Παραπέμπονται έξι άτομα για επεισόδια σε πορεία στη Ρόδο

Παραπέμπονται έξι άτομα για επεισόδια σε πορεία στη Ρόδο

Παραπέμπονται έξι άτομα για επεισόδια σε πορεία στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 557 ΦΟΡΕΣ

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Σε δίκη ενώπιον των αρμόδιων δικαστών παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, έξι άτομα κατηγορούμενα για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2012, κατά τη διάρκεια της πορείας στη Ρόδο για την επέτειο μνήμης από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τέσσερις άνδρες ηλικίας 26, 22, 22 και 32 ετών, αλλά και στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων δύο 20χρονους οι οποίοι τότε ήταν στην ηλικία των 16 ετών.

Με το ίδιο βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου παύει την ποινική δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων που είχε ασκηθεί σε βάρος της γιαγιάς και του πατέρα των δύο 16χρονων συλληφθέντων, ενώ διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στους κατηγορούμενους μετά τις απολογίες τους.

Η σύλληψη των έξι νεαρών έγινε περίπου στις 10.30 το βράδυ της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2012 όταν κινούμενοι μαζί με άλλα περίπου 25 άτομα επί της οδού Δημοκρατίας και με κατεύθυνση προς το Θέρμαι, κρατώντας στα χέρια τους ξύλα, πέτρες και σιδερένια αντικείμενα επιτέθηκαν με αυτά στους αστυνομικούς και στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί.

Μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες εκσφενδόνισαν απρόκλητα προς τους αστυνομικούς τα αντικείμενα που είχαν στα χέρια τους και δύο μολότοφ εκ των οποίων η μία ανεφλέγη ενώ η δεύτερη δεν ανεφλέγη με σκοπό τον επικίνδυνο – βαρύ τραυματισμό των αστυνομικών.

Ο ίδιοι κατηγορούνται για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδό Δημοκρατίας σε πέντε κολώνες φωτισμού, τους δύο κάδους των απορριμμάτων που έκαψαν, τις πέτρες που εκσφενδόνισαν εναντίων των αστυνομικών με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο πίσω παρμπρίζ ι.χ. αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ε. Βενιζέλου.

Οι πέντε από τους κατηγορούμενους ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ ο αλλοδαπός 16χρονος άφησε το σακίδιο του και τράπηκε σε φυγή και στη συνέχεια την επόμενη μέρα το πρωί παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και συνελήφθη.

Συνολικά στην αστυνομία το βράδυ των επεισοδίων προσήχθησαν 10 άτομα και τελικά συνελήφθησαν τα έξι στην κατοχή των οποίων και από τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -3- ξύλινα καδρόνια, -2- σιδερένιες βέργες, πέτρες καθώς και μια γυάλινη φιάλη που περιείχε υπολείμματα από εύφλεκτο υγρό (μολότοφ).

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για :
- έκθεση από κοινού
- κατασκευή εκρηκτικών από κοινού
- διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ιδιωτικών περιουσιών αλλά και πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου και δια φωτιάς
- διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά
- οπλοφορία από κοινού
- οπλοχρησία

Αρνούνται τις κατηγορίες
Για άδικη σύλληψη καθώς δεν εμπλέκονται στα επεισόδια, είχαν κάνει λόγο απολογούμενοι στον ανακριτή Ρόδου, οι δύο 16χρονοι κατηγορούμενοι για τις ζημιές και τη ρίψη μολότοφ και φωτοβολίδων στην οδό Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος 16χρονος συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Αντώνη Ζερβό, είχε αρνηθεί ότι έχει τη παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση, τονίζοντας πως ναι μεν συμμετείχε αρχικά στην πορεία, όταν όμως άρχισαν τα επεισόδια μαζί και με άλλα παιδιά αποχώρησαν και πήγαν σε καφετέρια της πόλης όπου έμειναν έως τις δέκα.

Τότε ο 16χρονος ξεκίνησε από το κέντρο πεζός, για να πάει σπίτι του το οποίο είναι στη περιοχή της Σοφούλη. Καθ’ οδόν είδε τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε συλλήψεις, όμως δεν ανησύχησε αφού δεν είχε την οποιαδήποτε ανάμιξη. Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι την ώρα που συνελήφθη διέσχιζε τον απέναντι δρόμο από αυτόν που είχαν γίνει οι καταστροφές.

Και ο αλλοδαπός 16χρονος από την πλευρά του αρνήθηκε ότι έχει ανάμιξη στην υπόθεση και δήλωσε πως η σύλληψη του είναι άδικη, ενώ σε ό,τι αφορά το σακίδιο του, είπε ότι το έχασε και βρέθηκε τελικά από τους αστυνομικούς.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο ανήλικοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τον όρο της εμφάνισης τους δύο φορές το μήνα στον επιμελητή ανηλίκων.

Αλλά και οι λοιποί τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι απολογούμενοι, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή, Γιώργο Κακακιό, Δήμητρα Κουφλή και Χρυσούλα Παπαστεργή είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και όλοι είχαν τονίσει πως δεν συμμετείχαν σε καμία ενέργεια φθοράς, διευκρινίζοντας παράλληλα πως μόνο ορισμένοι από αυτούς πήραν μέρος στη πορεία, το χρονικό διάστημα που αυτή ήταν ειρηνική, ενώ μόλις άρχισαν τα επεισόδια τράπηκαν σε φυγή.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα είχαν και αυτοί ελεύθεροι με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών