Εορτασμοί για τα γενέθλια της Ευρώπης

Εορτασμοί για τα γενέθλια της Ευρώπης

Εορτασμοί για τα γενέθλια της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 584 ΦΟΡΕΣ

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης ʼνθρακα και Χάλυβα, που σηματοδοτεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επετειακή εκδήλωση από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.

Κάθε χρόνο τον Μάιο οργανώνονται εορτασμοί για τα γενέθλια της Ευρώπης. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης ʼνθρακα και Χάλυβα, που σηματοδοτεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το «Σπίτι της Ευρώπης» www.houseofeurope-rhodes.eu συμμετέχει στον εορτασμό αυτό με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κας Nadege Mougel, ιστορικού από το Λουξεμβούργο, που ανήκει στο δυναμικό του Οργανισμού CVCE, που διαχειρίζεται την Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια ΕΝΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, στις 7 το βράδυ, με θέμα: «Το χρονικό της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 20 σταθμοί- κλειδιά στην δημιουργία και εξέλιξή της». Η παρουσίαση θα γίνει στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση από την Γραμματέα του Σπιτιού και μέλους του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας EUNET κα Μαριλένα Σωκιανού. Η ομιλήτρια, με απ’ ευθείας σύνδεση μέσω Διαδικτύου, παράλληλα με την ομιλία της θα παρουσιάσει και αυθεντικά ντοκουμέντα, όπως π.χ. την αυθεντική διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, αλλά και φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες κ.α. που θα ζωντανέψουν τις σημαντικότερες στιγμές της ευρωπαϊκής πορείας προς την ενοποίηση. Οι Ευρωπαίοι, για 60 χρόνια, βίωσαν την προοδευτική οικονομική και εμπορική ένωση της ηπείρου τους. Η εξέλιξη συνάντησε πολλά εμπόδια και η παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, δεν έγινε πάντοτε εύκολα αποδεκτή από τα κράτη μέλη και τροφοδότησε τον ευρωσκεπτικισμό. Εντούτοις, παρά τις δυσκολίες αυτές ο αρχικός στόχος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο επιθυμητός από την γενιά των Ιδρυτών-Πατέρων, που ήταν η απομάκρυνση κάθε κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία αλλά και η προστασία της Δημοκρατίας, όχι μόνον επετεύχθη αλλά και ξεπεράστηκε κατά πολύ. Η διασφάλιση και θεμελίωση της ειρήνης στην Ευρώπη, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, είναι πράγματι, η μεγαλύτερη επιτυχία του Κοινοτικού επιτεύγματος. Αξίζει λοιπόν να παρακολουθήσουμε αυτήν την μοναδική, σε παγκόσμιο επίπεδο, πορεία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας