Πλήρης εγκατάλειψη για τη Δωρική Κρήνη στη Ρόδο

Πλήρης εγκατάλειψη για τη Δωρική Κρήνη στη Ρόδο

Πλήρης εγκατάλειψη για τη Δωρική Κρήνη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 769 ΦΟΡΕΣ

Σε πλήρη εγκατάλειψη έχει αφεθεί η περιοχή της Δωρικής Κρήνης, με αποτέλεσμα ακόμη και τα μονοπάτια που οδηγούσαν εκεί να έχουν αποκλειστεί από κορμούς δέντρων που έχουν πέσει!

Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 4ου αι. π.χ. και το οποίο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Ιαλυσού. Ωστόσο ο περιβάλλοντας χώρος του μνημείου έχει να περιποιηθεί και να φροντιστεί αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου η διέλευσή του είναι άκρως επικίνδυνη.

Όπως άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες, κορμοί ξερών δέντρων, τα οποία ουδέποτε περισυλλέγησαν έχουν «κλείσει» τα μονοπάτια, και έτσι ακόμη και σε περίπτωση φωτιάς, θα είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη η διέλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το θέμα και την σοβαρότητα του, επισημαίνει με επιστολή του ο Κοινοτικός Σύμβουλος Παστίδας Χρήστος Φτάρας ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους πρόποδες του δάσους της Φιλερήμου και τους φόβους μου για το τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, κυρίως λόγω της εγκατάλειψης και ανευθυνότητας εκείνων που έχουν την ευθύνη.

Το παραδοσιακό μονοπάτι δεν είναι προσβάσιμο σήμερα για τους κατοίκους, το αρχαιότερο πολιτιστικό μνημείο του νησιού, η Δωρική Κρήνη καταστρέφεται.

Δύο σήραγγες φέρνουν νερό από την κορυφή του λόφου σε δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο που κλείνεται από πώρινο, ισοδομικά χτισμένο τοίχο σε σχήμα Π.

Απορροές σε σχήμα λεοντοκεφαλής διοχέτευαν το νερό από την κλειστή στέρνα σε ανοιχτή δεξαμενή, την οποία έφρασαν έξι πεσσοί με θωράκια στα ενδιάμεσα κενά και από εκεί στη στοά που διαμορφωνόταν από έξι δωρικούς κίονες που αποτελούν την πρόσοψη της κρήνης (4ος αιώνας π.Χ.)

Ιερός νόμος με απαγορεύσεις για την προστασία της κρήνης είχε χαραχθεί σε έναν από τους πεσσούς. Το ίδιο συμβαίνει και με το δάσος το οποίο εκτός από το φύτεμα που έγινε από τους ιταλούς δεν έγινε από τότε καμία άλλη ενέργεια.

Με εκτίμηση

ΦΤΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κοινοτικός σύμβουλος Παστίδας».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου