Και 4ο βραβείο στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου

Και 4ο βραβείο  στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου

Και 4ο βραβείο στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 926 ΦΟΡΕΣ

Μέσα σε 2 μόλις χρόνια από τα εγκαίνιά του (30-5-2015), το Πολιτισμικό και Γεωλογικό Μέλαθρο Ρόδου, το αρχαιοπρεπές αυτό Μουσείο και καλλιτεχνικό δημιούργημα του γνωστού λογοτέχνη και πολυβραβευμένου Ρόδιου ποιητή κ. Σπύρου Κατσούρη, κατακτά επαξίως και 4ο βαρυσήμαντο Βραβείο. Αυτή τη φορά από την Αμφικτυονία Ελληνισμού κατά το Δ΄Παγκόσμιο Συνέδριό της που έγινε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 18&19/11/2017, στο 5στερο ξενοδοχείο Porto Palace.

Η Τιμητική μεταλλική πλακέττα που του επεδόθη το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου, φέρει ανάγλυφο το σήμα της Αμφικτυονίας και είναι διανθισμένη περιμετρικά με εγχάρακτο γαλάζιο μαίανδρο και αναφέρει ως λόγο βραβεύσεώς του: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ».

Η νέα αυτή Βράβευση του έγκριτου και πολυσχιδή Ρόδιου λογοτέχνη, έρχεται να προστεθεί ως 4ος κόλαφος και ισχυρό ράπισμα στο πρόσωπο όλων των κακόβουλων, κακοπροαίρετων και ειρωνικών σχολιαστών του έργου του.

Και όπως λέει ο ίδιος: «Στα σχόλια οι νεοέλληνες είναι άριστοι! Στα έργα υπολείπονται του μηδενός»! Υπενθυμίζουμε ότι το Π.Μ.Ρ. έχει βραβευθεί και από την UNESCO, και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών, υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το Πνευματικό Κέντρο Σαλαμίνος.

Ανάλογες πλακέττες Τιμής έλαβαν και τα εξής:
1) Λαογραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό μουσείο Σταυρουπόλεως
2) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας,
3) Πολιτιστικός φορέας «Ελλήνιον» Θεσ/κης,
4) Λύκειο Ελληνίδων Θεσ/κης,
5) Ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου Βοϊου Κοζάνης,
6) Αντικαρκινική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης,
7) Ιερό Ίδρυμα «Αγία Τριάδα» Αγχιάλου,
8) Λαογραφικό μουσείο Βάβδου Χαλκιδικής Πασχάλη Ταταρίδη,
9) Λαογραφικό μουσείο Σαμοθράκης Μαρίας Κράουζε-Βερβέρη,

10) Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, δια του προέδρου της Πέτρου Πετρακάκη,
11) Λαογραφικό μουσείο Σιάτιστας (Χρήστου Τσιόρτου & Τατιάνας Ντέρου),
12) Χορωδία πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Μακεδόνες», από το 1913 (δια της προέδρου Άννας Πετρίδου),
13) Εταιρεία Αλσχάϊμερ και συγγενών διαταραχών,
14) Μουσείο Λημναίου πολιτισμού Κάρλας,
15) Σύλλογος Ζωγράφων Θεσ/κης και Βορ. Ελλάδος.

Την Τιμητική Πλακέττα στον κ. Κατσούρη επέδωσαν οι κκ Σωκράτης Δεληβογιατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.), Δημήτριος Μπουκόνης (πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού) και Αλέκος Δαφνομήλης (πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ελλάδος & αντιπρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού & Βιβλίου Ν.Α.Ευρώπης).
Οι απονομές των βραβείων αλλά και οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών πλαισιώθηκαν με 2 χορωδίες, απαγγελίες βραβευμένων ποιημάτων, χορούς (από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσ/κης), σημαντική έκθεση ζωγραφικής και τραγούδια από το μουσικό σχήμα «ΕΡΩΣ-ΕΛΛΑΣ». Στις εκδηλώσεις και ομιλίες του 2ημέρου Συνεδρίου παρευρέθησαν Θρησκευτικές, Στρατιωτικές, Πολιτικές , Πανεπιστημιακές κλπ Αρχές της Θεσσαλονίκης και Βορ. Ελλάδος.

Οι δε 35 εισηγητές του Συνεδρίου (που βασικό του θέμα είχε: «Ο απανταχού Ελληνισμός-Διαχρονικές Αξίες») καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Ελλαδικού και διεθνούς χώρου, αναφέρθησαν σ’ όλο το φάσμα των επιστημών και της έρευνάς των (ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, λογοτεχνικά, ιατρικά, καλλιτεχνικά, αποδήμου Ελληνισμού, εθνικά και τοπικά θέματα).
Ενδεικτικά-λόγω περιορισμένου χώρου-αναφέρουμε τους: Γεώργιο Σκουλά (καθηγ. Πανεπ. Μακεδονίας) με θέμα ομιλίας «Η διαχρονικότητα του Ελληνικού πολιτισμού και η Γλώσσα», Δέσποινα Αμασλίδου (Α.Π.Θ.) «Στη γη της Καππαδοκίας», Γιάννη Παπαγεωργίου «Ο Ελληνισμός στη Αιθιοπία», Θάλεια Κριτίδου «Η συμβολή του αρχαίου βελονισμού στη σύγχρονη ιατρική», Ευστάθιο Πελαγίδη (καθηγ. Πανεπ. Δ. Μακεδονίας) «Τα κύρια χαρακτηριστικά της Ελληνικής Διασποράς έξω από τα σύνορα», Ελευθέριο Μαυρουδή (Στρατηγός ε.α.πρόεδρος της Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας των Ενόπλων Δυνάμεων) «Αμφικτυονικά ιδεώδη», Ιωάννα Κόκλα «Η μουσικότητα του Ελληνικού Λόγου από τον χορό της τραγωδίας στο δημοτικό τραγούδι», Κων/νο Μουλαγιάννη (Αρεοπαγίτη) «Σωκράτης, ο Έλληνας Μεσσίας», Ευαγγελία Τσουκαλά (γεωλόγος-βιολόγος καθηγ.Α.Π.Θ.) «Η συμβολή της Παλαιοντολογίας στην ανάπτυξη της Μακεδονίας», με εξαίρετη προβολή βίντεο των απολιθωμάτων μαστοδόντων και μαμμούθ της περιοχής, Ναταλία Σαπουνίτσκαγια (εκπρόσωπος του Κρατικού Μουσείου Αγ.Πετρούπολης) «Αναδρομή στην Ελληνορωσσική Λογοτεχνία», Βασιλική Παπαχαραλάμπους «Έπος Γκιλγκαμές-Σουμεριακό Βαβυλωνιακό ‘Επος 2750πΧ», Arsam Momeni «οι διαχρονικές σχέσεις Ελλάδος-Περσίας» κ.α.

Συντονιστές του Συνεδρίου κατά σειράν ήσαν: Αλέκος Δαφνομήλης, Ευστάθιος Πελαγίδης, Πέτρος Μπέσπαρης, Σταύρος Μαριάδης και Κώστας Νίγδελης. Την δε παρουσίαση του προγράμματος του Συνεδρίου είχαν οι ποιήτριες και δημοσιογράφοι: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Αναστασία Παπαδοπούλου και Κλέλια Χαρίση.

Η Αμφικτυονία Ελληνισμού είναι ένας πολιτιστικός και διεθνής κοινωνικός φορέας που έχει έδρα της την Θεσ/κη και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς. Διαθέτει δε Τμήματα: Αποδήμου Ελληνισμού, Συνεδρίων, Λογοτεχνίας, Λαογραφίας, Εκδόσεων, Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου, Στήριξης της Ελληνίδας Μάνας, Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς. Εχει Παραρτήματα σε 50 πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού με χιλιάδες μέλη. Πραγματοποιεί (ανά 2ετία) το Παγκόσμιο Συνέδριο και κατά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις, βραβεύσεις παγκοσμίων ποιητικών διαγωνισμών, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δωρεές σε ιδρύματα, νοσοκομεία και σχολεία. Έχει εκδόσει 2 τόμους Εγκυκλοπαίδειας Γραμμάτων και Τεχνών και το Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης (που αποστέλλονται σε Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του Εξωτερικού) και έχει καθιερώσει το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, με θέματα Πολιτισμού, Διαλογισμού και Υγείας.

Βασικός Σκοπός της Α.Ε. είναι:
1) Η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της Μητροπολιτικής Ελλάδος και των ανά τον κόσμο Ελλήνων,
2) Προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας,
3) Η διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας,
4)Η διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο, η αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών. Σημειωτέον δε ότι ο κ. Κατσούρης έχει βραβευθεί ξανά από την Α.Ε. σε 3 παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς της, με Α΄Βραβείο Ποίησης.

Διαβάστε ακόμη

Ατομική έκθεση- εγκατάσταση της Ροδίτισσας εικαστικού Ειρήνης Βαζούκου στο Παρίσι

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα