Η πανήγυρη της Τσαμπίκας χάνει τον θρησκευτικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα

Η πανήγυρη  της Τσαμπίκας χάνει τον  θρησκευτικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα

Η πανήγυρη της Τσαμπίκας χάνει τον θρησκευτικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3728 ΦΟΡΕΣ

Αξίζει να προσπαθήσουν οι φορείς για το καλύτερο

Την δική του άποψη αναφορικά με την μεγάλη γιορτή του πανηγυριού της Τσαμπίκας, καταθέτει μέσω της «Ροδιακής» ο συμπολίτης μας κ. Τσαμπίκος Ιάκωβου Κολαϊνής, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι τα τελευταία χρόνια η ιστορική αυτή πανύγηρη, χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Στο άρθρο του τονίζει συγκεκριμένα:
« Με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων της Θεοτόκου θα ήθελα να ευχηθώ σε όσες και όσους γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή!

Συνάμα όμως θα ήθελα να εκθέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί κάθε χρόνο πριν και μετά την χάρη της Παναγιάς Τσαμπίκας στους παρακείμενους χώρους της Ιεράς Μονής. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η γιορτή αυτή (μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Δωδεκανήσου) έχει χάσει κατά πολύ τον θρησκευτικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Με μηδενική αισθητική και χωρίς κανένα σεβασμό στον χώρο και την σημασία του, αντικρίζουμε και φέτος το σύνηθες «παζάρι – εμποροπανήγυρη». Πλήρως αποκρουστικό το θέαμα. Τα χαλιά και τα κιλίμια σε πλήρη διάταξη, καλωσορίζουν τους χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν να προσευχηθούν. Στη συνέχεια, κάθε λογίς πραματευτές εμπορεύονται οτιδήποτε άσχετο με το πνεύμα των ημερών, περιβάλλον που προκαλεί τουλάχιστον δυσφορία και ο καθένας μας εύκολα αντιλαμβάνεται .

Πιστεύω ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν την υποβάθμιση και προτείνω να αναλάβουν πρωτοβουλία οι τοπικοί φορείς της Αρχαγγέλου (πολιτιστικός σύλλογος, δήμος, σχολεία, αθλητικά σωματεία, ομάδες πολιτών κτλ) προκειμένου να συνεργαστούν με τις εκκλησιαστικές αρχές και να επαναφέρουν τον χαρακτήρα και το νόημα των εκδηλώσεων στο επίπεδο που αρμόζει στη θρησκεία μας και στον πολιτισμό μας.

Ο εορτασμός της Παναγιάς Τσαμπίκας τιμάται κάθε χρόνο από πλήθος κόσμου (ντόπιους και ξένους) και αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβάλλεται η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας, μέσα από εκδηλώσεις οι οποίες θα συνδιοργανώνονται από τους φορείς και θα συνάδουν με συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Επίσης κυρίαρχη θέση στα περίπτερα πώλησης -κατά τη γνώμη μου- θα πρέπει να έχουν οι διάφοροι σύλλογοι της Αρχαγγέλου διαθέτοντας τοπικά προϊόντα, είδη αγγειοπλαστικής, έργα λαϊκής - θρησκευτικής τέχνης, παραδοσιακές γεύσεις και δεκάδες αλλά πράγματα που θα ωφελήσουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Σίγουρα μέσα από διαβούλευση θα προκύψουν πολύ περισσότερες και καλύτερες ιδέες.
Αν όμως δεν πράξουμε τα δέοντα -για άλλη μια φορά- σιωπηρά θα έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας σίγουρα θα δούμε να συμβαίνουν και αλλά χειρότερα.

Αν επιθυμούμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ας οργανωθούμε!!!
Έχουμε ακριβώς έναν χρόνο μπροστά μας...
Και η Παναγιά σίγουρα θα είναι μαζί μας...!»

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"