Υπαίθριες δραστηριότητες στην κοιλάδα των Πεταλούδων

Υπαίθριες δραστηριότητες στην κοιλάδα των Πεταλούδων

Υπαίθριες δραστηριότητες στην κοιλάδα των Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 444 ΦΟΡΕΣ

Το «σχολείο» ως έννοια που περικλείει τη μάθηση, την εξέλιξη και την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων βρίσκεται παντού. Βρίσκεται στις αίθουσες, στην αυλή, στο δρόμο, στο δάσος, στην παραλία, στο βουνό, στο σπίτι... Βρίσκεται εκεί που υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησία, με διάθεση και μεράκι να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, άνθρωποι πρόθυμοι να αλληλοεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν.

Με αυτό το γεγονός κατά νου, το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015, στο ΚΠΕ Πεταλούδων και στην κοιλάδα των Πεταλούδων πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό - βιωματικό σεμινάριο, για τους/ις εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, που υπηρετούν στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, νήσου Ρόδου, με θέμα: «Υπαίθριες Δραστηριότητες – Φύση και Άσκηση».


Τα δεδομένα σήμερα είναι αρκετά απογοητευτικά. Τα παιδιά, έχουν αποκοπεί από τη φύση και το φυσικό περιβάλλον. Μεγαλώνουν σε ένα αφιλόξενο αστικό τοπίο, σε ένα εικονικό περιβάλλον, καταναλώνοντας πολύ χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια και στην τηλεόραση, (ασχολούνται περίπου 7 ώρες ημερησίως) με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το οπτικό μέρος του εγκεφάλου και να καταστρέφεται η δημιουργικότητα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά παρακολουθούν διαφημίσεις 20.000 ώρες, ετησίως εκ των οποίων το 34% αφορά σε ζαχαρώδη δημητριακά. Νούμερα που φανερώνουν μια ύπουλη, υπόγεια «πλύση εγκεφάλου» εις βάρος της υγείας των παιδιών μας, η οποία όπως φαίνεται έχει αποτέλεσμα αφού, τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.


Εκτός των άλλων οι εικόνες που προβάλλει η τηλεόραση, για να καλύψει διάφορα φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές δημιουργούν φόβο για τη φύση. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται νωρίς τα περιβαλλοντικά προβλήματα με τρόπο τρομακτικό.

Ο Beach, (2003) ανέφερε πως, όταν τα παιδιά δεν εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με τη φύση και δεν αποκτούν θετικές εμπειρίες, είναι πιθανό να αναπτύξουν φόβους και προκαταλήψεις απέναντι σε αυτήν.


Το 53% των παιδιών αισθάνονται φόβο απέναντι σε καιρικά φαινόμενα όπως η βροχή, ο αέρας, το χιόνι. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η χαρά και η περιέργεια που θα έπρεπε να αναπτύσσεται, από την επαφή με τη φύση και τα στοιχεία της, θέτοντας τα θεμέλια της δια βίου εκπαίδευσης, δίνει τη θέση της στο φόβο και στην αποστροφή.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν: α)να τονιστεί η ανάγκη της ενασχόλησης του ανθρώπου και ειδικά του παιδιού με υπαίθριες φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες, β)να γίνει σαφές ότι όσο περισσότερο τα παιδιά είναι κοντά στη φύση, τόσο περισσότερο επωφελούνται, γ)να γνωρίσουν το ΚΠΕ Πεταλούδων και τα προγράμματά του, ώστε μελλοντικά, να συνάψουν εποικοδομητική συνεργασία, προς όφελος των μαθητών/τριών.


Το σεμινάριο οργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Δωδ/σου, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο λειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων, την Ομάδα Φυσικής Αγωγής Δωδ/σου και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Δωδ/σου.

Η υλοποίησή του έγινε σε τρία μέρη.
Το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΕ Πεταλούδων και περιείχε:
α)παρουσίαση από τον υπεύθυνο λειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων, κ. Χάρη Συργιάνη, με θέμα: «Δραστηριότητες – Προγράμματα του ΚΠΕ» και


β) παρουσίαση από την Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής, κ. Αδαμαντία Φατσέα, με θέμα: «Υπαίθριες Δραστηριότητες – Φύση και Άσκηση».

Το δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα των Πεταλούδων. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις στο δάσος, μέσα σ’ ένα ευχάριστα δημιουργικό κλίμα, αφήνοντας να εμφανιστεί το παιδί που κρύβουν μέσα τους.


Στη συνέχεια ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων ενημέρωσε για τον βιότοπο της κοιλάδας Ακολούθησε μικρή πεζοπορία στα μονοπάτια της κοιλάδας, απολαμβάνοντας τους ήχους της φύσης, γεμίζοντας τα πνευμόνια με καθαρό αέρα, τα μάτια με απολαυστικές εικόνες και την ψυχή με υπέροχα συναισθήματα.


Στο τρίτο μέρος οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο ΚΠΕ Πεταλούδων ποδηλατώντας σ’ έναν ήρεμο δρόμο, απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, ανάμεσα στις ελιές και στα άλλα δέντρα της περιοχής.


Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους/στις συναδέλφους που συμμετείχαν, στον υπεύθυνο λειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων κ. Χάρη Συργιάννη, για την φιλοξενία, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Στέργο Παρδαλό, που ανταποκρίθηκε άμεσα και μας παραχώρησε λεωφορείο του Δήμου για τη μετακίνηση των εκπ/κων Φυσικής Αγωγής, στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Δημήτρη Κυπριώτη και στον Προϊστάμενο του τμήματος Συντηρήσεων και Καθημερινότητας του Δήμου, κ. Μιχάλη Παναγιά, για την παραχώρηση φορτηγού του Δήμου, ώστε να μετακινηθούν τα ποδήλατα στην κοιλάδα. Η βοήθεια τους ήταν καθοριστική και συνέβαλαν αποτελεσματικά, στην επιτυχία του σεμιναρίου.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη