Κίνδυνος για υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού

Κίνδυνος για υπέρμετρη  αύξηση της τιμής του νερού

Κίνδυνος για υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 435 ΦΟΡΕΣ

Την ανησυχία του εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης

Ισοπεδωτική χαρακτηρίζει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Πατούλης τονίζει τον κίνδυνο «να οδηγηθούμε σε υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού» σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού «δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα» όπως αναφέρει.
Ο κ. Πατούλης καλεί τον υπουργό να απαντήσει, εάν προηγήθηκε οποιαδήποτε διαβούλευση ή σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, πρόταση από οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο ή άλλο φορέα (ΕΥΔΑΠ Αθήνας ή ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης), με ποια κριτήρια επελέγη η μέθοδος της ενιαίας τιμολόγησης, εάν πρόκειται να σταματήσει η κρατική επιδότηση νησιωτικών, κυρίως, Δήμων που προβαίνουν σε αφαλάτωση του νερού κα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την τιμολόγηση του νερού ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης με σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Σταθάκη.
Στην επιστολή, ο κ. Πατούλης σημειώνει πως η ΚΕΔΕ πληροφορήθηκε ότι «η Εθνική Επιτροπή Υδάτων επέβαλε ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα».

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ η οποία συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
1. Εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση ή σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων στο οποίο μετέχει η ΚΕΔΕ, πριν από την έκδοση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
2. Εάν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση - εισήγηση στο ζήτημα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του νερού από οποιοδήποτε δημοτικό συμβούλιο ή άλλο φορέα (ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα ή ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη).
3. Εάν πριν την έκδοση της ισοπεδωτικής όπως φαίνεται αποφάσεως για ενιαία τιμολόγηση του νερού έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ανά δήμο ή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους
4. Εάν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες (νησιωτικοί δήμοι με αυξημένη τουριστική κίνηση) οι οποίοι προσφεύγουν σε αφαλάτωση του νερού με δικές τους εγκαταστάσεις
5. Με ποια κριτήρια επελέγη η μέθοδος της ενιαίας τιμολόγησης και αν προβλέπεται το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων μεταφοράς νερού να μετακυλισθεί στους καταναλωτές κατοίκους - δημότες
6. Εάν πρόκειται να σταματήσει η κρατική επιδότηση νησιωτικών κυρίως Δήμων που προβαίνουν σε αφαλάτωση του νερού και σε ποιον θα μετακυλισθεί το κόστος αυτό.

Καταλήγοντας, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει πως η εν λόγω απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού που σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως, όπως αναφέρει, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε απαντήσεις ως προς τα ερωτήματα που απορρέουν. Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

Διαβάστε ακόμη

Στη Σύμη ο Γιώργος Νικητιάδης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Εκδήλωση για τις ευρωεκλογές 2024: «Οι πολίτες αποφασίζουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης