Προσφυγικό και άγονες γραμμές σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο

Προσφυγικό και άγονες γραμμές σήμερα στο  περιφερειακό συμβούλιο

Προσφυγικό και άγονες γραμμές σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

Δύο σοβαρά θέματα για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα συζητήσει εκτός ημερήσιας διάταξης, το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα με αίτημα του ίδιου του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον πρόεδρο του σώματος Θωμά Σωτρίλλη, θα τεθούν στο συμβούλιο τα εξής:
- Ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου για τις αεροπορικές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας και διαμόρφωση πρότασης προς τον αρμόδιο υπουργό.
- Συζήτηση επί της διαμορφωθείσας κατάστασης για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Κω.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης προανήγγειλε αλλαγές στο τοπίο των άγονων αεροπορικών γραμμών.
Μάλιστα είχε επισημάνει ότι οι άγονες γραμμές κοστίζουν ετησίως 45 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση αν όντως κάποιες από αυτές τις γραμμές είναι άγονες, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν οι πραγματικά άγονες γραμμές.

Ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε «ριζική αναδιάρθρωση των άγονων γραμμών» βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων –εποχικών, πληθυσμιακών, επιβατικής κίνησης, διαχωρισμού της επιδότησης των μόνιμων κατοίκων από τους επισκέπτες, προορισμού, χιλιομετρικής απόστασης, αναπτυξιακών και φυσικά τουριστικών. Μάλιστα είχε πει ότι κάποιες από αυτές δεν είναι εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά ρουσφέτι σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες.

Με την ευκαιρία λοιπόν της προκήρυξης των άγονων γραμμών οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Μαρτίου, ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι θα πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις ως περιοχή πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να καταθέσουμε και συγκεκριμένη πρόταση.

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα, που βρίσκεται και στην επικαιρότητα, θα συζητηθεί αναγκαστικά λόγω των δραματικών γεγονότων που σημειώνονται στην Κω και έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία και της περιφέρειας.

Μάλιστα κατά τη χτεσινή απολογιστική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν η Ευρώπη δεν έχει διαλυθεί μέχρι σήμερα από άλλους λόγους σε ότι αφορά την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, θα διαλυθεί λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος.
Ο κ. Χατζημάρκος θέλοντας να μεταφέρει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δήλωσε ότι «μόνο οι έπαρχοι ξέρουν τι περνούν», καθώς όπως τόνισε δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως ανέδειξε για μία ακόμα φορά τον τρόπο με τον οποίο η περιφέρεια χειρίστηκε το θέμα λέγοντας «επιλέξαμε να δουλέψουμε ψύχραιμα και χωρίς υστερία».

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα ιδεώδη του ανθρώπινου πολιτισμού, τονίζοντας ότι το νότιο Αιγαίο επιδεικνύει σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. Ειδικά για το τελευταίο υπογράμμισε ότι είναι κάτι το οποίο επικαλούμαστε συνέχεια και δεν μπορεί αυτό να γίνεται al a cart.

Εκτός ημερήσιας διάταξης αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση και το θέμα του εθνικού θεάτρου της Ρόδου, μετά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε ότι αφορά την εφαρμογή των απαιτούμενων μελετών.

Η περιφέρεια επισημαίνει ότι μελέτες δεν υπάρχουν ενώ ο δήμος Ρόδου από την πλευρά του ότι οι απαιτούμενες μελέτες έχουν κατατεθεί στο υπουργείο πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο