Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας του παιδικού βιβλίου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας του παιδικού βιβλίου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας του παιδικού βιβλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

Στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ρόδου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου που έχει σαν στόχο και μάλιστα υψηλής προτεραιότητας την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, συνεχίζει και φέτος, όπως και κάθε χρόνο τη συνεργασία με τα σχολεία όλων των βαθμίδων του νησιού μας.

Χιλιάδες μαθητές επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά ξεναγούνται σε αυτήν, μαθαίνουν για την ιστορία της, κυρίως όμως πληροφούνται για το τι μπορεί να τους προσφέρει η Βιβλιοθήκη.

Πολλά σχολεία συνεργάζονται με τη Βιβλιοθήκη στην εκπόνηση των εργασιών των παιδιών, που στη συνέχεια μαζί με τους γονείς τους επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη, γίνονται μέλη του δανειστικού μας τμήματος και φίλοι της Βιβλιοθήκης και του βιβλίου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα τη Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 933 μαθητές μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους και ένα ποσοστό περίπου 20% από αυτούς γίνονται μέλη της Βιβλιοθήκης και δανείζονται βιβλία.

Όπως είναι γνωστό η 2α Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έχει καθιερωθεί από την ΙΒΒΥ [διεθνή οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα] και εορτάζεται από το 1966 ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου. Ο φετινός εορτασμός ήταν ξεχωριστός για όλους μας και για το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και για τα παιδιά και για όσους βρέθηκαν την Παρασκευή 1η Απριλίου στη Βιβλιοθήκη και να γιατί.

Μαζ ί με τους μαθητές του Ε1 του 3ου ΔΣ Ρόδου και τους δασκάλους τους κ.κ. Φώτη Τουλιόπουλο και Σωτήρη Πατατούκο αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό και να γιορτάσουμε ουσιαστικά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Έτσι ένα μήνα πριν τα παιδιά μαζ ί με τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Ρόδου. Αφού έγινε η ξενάγηση και η γνωριμία με τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης από το διευθυντή της , στη συνέχεια η Βιβλιοθηκονόμος της κ. Ειρήνη Νικολή και οι δάσκαλοι βοήθησαν τους μαθητές να επιλέξουν από ένα παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο, κατάλληλο για την ηλικία τους.

Οι μαθητές διάβασαν τα βιβλία τους και στη συνέχεια έγραψαν από μια βιβλιοπαρουσίαση στην οποία υπήρχε η ταυτότητα του βιβλίου (τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος, εκδόσεις, είδος βιβλίου), μια μικρή περίληψη και τέλος μια κριτική του βιβλίου.

Την περασμένη Παρασκευή 1 Απριλίου, τα παιδιά επισκέφθηκαν εκ νέου τη βιβλιοθήκη ώστε να επιστρέψουν τα βιβλία που είχαν δανειστεί και να διαβάσουν τις βιβλιοπαρουσιάσεις που έκαναν.
Όση ώρα κράτησε αυτό ήταν ένα από τα ωραιότερα μαθήματα που μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει, ένα μάθημα ουσιαστικό, που συγκίνησε και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στη Βιβλιοθήκη, ήταν ένα μάθημα που μας γέμισε ελπίδα και αισιοδοξία, καμαρώνοντας τα παιδιά μας, τους δασκάλους τους.

Προσωπικά θυμήθηκα τα μαθήματα που ο αείμνηστος Φώτης Βαρέλης έκανε στα παιδιά που τον συναντούσαν στη γωνιά του στη Βιβλιοθήκη, όπου κάθε μέρα μας έκανε την τιμή να γράφει τα έργα του.

Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά για τις βιβλιοπαρουσιάσεις τους, ήταν εξαιρετικές, ουσιαστικές, παιδικές και γεμάτες αλήθεια, ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στην προσπάθεια των δασκάλων τους του κ. Φώτη Τουλιόπουλου και του κ. Σωτήρη Πατατούκου τους αξίζουν συγχαρητήρια και έχουν την τύχη να απολαμβάνουν, όπως διαπιστώσαμε, την αγάπη των μαθητών τους.

Κλείνοντας να αναφέρουμε τα ονόματα των παιδιών που μας χάρισαν αυτές τις υπέροχες στιγμές: Αντωναράκης Χρυσοβαλάντης, Ασπρής Χαράλαμπος, Γαζέτη Μαρία-Αγάπη, Γκιάτα Ζοί, Δάμο Άγγελος, Ζαμπελάκη Παναγιούλα, Ζεκιράϊ Τέα, Ζενελάϊ Αλκιέβ, Καραγεωργίου Παναγιώτης. Κοκκίνης Σταύρος, Κου Μπι-Μαριάννα, Κυπραίου Ελένη, Μπάζνιτς Μάρστελ-Κάρολ, Παπαδημητρίου-Σταμπόρη Χριστίνα-Αλίκη, Ράφτη Βασιλική, Ροδίτης Νικόλαος-Μιχαήλ, Υδραίου Ηλίας, Φεσάκης Ανδρέας.

Ο Διευθυντής
Αντώνης Αγγελής

Διαβάστε ακόμη

Σεμινάριο για την αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων

Διάλεξη της αρχαιολόγου Χαρούλας Φανταουτσάκη στην οπλοθήκη de Milly

Ατομική έκθεση- εγκατάσταση της Ροδίτισσας εικαστικού Ειρήνης Βαζούκου στο Παρίσι

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου