Βίντεο: Ο κατσικόδρομος και τα κοτέτσια με... θέα στο κάστρο του Αρχαγγέλου

Βίντεο: Ο κατσικόδρομος και τα κοτέτσια με... θέα στο κάστρο του Αρχαγγέλου

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 901 ΦΟΡΕΣ

Δυστυχώς οι αρμόδιοι κωφεύουν, καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Αργύρης Αργυρού

Την ίδια ώρα που η Ρόδος διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, ο πολιτισμός στα χωριά της «στενάζει».

Δεν είναι λίγα μάλιστα τα μνημεία που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φύσης και των… καταπατητών, καθώς δεν έχουν την τύχη να δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες (όπως π.χ. η Λίνδος) και να συντηρούνται έστω και υποτυπωδώς.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Αρχάγγελος, ο οποίος διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά κάστρα του νησιού, το οποίο οικοδομήθηκε επάνω σε βράχο πριν από το 1457, την περίοδο του Μεγάλου Μαγίστρου Jacques de Milly, για την προστασία του οικισμού.


Το συγκεκριμένο αξιοθέατο περιλαμβάνεται φυσικά σε χάρτες και τουριστικούς οδηγούς της Ρόδου, αλλά όσοι επισκέπτες επιλέγουν να περιηγηθούν στο χώρο μάλλον το… μετανιώνουν!
Αφ’ ενός γιατί δεν υπάρχει καμία πινακίδα που να καθοδηγεί τον επισκέπτη πώς να φτάσει στο σημείο και αφ’ ετέρου σύμφωνα και με όσα κατέγραψε ο φακός της «Ροδιακής», θα πρέπει να διαβεί έναν… κατσικόδρομο για να φτάσει στον προορισμό του.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι και οι δηλώσεις στη «Ροδιακή» του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Αργύρη Αργυρού: «Ερχόμενοι προς το κάστρο αντικρίσαμε έναν δρόμο που ούτε κατσίκια δεν περνάνε. Το καλοκαίρι έρχονται χιλιάδες τουρίστες και περνούν από έναν κατσικόδρομο. Ευτυχώς ο αντιδήμαρχος κ. Δώρος Κωνσταντίνου το έχει βάλει στο πρόγραμμα και πιστεύω να γίνει με τσιμέντο ο δρόμος για να φύγει αυτό το αίσχος».


Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανώμαλο και ανισόπεδο χωματόδρομο, τον οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να διαθέτει ο επισκέπτης αγροτικό όχημα, για να περάσει χωρίς πρόβλημα τις «παγίδες» που υπάρχουν.

Ωστόσο μεγαλύτερη έκπληξη προκαλείται όταν φτάσει κανείς στον προορισμό του. Η πρώτη (αρνητική) εντύπωση που δημιουργείται είναι τα αυθαίρετα κοτέτσια που υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής από το κάστρο, ενώ προχωρώντας ακόμη περισσότερο και φθάνοντας εντός του αρχαιολογικού χώρου διαπιστώνει κανείς με βεβαιότητα την πλήρη εικόνα εγκατάλειψης με το χορταριασμένο εσωτερικό του φρουρίου.


Ο κ. Αργυρού μάλιστα σε αυτό το σημείο «ξεσπά» για αυτό το θέμα και βάλλει εναντίον των αρμοδίων: «Βλέπετε κοτέτσια στον δρόμο τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Ο τουρίστας που έρχεται να δει το κάστρο βλέπει κοτέτσια (!). Αυτά είναι απαράδεκτα, αλλά δυστυχώς όλοι κωφεύουν. Κανείς δεν κάνει τίποτα. Έχουμε ζητήσει με έγγραφα να μας δώσουν πινακίδες για να γράφει που είναι ο αρχαιολογικός χώρος και η μόνη απάντηση που μας δίνουν είναι ότι δεν έχουν πόρους».


Παράλληλα ο πρόεδρος του Αρχαγγέλου εξηγεί ότι εντός του κάστρου θα μπορούσε να γίνει ένα αμφιθέατρο το οποίο θα αποτελεί πρότυπο για την Ρόδο, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «δυστυχώς παραμένουμε μόνο στα χαρτιά. Όταν εισπράττουν τα εκατομμύρια από τους τουρίστες δεν ξέρω που στο διάολο πάνε όλα αυτά τα λεφτά. Ο Αρχάγγελος έχει τόσα πολλά αξιοθέατα, αλλά δυστυχώς τα έχουμε παρατήσει όλα. Είναι στο θεό του χρήματος και τίποτα άλλο. Που είναι να δουν τον Αρχάγγελο που ό,τι τηλεόραση και να ανοίξεις τον Αρχαγγελίτη βάζουν μέσα, τα τραγούδια του Αρχαγγέλου, τον πολιτιστικό σύλλογο του Αρχαγγέλου, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο