Το 1ο Πειραματικό Ρόδου σε Ευρωπαϊκή δράση

Το 1ο Πειραματικό Ρόδου σε Ευρωπαϊκή δράση

Το 1ο Πειραματικό Ρόδου σε Ευρωπαϊκή δράση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 958 ΦΟΡΕΣ

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου υλοποιεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και για την τριετία 2017-2020 το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2/ Στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Little Scientists building and design Europe», που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη διασχολική συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 8 σχολεία από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: το σχολείο Basisschool De Rank του Houten της Ολλανδίας, το οποίο έχει αναλάβει και ρόλο συντονιστή του Προγράμματος και τα σχολεία: Holy Family Primary and Nursery School του Derry της Ιρλανδίας, Rokiskio mokykla-darzelis "Azuoliukas" του Rokiskis της Λιθουανίας, Fanny-Hensel-Schule της Λειψίας της Γερμανίας, 1ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου, Istituto Comprensivo Figline Valdarno του Figline της Ιταλίας , Scoala Gimnaziala Lunca του Pascani της Ρουμανίας και Johannebergsskolan του Gothenburg της Σουηδίας ως εταίροι.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ πρόκειται να αναπτυχθούν κοινές δράσεις που αφορούν τα μαθήματα STEM, με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των σχολείων των οχτώ χωρών.

Η Α΄ Διακρατική Συνάντηση εκπροσώπων από τα σχολεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο σχέδιο «Little Scientists building and design Europe», πραγματοποιήθηκε στους χώρους του συντονιστικού σχολείου Rokiskio mokykla-darzelis "Azuoliukas" του Rokiskis , από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου 2017.

Βασικό στοιχείο της επίσκεψης των δύο εκπαιδευτικών: κ. Βασιλειάδη Ηλία διευθυντή του 1ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Ρόδου και κ. Κανύχη Παναγιώτη συντονιστή και υπεύθυνο επικοινωνίας του προγράμματος, στο σχολείο του Rokiskis, αποτέλεσε η επαφή τόσο με την παιδαγωγική ομάδα, όσο και με τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούσαν τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο σχέδιο.
Σύμφωνα με το θέμα και την αίτηση του σχεδίου Erasmus+ πρόκειται να αναπτυχθούν κοινές δράσεις που αφορούν μαθήματα STEM των χωρών των εταίρων.

Η πρώτη επαφή και γνωριμία της ελληνικής αποστολής με τους εταίρους έγινε την Παρασκευή 17/11/2017, στον χώρο του ξενοδοχείου, καθώς όλες οι αποστολές διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο, για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις δραστηριότητες. Το απόγευμα της Παρασκευής, το λιθουανικό σχολείο παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο των εγκαταστάσεών του. Το κλίμα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό, υπόσχονταν καλή επικοινωνία και άριστη συνεργασία.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 18/11/2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του σχεδίου, καθορίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και έγινε αναλυτική παρουσίαση σε Power Point του λιθουανικού σχολείου, της οργάνωσης και των δραστηριοτήτων του. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα ταξινόμησης και ορισμού καθηκόντων, σχεδιασμού κινήτρων, ζητήματα που αφορούν τον τρόπο δημοσίευσης των παραδοτέων υλικών, συμπλήρωσης του MobilityTool+ κ.ά.

Ακολούθησε μικρός περίπατος στην πόλη και επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Rokiskis.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών έκλεισε αργά το βράδυ με γεύμα σε εστιατόριο, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε σε χαλαρό κλίμα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων χωρών αναφορικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα, συζητήσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.

Την Κυριακή 19/11/2017 και τη Δευτέρα 20/11/2017, δεύτερη και τρίτη μέρα εργασιών στο χώρο του σχολείου, έγιναν παρουσιάσεις των εταιρικών σχολείων, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων όλων των εταίρων και συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα που αφορούσαν τον ακριβή προσδιορισμό βάσει ημερολογίου των επόμενων Διακρατικών Συναντήσεων και των Δραστηριοτήτων Μάθησης και Επιμόρφωσης.

Η πρώτη Διεθνή Συνάντηση Μάθησης, Διδασκαλίας, Κατάρτισης και μετακίνησης μαθητών πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου Johannebergsskolan του Γκέτεμποργκ από τις 20 έως τις 27 Ιανουαρίου 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμμετείχαν και μαθητές του σχολείου μας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η μαθήτρια Γιακουμάρου Μελίνα και Παπαντωνίου Σωτήρης από την Στ΄ τάξη του σχολείου.

Σε αυτή τη συνάντηση το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τρεις εκπαιδευτικούς-μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+, τον Διευθυντή κ. Βασιλειάδη Ηλία δάσκαλο, τον κ. Κανύχη Παναγιώτη δάσκαλο-υπεύθυνο συντονισμού-επικοινωνίας του προγράμματος και τον κ. Καρβουνίδη Σαράντη πληροφορικό.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού ταξιδιού δόθηκε η ευκαιρία για συνομιλία με Σουηδούς μαθητές και εκπαιδευτικούς, παρουσιάστηκε στα παιδιά όλων των χωρών που συμμετείχαν στο ταξίδι, το νησί της Ρόδου έπειτα από παρουσίαση που πραγματοποίησαν οι δύο μαθητές της Στ΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Δ.Σ. Ρόδου και υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων χωρών αναφορικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Θερμή και εξαιρετικά εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Σουηδοί συνάδελφοι, προς όλα τα μέλη των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών.
Στην κοινή αυτή παιδαγωγική συνάντηση, έγινε ξενάγηση σε όλους τους χώρους του σουηδικού σχολικού συγκροτήματος και παρουσιάστηκε το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και ο εξοπλισμός όλων των τάξεων των σχολείων της Σουηδίας και στις δύο βαθμίδες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια). Δόθηκε επίσης η ευκαιρία για γνωριμία με τους μικρούς μαθητές των τάξεων του σουηδικού σχολείου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+.

Η επίσκεψη στις τάξεις κάλυψε και τις δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου (πρωινός – απογευματινός κύκλος) καθώς επρόκειτο για ένα πολυπληθές σχολικό συγκρότημα με απογευματινή ζώνη. Οι σουηδοί μαθητές προετοίμασαν μικρές εκπλήξεις ειδικά για τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς, ενώ η ελληνική αποστολή ανταπέδωσε προσφέροντας συμβολικά ενθύμια στους εταίρους εκπαιδευτικούς και μελεκούνια σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.

Η επίσκεψη πλαισιώθηκε από την ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα του Γκέτεμποργκ όπως το μουσείο της Γέννησης και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης.
Η ελληνική αποστολή, δάσκαλοι και μαθητές που εκπροσώπησαν το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου στην πρώτη Διεθνή Συνάντηση Μάθησης, Διδασκαλίας, Κατάρτισης και μετακίνησης μαθητών του Προγράμματος Erasmus+ στο Γκέτεμποργκ, επέστρεψε στη Ρόδο με πολλές νέες εικόνες και εντυπώσεις στις αποσκευές της.

Πάνω απ’ όλα όμως οι εκπαιδευτικοί μετέφεραν μαζί τους τη δημιουργικότητα που εμπνέει η συμμετοχή σε μια ευρύτερη ομάδα, αλλά και τον ενθουσιασμό που διακατέχει κάθε νέο ξεκίνημα και στο ξεκίνημα αυτού του Προγράμματος τέθηκαν νέοι στόχοι, όπως π.χ. η δοκιμή νέων ρόλων και η εφαρμογή νέων πρακτικών, η προώθηση και διεύρυνση του εκπαιδευτικού έργου με νέα στοιχεία, η εμπλοκή τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους στη διαδικασία της μάθησης, η ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών, η εποικοδομητική επικοινωνία με θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης, της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας· διότι ένας βασικός άξονας των Προγραμμάτων Erasmus+ είναι το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Και αυτό τον άξονα καλείται να υπηρετήσει για ακόμη μια φορά το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα.

Απώτερο στόχο της υλοποίησης του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος αποτελεί η διάχυση των καινοτομιών και των καλών πρακτικών που αποτελούν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ των εταίρων, στο εκάστοτε σχολικό περιβάλλον, στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου