Ένα νέο είδος για την επιστήμη και την ελληνική χλωρίδα από τη Σύμη

Ένα νέο είδος για την  επιστήμη και την ελληνική χλωρίδα από τη Σύμη

Ένα νέο είδος για την επιστήμη και την ελληνική χλωρίδα από τη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2087 ΦΟΡΕΣ

Allium symiacum Galanos & Tzanoudakis

Ένα νέο είδος του γένους Allium ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο νησί της Σύμης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό βοτανικής, Willdenowia, από τους Χρίστο Γαλανό, ερευνητή της χλωρίδας και της πανίδας των νησιών της Δωδεκανήσου, και Δημήτρη Τζανουδάκη, καθηγητή στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου της Πάτρας.

Στο πλαίσιο μιας σειράς εξορμήσεων στα νησιά της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στην ακριτική Σύμη, το φθινόπωρο του 2015 ο Χ. Γαλανός εντόπισε έναν πληθυσμό του γένους Allium, τα άτομα του οποίου ήταν ακόμη σε ανθοφορία. Όπως αποδείχθηκε, μετά από διεξοδική μορφολογική και κυτταρολογική μελέτη, επρόκειτο για ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος, το οποίο και περιγράφτηκε ως νέο για την επιστήμη (Allium symiacum Galanos & Tzanoudakis).

Το Allium symiacum θεωρείται ενδημικό της Σύμης (δηλαδή απαντάται μόνο στην Ελλάδα και μόνο στο νησί της Σύμης και πουθενά αλλού στον κόσμο), ενώ, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN), κατατάσσεται στην κατηγορία κινδύνου:

Κρισίμως Κινδυνεύον (Critically Endangered - CR), πρόκειται δηλαδή για φυτό, το οποίο με βάση τις ακριβείς διαθέσιμες μέχρι τώρα πληροφορίες διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση.
Πρόκειται για ένα είδος της ομάδας Codonoprasum, με περίοδο ανθοφορίας τους φθινοπωρινούς μήνες, το οποίο όμως διακρίνεται σαφώς από τα άλλα είδη της ίδιας ομάδας, με σχετική περίοδο ανθοφορίας, τόσο από το χρώμα των ανθέων του (λευκό-πράσινο), αλλά κυρίως από τους στήμονές του (νήματα και ανθήρες), που εξέχουν εμφανώς του περιγονίου.

Το συγκεκριμένο γνώρισμα (στήμονες εξέχοντες/στήμονες μη εξέχοντες του περιγονίου) θεωρείται από τους χαρακτήρες κλειδιά (key characters) για τη διάκριση των ειδών μέσα στην ομάδα Codonoprasum (paniculatum group & flavum/stamineum group αντίστοιχα) και ως εκ τούτου επισημαίνεται η ιδιαίτερη ταξινομική θέση του Allium symiacum, αφού είναι το μόνο φθινοπωρινό είδος της ομάδας Codonoprasum με στήμονες εξέχοντες του περιγονίου και ταυτόχρονα το μόνο είδος της ομάδας με εξέχοντες στήμονες (flavum/stamineum group) που ανθίζει το φθινόπωρο.

Πηγές:
• Galanos Ch. J. & Tzanoudakis D. 2017: Allium symiacum (Amaryllidaceae), a new species from Symi Island (SE Aegean, Greece). — Willdenowia 47: 107–113. doi: https://doi.org/10.3372/wi.47.47202.
• Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας - Τεύχος 2, Ιούλιος 2017.

Allium symiacum: Λεπτομέρεια άνθους στο φυσικό του ενδιαίτημα, Σύμη 14 Νοεμβρίου 2015, Φωτ.: X. Γαλανός (Willdenowia 47.2: 107-113)
Allium symiacum: Λεπτομέρεια άνθους στο φυσικό του ενδιαίτημα, Σύμη 14 Νοεμβρίου 2015, Φωτ.: X. Γαλανός (Willdenowia 47.2: 107-113)

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο