μουτάφης: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όλες οι μισθώσεις του Δήμου αποκτούν πλέον ένα ομοιόμορφο και ενιαίο συμφωνητικό, με σαφείς και λιτούς όρους, που είναι κατανοητοί από όλους, έτσι ώστε να γίνει κοινή συνείδηση και πεποίθηση των μισθωτών του Δήμου η υποχρέωσή τους να είναι ενήμεροι απέναντι στο Δήμο όσο αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και να τηρούν την εν γένει νομιμότητα, είτε των κανονισμών της Νέας Αγοράς, είτε του Μανδρακίου, και γενικά να υπάρξει μία ομοιομορφία στις συμβάσεις μίσθωσης. Δεν θα υπάρχουν, πλέον, δύο μέτρα και δύο σταθμά στους μισθωτές του Δήμου».

Αυτό που επανέλαβε είναι ότι πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση όλων για την παράταση των μισθωμάτων, «δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή του Δήμου ούτε ελαστικότητα σχετικά με τη καταβολή των οφειλών». Εάν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου δεν έχει υπογραφεί με κάποιον μισθωτή σύμβαση παράτασης της μίσθωσης, αυτοδικαίως η μίσθωση αυτή θα θεωρηθεί ότι έχει λήξει. Δηλαδή, θα έχουμε πλέον εφαρμογή της διαδικασίας περί καταπάτησης δημοσίου κτήματος και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και είπε: «Σκοπός είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην εκκαθάριση της Νέας Αγοράς, έτσι ώστε να κάνουμε μέσα στο χειμώνα τις διαδικασίες της δημοπρασίας και να προλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει το ακίνητό του μισθωμένο μέσα στην επόμενη τουριστική περίοδο. Αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο που πιστεύω να το καταφέρουμε».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της υπογραφής των μισθωτηρίων ξεκίνησε επισήμως την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι και επειδή ήταν δοκιμαστικού χαρακτήρα ήρθαν λίγοι, όχι παραπάνω από πέντε. Επειδή ο κ. Μουτάφης θέλει να είναι παρών για να συζητάει μαζί τους και να μαθαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η μαζική προσέλευση θεωρεί ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι, διεκδίκηση των οφειλομένων γίνεται ήδη μέσα από τον κώδικα περί είσπραξης δημοσίων εσόδων που δίνει στο Δήμο το δικαίωμα μονομερώς να βεβαιώνει και να διεκδικεί τα μισθώματα, οι οφειλές από τα οποία εμπίπτουν στην διαδικασία που είχε κάνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Περδίκης το καλοκαίρι για είσπραξη οφειλών προς το Δήμο-την οποία ο ίδιος επικροτεί, παρά τις επικρίσεις, όπως είπε-και είχε συμπεριληφθεί μεγάλος αριθμός μισθωμάτων και είχαν γίνει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με σκοπό να εισπραχθούν και μισθώματα.

Ωστόσο, αυτό δεν απέδωσε και πάρα πολύ, όπως είπε, όχι λόγω αδράνειας του Δήμου αλλά επειδή αυτοί από τους οποίους αναζητήθηκαν τα ποσά αυτά δεν εμφανίστηκαν να έχουν κάποιο σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την αξιοποίησή του ο Δήμος.

Παράλληλα, από την πλευρά του, δεν προέβη άμεσα σε εξώσεις και στην τήρηση της διαδικασίας επειδή εκκρεμεί η ανανέωση της σύμβασης και αυτοί οι άνθρωποι μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 3:00 ώρα το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου, έχουν δικαίωμα να έρθουν να εξοφλήσουν το Δήμο και ν’ ανανεώσουν τη σύμβασή τους.

«Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει τίποτα σε σχέση με το τι θα γίνει την 1η Νοεμβρίου», διεμήνυσε ο κ. Μουτάφης που, όπως είπε, θα γίνει μία πολύ απλή, χειρόγραφη, λίστα η οποία από τη μια θα λέει ποιοι έχουν ανανεώσει και από την άλλη ποιοι δεν έχουν. Όσοι δεν θα έχουν ανανεώσει θα θεωρηθεί ότι έχουν εισβάλει αυθαίρετα και παράνομα στα ακίνητα του Δήμου. Η πρόβλεψή του είναι, πάντως, ότι θα ανανεώσουν οι περισσότεροι.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
Σχετικά με τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, αυτή την περίοδο βρίσκονται πολύ κοντά για να προχωρήσουν στη διακήρυξη του Ιαλύσιου, με κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν και θα ξεπεραστούν. Αυτή η καθυστέρηση, βέβαια, έχει γίνει με σκοπό τη διασφάλιση του επενδυτή που πρόκειται να έρθει, από τυχόν νομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν εμφανιστεί εάν δεν είχαν μεριμνήσει ως Δημοτική Αρχή να επιλυθούν εν τη γενέσει τους.

Σχετικά με την απόφαση που ελήφθη από το δ.σ. στην τελευταία συνεδρίασή του, για την αξιοποίηση του Ακταίον, ο κ. Μουτάφης είπε ότι έχουν ήδη ετοιμάσει το κείμενο της απόφασης και τη διακήρυξη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ, τον κ. Κούρτη, που όπως είπε έχει κάνει μία εξαίρετη δουλειά στο θέμα αυτό, και είναι έτοιμο να δημοσιευθεί στο Διαύγεια έτσι ώστε, μέσα στις επόμενες ημέρες, να προχωρήσει άμεσα και η δημοπρασία αυτού του ακινήτου.

Καταρχήν, επικροτεί τη γενική αξιοποίησή του γιατί η Νέα Αγορά έχει γίνει ένα ενιαίο ακίνητο, τυγχάνει μίας ενιαίας επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, οργανωμένης, η οποία πρώτον αποφέρει έσοδα στο Δήμο και δεύτερον κοσμεί το νησί.

Πάγια αντίληψή του είναι ότι το ζήτημα των εσόδων του Δήμου είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να διαθέτει ένα όμορφο, διατηρημένο, ακίνητο που θα προσελκύει τους πολίτες να το επισκεφθούν και θα αναβαθμίσει εν γένει την περιοχή. Όπως είπε, αυτός είναι και ο βασικός σκοπός τους για την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του Δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας