FT: "Η συμφωνία μετακύλισης μοιάζει με τοξικό CDO"

FT: "Η συμφωνία μετακύλισης μοιάζει με τοξικό CDO"

FT: "Η συμφωνία μετακύλισης μοιάζει με τοξικό CDO"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 247 ΦΟΡΕΣ

Η πρόταση της Ευρωζώνης για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ιδιώτες και λήγουν την επόμενη τριετία, δεν συνιστά συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα, αλλά μάλλον τη διάσωσή τους, αναφέρουν οι

Η πρόταση της Ευρωζώνης για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ιδιώτες και λήγουν την επόμενη τριετία, δεν συνιστά συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά μάλλον τη διάσωσή τους, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Financial Times.

Το άρθρο, με τίτλο: "Η συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους μοιάζει με τοξικό CDO (εγγυημένο χρέος)", σημειώνει ότι η πρόταση στηρίζεται σε μία πολύπλοκη κατασκευή, με την οποία περιορίζεται το μέγεθος των ζημιών για τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.α.).

Ανάλογα με την εξέλιξη των παραμέτρων του σχεδίου, οι ιδιώτες μπορεί να έχουν μία μικρή ζημιά σε σχέση με την ονομαστική αξία των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Αν είναι τυχερές, μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο. Πιθανόν δεν θα είναι τυχερές, αλλά και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο σε σύγκριση με την πώληση σήμερα των ομολόγων τους ή με μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακόμη πιο σημαντικό, σημειώνει το άρθρο, οι λογιστικοί κανόνες θα επιτρέψουν στους ιδιώτες να μην εγγράψουν καθόλου ζημιές με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο, προβλέπει ότι για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που λήγει την επόμενη τριετία, οι ιδιώτες θα επαναγοράσουν ομόλογα αξίας 70 ευρώ 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο, το οποίο θα κυμαίνεται από 5,5% έως 8%, ανάλογα με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Από τα 70 ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείσει τα 30 ευρώ σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle), το οποίο με τη σειρά του θα επενδύει τα κεφάλαια αυτά σε 30ετή ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (ΑΑΑ), το προϊόν των οποίων θα εγγυάται την αποπληρωμή των 70 ευρώ που έδωσαν οι ιδιώτες για νέες αγορές ομολόγων.

Το άρθρο θεωρεί την κατασκευή της γαλλικής πρότασης αντίστοιχη με τα CDOs (collaterized debt obligations, εγγυημένο χρέος), τα οποία συναντήσαμε στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο από 5,5% έως 8% είναι πολύ υψηλό και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος του σε κάποιο χρονικό σημείο. Αν πράγματι πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε το επιτόκιο πρέπει να μειωθεί στο 3% και να επιμηκυνθούν οι λήξεις των ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα.


Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10