Οι εθελοντές και πάλι μπροστά! Έκαναν προσομοίωση καταυλισμού σεισμοπλήκτων ανεβάζοντας τον πήχη συνεργασίας

Οι εθελοντές και πάλι μπροστά! Έκαναν προσομοίωση καταυλισμού σεισμοπλήκτων ανεβάζοντας τον πήχη συνεργασίας

Οι εθελοντές και πάλι μπροστά! Έκαναν προσομοίωση καταυλισμού σεισμοπλήκτων ανεβάζοντας τον πήχη συνεργασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Μαντικός Β. Μιχαήλ,
σμήναρχος ε.α

Μια ακόμα σημαντική προσπάθεια των εθελοντικών ομάδων του Δήμου Ρόδου, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Το σενάριο του γυμνασίου αναφερόταν σε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (2/12), στις 03:30, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Χάλκης.

Ως αποτέλεσμα αυτής, μεγάλο μέρος κατοικιών (ως επι το πλείστον παλαιάς κατασκευής), στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου σταδίου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην περιοχή του αρχαίου σταδίου και συγκεκριμένα στον ανοιχτό χώρο απέναντι από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, επί της οδού Θεμιστοκλέους Σοφούλη. Η εντολή δόθηκε στις 05:45 από το αρμόδιο όργανο και η έναρξη των εργασιών δημιουργίας καταυλισμού σεισμοπλήκτων, ορίσθηκε στις 08:00, στην είσοδο του εγκεκριμένου χώρου συγκέντρωσης.

Η προετοιμασία των ομάδων ξεκίνησε από τις 17 Νοεμβρίου, με τον σχεδιασμό του γυμνασίου και τον έλεγχο του σκηνικού υλικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.ΑΙ). Στη συνέχεια, σύμφωνα με το σχέδιο του γυμνασίου, ορίστηκε ως Διοικητής του καταυλισμού ο Ματθαίου Παναγιώτης (Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου 4Χ4 Ρόδου) και ως Ομαδάρχης Α’ ο Μπένοτ Φράνκυ (Υπαρχηγός των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Ρόδου).

Οι εθελοντικές ομάδες που έλαβαν μέρος στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, ήταν:
• Σαμαρείτες – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραρτήματος Ρόδου
• Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Νότιο συγκρότημα
• Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου
• Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών - CBR
• Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών , Σαλάκου
• Εθελοντές Πυροσβέστες Ρόδου
• Δωδεκανησιακός Σύλλογος 4Χ4 Ρόδου
• Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
• Εθελ. Πυρ. Κλιμ. Ατταβύρου

Όλες οι ανωτέρω ομάδες λειτούργησαν βάση του σχεδίου και αξιολόγησαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, το γυμνάσιο.
Η γενική εικόνα είναι η σημαντική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ομάδων, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για τον εντοπισμό αδυναμιών.

Η τελική βαθμολογία από πλευράς αξιολογητή ήταν 7,4 βαθμοί και από πλευράς συμμετασχόντων-ουσών ήταν 8,07. Έτσι, με άριστα το δέκα και έχοντας υπόψη την κατωτέρω κλίμακα:
Κλίμακα βαθμολόγησης με άριστα το δέκα (10)
• Άριστα από 8.6 έως 10
• Πολύ Καλά από 5 έως 8.5
• Καλά από 2.5 έως 5
• Μέτρια από 0 έως 2.5

η προσομοίωση του γυμνασίου χαρακτηρίστηκε ως Πολύ Καλή. Το γεγονός αυτό ευχαρίστησε τους εθελοντές, ενώ η διαδικασία και τα αποτελέσματα του γυμνασίου*, παρουσιάστηκαν στις 12 Δεκ. 2016, από τον αξιολογητή στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τα οποία έθεσαν νέες βάσεις και κυρίως πρότυπα για οποιαδήποτε παρεμφερή δραστηριότητα στο μέλλον για κάθε εμπλεκόμενο.

Οι εισηγήσεις που καταγράφηκαν είναι:
Κρίνεται απαραίτητος ο ακριβής καθορισμός των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού και η αποτύπωσή τους σε κατάλληλους χάρτες προκειμένου να δημοσιευθούν ώστε, να λάβουν γνώση οι πολίτες (ιστοσελίδες ΟΤΑ, ΓΓΠΠ και αλλού).

Η κάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας έγινε με τη χρήση γεννητριών. Όμως, ο χώρος διαθέτει δίκτυο δημοτικού φωτισμού και ως εκ τούτου η δημιουργία υποδομής για μελλοντική χρήση θα εξασφάλιζε τις ανάγκες του καταυλισμού σε ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος.
Η κατασκευή φορητού ηλεκτρικού πίνακα διανομής, με κατάλληλες διατάξεις προφύλαξης, θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη χρήση των γεννητριών ή άλλης ηλεκτρικής πηγής, από τους διαμένοντες στον καταυλισμό.

Η προμήθεια μιας γεννήτριας ρεύματος, αθόρυβη κλειστού τύπου 30KVA 220V
Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών και διάθεσης προϊόντων (πχ διάθεση χημικών τουαλετών, πρώτες ύλες παρασκευής φαγητού, ειδών υγιεινής, μεταφοράς και διάθεσης πόσιμου νερού κλπ), γεγονός που θα εξασφάλιζε την μείωση του κόστους σε περίπτωση ανάγκης ενώ θα δημιουργούσε μια βάση επαγγελματιών οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν σε καταστάσεις ανάγκης.

Συγκεκριμενοποίηση και αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εθελοντικών ομάδων καθώς και τη διασαφήνιση - καθορισμό του ρόλου τους, στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, από κάθε εμπλεκόμενο.

Βέβαια, πρέπει να ειπωθεί ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς της προσπάθειας και συγκεκριμένα:
• Κασέρης, διάθεση χημικών τουαλετών
• Posto γωνία καφέ, ειδικές τιμές -50% του κόστους στις παραγγελίες των συμμετεχόντων
• Πολιτιστικός σύλλογος Μαλώνας, διάθεση καρεκλών
• Discovery Μαλώνα, διάθεση τραπεζιών
• Pane Di Capo, διάθεση τραπεζιών

• Ευστρατίου Χρήστος (Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας ΠΝΑΙ), προσφορά γλυκών αξίας 100,00€ και 100,00€ μετρητά
• Σοφία Μανιά, προσφορά γλυκών (τούρτες)
• Δωδεκανησιακός Σύλλογος 4Χ4 Ρόδου, 200 τμχ Φιάλες νερού των 500ml κόστους 24,00€
• Σαμαρείτες- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Φιάλη υγραερίου για τις ανάγκες του μαγειρείου κόστους 19,00€
• Οσμαντικ Ζαδε Μεχμέτ, ηλεκτρολογικές εργασίες και διάθεση ηλεκτρολογικού υλικού
• Μπαρτατήλας Νικόλαος, φορτηγά οχήματα και μεταφορά, σκηνικού υλικού και για ανάγκες πυρασφάλειας χάρη στους οποίους το γυμνάσιο έλαβε σάρκα και οστά.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους: Τζάνο Κωσταντίνο, Βασιλειάδη Παντελή, Εγγλέζο Παναγιώτη, Μαντικό Κωνσταντίνο, Κωτιάδη Ιωάννη, Μπαλασκά Μιχάλη, Ιατρίδη Αλέξανδρο και Δημόφσκι Ιωάννη, οι οποίοι (οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους) με εμπιστεύτηκαν και μου ζήτησαν να προβώ στο σχεδιασμό του γυμνασίου καθώς και στην αξιολόγησή του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και στην υπεύθυνη σκηνικού υλικού Αττιτή Ειρήνη, υπαλλήλου της ΠΝΑΙ, η οποία συνεργάστηκε πέραν του ωραρίου εργασίας της, προκειμένου να υλοποιηθεί η δράση.

Τέλος, είναι εμφανές πλέον ότι οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας έχουν θέσει υψηλούς στόχους, τους οποίους και πετυχαίνουν, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτούς που θέλουν να συνυπάρχουν μαζί τους.

(*) Η πλήρης αναφορά της αξιολόγησης θα βρίσκεται στο link: https://drive.google.com/open?id=0B3iKBQ_BmeiDSHFtSExzWnBZaDA έως 28 Φεβ 2016.

Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων (εβδομήντα τρία -73- στον αριθμό ) είχαν ως εξής:

Σχόλια και παρατηρήσεις: Πολύ καλά με μέσο όρο αξιολόγησης 8,30. Σε γενικές γραμμές το επίπεδο της άσκησης κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και τα σχόλια που καταγράφηκαν  ήταν θετικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε ποσοστό 3%Σχόλια και παρατηρήσεις: Πολύ καλά με μέσο όρο αξιολόγησης 8,30. Σε γενικές γραμμές το επίπεδο της άσκησης κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και τα σχόλια που καταγράφηκαν ήταν θετικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε ποσοστό 3%

Φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν είχε ανάλογη εμπειρία. Συγκεκριμένα οι εμπλεκόμενοι έμαθαν ποιες εγκαταστάσεις απαιτούνται, ως βασικές, για τη λειτουργία ενός καταυλισμού, καθώς και πως στήνονται οι σκηνές που διατίθενται από ΠΝΑΙ για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας κατάστασης.Φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν είχε ανάλογη εμπειρία. Συγκεκριμένα οι εμπλεκόμενοι έμαθαν ποιες εγκαταστάσεις απαιτούνται, ως βασικές, για τη λειτουργία ενός καταυλισμού, καθώς και πως στήνονται οι σκηνές που διατίθενται από ΠΝΑΙ για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας κατάστασης.

Βαθμός ΜΟ : 8,11Βαθμός ΜΟ : 8,11

Σχόλια και παρατηρήσεις: Πολύ καλά με μέσο όρο αξιολόγησης 7,95Σχόλια και παρατηρήσεις: Πολύ καλά με μέσο όρο αξιολόγησης 7,95

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο