Ένα «Ολόκληρο» Σχολείο «υιοθετεί» την Αλληλεγγύη!

Ένα «Ολόκληρο» Σχολείο «υιοθετεί» την Αλληλεγγύη!

Ένα «Ολόκληρο» Σχολείο «υιοθετεί» την Αλληλεγγύη!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 247 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου, η πρώτη φάση ενός προγράμματος με τίτλο: ¨Υιοθετώντας την αλληλεγγύη στο σχολείο¨ το οποίο ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου 2015 και περιελάμβανε τρεις εβδομαδιαίες συναντήσες στα τμήματα όλων των τάξεων του σχολείου (12 τμήματα, περίπου 270 μαθητές και 15 εκπαιδευτικοί) και έκλεισε με μια συνάντηση - δικτύωσης των τμημάτων στον αύλειο χώρο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στόχος του προγράμματος ήταν:
- η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
- η καλλιέργεια ομαδικότητας, συνεργασίας και θετικής στάσης για «ένα σχολείο που ενδιαφέρεται».
- η δικτύωση ανθρώπων (παιδιών και ενηλίκων), σχέσεων και διεργασιών καθημερινότητας.
...Γιατί ο άνθρωπος και οι κοινότητές του αποτελούν Ολότητες που επηρεάζουν και επηρεάζονται, που όταν συντονίζονται πολλαπλασιαζουν τις δυνάμεις τους και πετυχαίνουν τους κοινούς τους στόχους (εκπαιδευτικούς, "μεγαλώματος" και άλλα).

Το πρόγραμμα δεν είχε το τυπικό - έτοιμο υλικό δράσεων αλλά φτιάχτηκε βήμα - βήμα και έδωσε το βάρος του στην αλληλεπίδραση του εκπαιδευτικού, του εμψυχωτή και των παιδιών, με όλο το ρίσκο που φέρνει το «καινούργιο», δημιουργώντας έτσι ένα νέο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιούσε τις διαφορετικές οπτικές των εκπαιδευτικών, τις ηλικίες των παιδιών, τις ιδιαιτερότητες των τάξεων, τους διάφορους τρόπους συντονισμού εμψυχωτών-εκπαιδευτικών, τη συνάντηση των διεργασιών της σχολικής καθημερινότητας με το εξωτερικό ερέθισμα που έφερνε το Κέντρο Πρόληψης και άλλα.

Ολοκληρώθηκε αυτή η πρώτη φάση ευαισθητοποίησης ενηλίκων και παιδιών και ακολουθεί από εδώ και πέρα η αυτενέργεια και ο συντονισμός της ίδιας της σχολικής κοινότητας μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπηρετώντας πάντα τους παραπάνω στόχους.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ