Στατιστικά στοιχεία του τελικού

Στατιστικά στοιχεία του τελικού

Στατιστικά στοιχεία του τελικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 261 ΦΟΡΕΣ

Η αναμέτρηση του "Αβίβα Αρίνα" εμπεριέχει μεγάλο ενδιαφέρον από στατιστικής άποψης. Είναι η 1η φορά που 2 ομάδες από την Πορτογαλία διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους στον τελικό και συνάμα η 1η φορά που τίθενται αντιμέτωποι 2 σύλλογοι σε τόσο κοντινή απόσταση,

Η αναμέτρηση του "Αβίβα Αρίνα" εμπεριέχει μεγάλο ενδιαφέρον από στατιστικής άποψης. Είναι η 1η φορά που 2 ομάδες από την Πορτογαλία διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους στον τελικό και συνάμα η 1η φορά που τίθενται αντιμέτωποι 2 σύλλογοι σε τόσο κοντινή απόσταση, μόλις 47 χιλιόμετρα.

* Οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ της Πόρτο που έχει 92 νίκες σε 131 αγώνες, έναντι 17 της Μπράγκα, ενώ 22 ματς έχουν τελειώσει ισόπαλα.

* Είναι ο τρίτος μεταξύ τους τελικούς. Στους άλλους δύο, για το κύπελλο Πορτογαλίας, νικήτρια ήταν η Πόρτο με 1-0 το 1977 και 3-1 το 1988

* Τις δύο πόλεις χωρίζουν μόλις 47 χιλιόμετρα. Είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο φιναλίστ σε οποιονδήποτε τελικό διοργάνωσης της UEFA. Το προηγούμενο "ρεκόρ" ήταν τα 84 χιλιόμετρα που χώριζαν το Αϊντχόφεν από το Μαλίν, με τις ομάδες των δύο πόλεων να αναμετρώνται στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1988

* Καμία από τις δύο δεν έχει αγωνιστεί ποτε στο Δουβλίνο

* Ο Φαλκάο είναι πρώτος σκόρερ στο κύπελλο UEFA με 16 γκολ, τα περισσότερα που έχουν επιτευχθεί σε μία σεζόν. Για τη Μπράγκα τρία είχε σημειώσει ο Ματέους, ο οποίος τον Ιανουάριο παραχωρήθηκε στη Ντίπρο.

* Δύο ποδοσφαιριστές της Πόρτο έχουν γενέθλια αύριο: ο Ελτον (33) και ο Σερένο (26)

* Ο Ελτον, ο Μουτίνιο και ο Χουλκ έχουν παίξει και στους 16 αγώνες των "Δράκων" στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Αρτουρ, ο Σίλβιο, ο Μοσορό, ο Σαλίνο, ο Αλαν, ο Ούγκο Βιάνα και ο Λίμα μετείχαν και στις 18 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της Μπράγκα.

* Σε ηλικία 32 ετών και 213 ημερών, ο Αντρέ Βίλας-Μπόας θα γίνει ο νεότερος προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, αν φυσικά οδηγήσει την Πόρτο στη νίκη

* Αν επικρατήσει η Μπράγκα, ο Ντομίνγκος θα γίνει ο πρώτος προπονητής που νικά την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής, αφού ήταν βασικός στράικερ της Πόρτο για μία δεκαετία (1987-1997) και επέστρεψε (1999-2001) για να κλείσει εκεί την καριέρα του.

* Μόνο δύο ομάδες έχουν καταφέρει να υπερασπίσουν με επιτυχία το τρόπαιο: η Ρεάλ Μαδρίτης (1985, 1986) και η Σεβίλη (2006, 2007)

* Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα που πανηγύρισε τρεις διαδοχικές φορές την κατάκτηση του κυπέλλου και μάλιστα δύο φορές με διαφορετικές ομάδες: Νάπολι (1989), Γιουβέντους (1990) και Ιντερ (1991) - Γιουβέντους (1993), Ιντερ (1994) και Πάρμα (1995).

* Από το 1996/97 έως το 2009/10 η Μπριζ δίνει μονίμως το "παρών" στη διοργάνωση. Το σερί των 14 συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία, ενώ ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με εννέα διαδοχικές συμμετοχές (1997-2005).

* Σεζόν ανεπανάληπτη για το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι το 1979/80. Μετείχαν πέντε ομάδες, ανάμεσά τους και η κάτοχος του τροπαίου, Γκλάντμπαχ. Εφτασαν όλες στα προημιτελικά, οι τέσσερις πέρασαν στους ημιτελικούς και το τρόπαιο κατέκτησε η Αϊντραχτ. Καμία τους δεν αποκλείστηκε από μη-γερμανική ομάδα!

* Η κατάκτηση Πρωταθλήματος-Κυπέλλο-Γιουρόπα Λιγκ αποτελεί ένα μικρό "τρεμπλ", που η Πόρτο έχει την ευκαιρία να πετύχει φέτος, καθώς είναι πρωταθλήτρια Πορτογαλίας και μετέχει στον τελικό κυπέλλο. Μόνο τέσσερις ομάδες έχουν πετύχει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν κι αυτές είναι η Γκέτεμποργκ (1982), η Γαλατασαράι (2000), η Πόρτο 2003) και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2005)

* Ο τελικός είναι ο όγδοος "εμφύλιος", αλλά ο πρώτος με ομάδες της Πορτογαλίας. Παλαιότερα στον τελικό είχαν φτάσει ομάδες από την Αγγλία (Τότεναμ-Γουλβς), τη Δυτική Γερμανία (Αϊντραχτ-Γκλάντμπαχ), την Ισπανία (Σεβίλη-Εσπανιόλ) και τέσσερις φορές από την Ιταλία!

* Εξι ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο αήττητες: η Γκλάντμπαχ, η Γκέτεμποργκ (δύο φορές), ο Αγιαξ, η Γαλατασαράι και η Φεγενορντ.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”