Βούλγαρος αρχαιολόγος προτείνει "εισαγωγή" σαμάνων για την προσέλκυση τουριστών

Βούλγαρος αρχαιολόγος προτείνει "εισαγωγή" σαμάνων για την προσέλκυση τουριστών

Βούλγαρος αρχαιολόγος προτείνει "εισαγωγή" σαμάνων για την προσέλκυση τουριστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 259 ΦΟΡΕΣ

Tην «εισαγωγή» στη Βουλγαρία ομάδας σαμάνων (ιερέων, μάγων, θεραπευτών) από τη ρωσική δημοκρατία της Μπουργιατίας, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη για να αναβιώσουν τελετουργικά έθιμα, με στόχο την προσέλκυση ξένων τουριστών πρότεινε ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Νικολ

Tην «εισαγωγή» στη Βουλγαρία ομάδας σαμάνων (ιερέων, μάγων, θεραπευτών) από τη ρωσική δημοκρατία της Μπουργιατίας, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη για να αναβιώσουν τελετουργικά έθιμα, με στόχο την προσέλκυση ξένων τουριστών πρότεινε ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Νικολάι Οβτσάροφ.

Ο αρχαιολόγος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή της Σιβηρίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το "Sofia News Agency", σε ομιλία του στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας (893-971 μ.Χ.), στην πόλη Βέλικι Πρέσλαβ, εξέφρασε την πίστη ότι η αναβίωση τελετουργικών των σαμάνων στο βουλγαρικό χωριό Μαντάρα θα συμβάλει στην αύξηση τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό.

«Φαίνεται πως ο σαμανισμός έχει πολλούς οπαδούς από χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία. Στη Βουλγαρία ήταν διαδεδομένα τελετουργικά του σαμανισμού τον 8ο-9ο αιώνα. Έχουμε ένα λατρευτικό κέντρο στη Μαντάρα, που έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο στη Μπουργιατία. Φυσικά, η Βουλγαρία μπορεί να προσελκύσει τουρίστες με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο κ. Οβτσάροφ.

Όπως αποκάλυψε, συζήτησε την πιθανότητα με σύμβουλο του προέδρου της Μπουργιατίας που είναι αρμόδιος για το σαμανισμό και ότι μία ομάδα σαμάνων μπορεί να μεταβεί στη Βουλγαρία, αν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος εξήγησε ότι ο σαμανισμός, πολύπλοκο λατρευτικό και μαγικο-θρησκευτικό κίνημα, που διαμορφώνεται γύρω από την τεχνική της έκστασης είναι ένας τύπος προ-θρησκευτικού τοτεμισμού.

Σε μια τελετή, γνωστή ως kamlane, οι σαμάνοι καλούν 13 πνεύματα θεοτήτων, οι οποίες καταλαμβάνουν το σώμα τους, για να θεραπεύσουν, να προφητεύσουν και να αποκτήσουν άλλες δυνάμεις, τόνισε. «Έχουμε περιγραφές για ίδια τελετουργικά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στη Βουλγαρία», ανέφερε ο Βούλγαρος «Ιντιάνα Τζόουνς», όπως είναι γνωστός ο κ. Οβτσάροφ, ο οποίος πιστεύει ότι οι τελετές μπορούν να αναβιώσουν στο σημείο του παγανιστικού ναού στο χωριό Μαντάρα.

Το χωριό στη βορειανατολική Βουλγαρία είναι γνωστό για το μοναδικό στην Ευρώπη πέτρινο ανάγλυφο- τον Ιππέα της Μάνταρα. Το ανάγλυφο είναι λαξευμένο πάνω σε έναν βράχο, σε ύψος 23 μέτρων από τη βάση του.


Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης