Ενοικίασαν σκάφος και το έδωσαν για τη μεταφορά μεταναστών

Ενοικίασαν σκάφος και το έδωσαν  για τη μεταφορά μεταναστών

Ενοικίασαν σκάφος και το έδωσαν για τη μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 440 ΦΟΡΕΣ

Παραπέμπονται να δικαστούν για υπεξαίρεση δύο άνδρες και μία γυναίκα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση από κοινού παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια ενοικίασαν από επιχειρηματία της περιοχής μας πολυτελές σκάφος για να πάνε στη Σύμη και τελικά βρέθηκαν στην Τουρκία όπου το παρέδωσαν για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών!

Πρόκειται για έναν 33χρονο Φινλανδό, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα από την ανακρίτρια Ρόδου, έναν 33χρονο ελληνικής καταγωγής με Γερμανικό διαβατήριο και μία 29χρονη Ελληνίδα.

Οι δύο τελευταίοι είχαν συλληφθεί και είχαν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή και μάλιστα τέλη Μαΐου 2013 μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ έκαστος.

Η υπόθεση που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το αρμόδιο δικαστήριο, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν ο 54χρονος ιδιοκτήτης του σκάφους, δια του συνηγόρου του κ. Στέφανου Καψάλη, υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για υπεξαίρεση σε βάρος των τριών ατόμων που στις 13 Μαΐου είχαν κάνει την ενοικίαση του σκάφους από το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» που ανήκει στον 54χρονο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ρόδο, είχε ναυλωθεί στις 13 Μαΐου 2013 για λόγους αναψυχής και για αρκετό διάστημα δεν είχε βρεθεί.

Οι έρευνες που ακολούθησαν κατέδειξαν πως χρησιμοποιήθηκε από μέλη κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών ως δουλεμπορικό!
Στοιχεία όμως επισήμως δεν υπήρξαν, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν το σκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Καλάμπρια (Κροτόνε) της Ιταλίας!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σκάφος είχε φορτωθεί με παράνομους μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα απέναντι παράλια και έφθασαν μέχρι την Ιταλία. Εκεί όμως εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές της χώρας, συνελήφθησαν και το σκάφος κατασχέθηκε.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι 33χρονος Φινλανδός που (σύμφωνα με τη δικογραφία) διαμένει μόνιμα στην Τουρκία και αναζητείται με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η ανακρίτρια Ρόδου στις 30 Μαΐου 2013, ένας 33χρονος ξάδελφος του και η 29χρονη φίλη του.

Οι δύο τελευταίοι είχαν παρουσιαστεί στον ανακριτή στο τέλος Μαΐου 2013 όπου σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι δήλωσαν απολογούμενοι στην ανακρίτρια, το σκάφος το ναύλωσε δήθεν για κρουαζιέρα στα νησιά μας ο 30χρονος Φινλανδός, όμως τελικά κατέληξαν μαζί με αυτό (παρά τις αντιρρήσεις τους) στη περιοχή Σάρσαλα της Τουρκίας όπου και το παρέδωσαν σε Τούρκους με αντάλλαγμα την φίλη του Φινλανδού.

Στις ίδιες καταθέσεις γίνεται γνωστό, ότι αν και οι Τούρκοι είχαν υποσχεθεί πως θα τους επέστρεφαν το σκάφος, μετά την πάροδο μίας εβδομάδας τους πληροφόρησαν πως αυτό ήταν αδύνατον αφού αυτό είχε κατασχεθεί από Έλληνες λιμενικούς στη Σύρο, επειδή σε αυτό επέβαιναν 3 Τούρκοι χωρίς καπετάνιο και έγγραφα!

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν ναυλώσει στις 13 Μαΐου 2013 το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» αξίας άνω των 120.000 ευρώ προκειμένου, όπως είχαν δηλώσει, να πραγματοποιήσουν ταξίδι αναψυχής στη Σύμη και σε άλλα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια στις 17 Μαΐου 2013 ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του σκάφους ότι βρίσκονταν στη Σάμο και επιθυμούσαν την ανανέωση της ναύλωσης για μία επιπλέον εβδομάδα δηλαδή έως τις 27 Μαΐου 2013.

Η ναύλωση πράγματι παρατάθηκε όμως οι κατηγορούμενοι δεν επέστρεψαν ουδέποτε το σκάφος , το οποίο επίσης δεν δύνατο να εντοπιστεί αφού με αυτό είχε γίνει η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία!

Διαβάστε ακόμη

Αρκετά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στο Νότιο Αιγαίο

Διαλέξεις κι ενημερωτικές δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σχολεία (Φωτορεπορτάζ)

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας