Παπουτσής: Όχι στο άσυλο γενικώς, ως παραδείσου ανομίας

Παπουτσής: Όχι στο άσυλο γενικώς, ως παραδείσου ανομίας

Παπουτσής: Όχι στο άσυλο γενικώς, ως παραδείσου ανομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα πανεπιστήμια, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι είναι ύψιστο καθήκον για όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές και το

Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα πανεπιστήμια, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι είναι ύψιστο καθήκον για όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές και τους φοιτητές, να διαφυλάξουν οι ίδιοι τις αρχές και την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου "όχι του ασύλου γενικώς, ως παραδείσου της ανομίας, αλλά ως προπύργιο ελευθερίας διακίνησης των ιδεών".

Ο κ. Παπουτσής απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, ʼδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι ορισμένες θλιβερές μειοψηφίες, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν την εφαρμογή αυτού του νόμου, προχωρούν σε πράξεις βίας, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει ανοικτά πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής επικαλέστηκε το άρθρο του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, κατά το οποίο δεν υφίσταται πια πανεπιστημιακό άσυλο, και συγκεκριμένα την παράγραφο που αναφέρει, ότι για τις αξιόποινές πράξεις θα εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία, για να πει ότι "τόσο οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όσο και οι απειλές για ξυλοδαρμούς, οι ξυλοδαρμοί, τα κυνηγητά, αποτελούν αξιόποινες πράξεις" και να ζητήσει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εφαρμόσει τον νόμο.

Απαντώντας, ο κ. Παπουτσής διαβεβαίωσε, ότι για τις αξιόποινες πράξεις θα γίνεται αμέσως αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής, εφόσον ενημερώνεται η Αστυνομία γι' αυτές.

Υπενθύμισε, επίσης, τη διάταξη, η οποία αναφέρει ότι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού και της περιουσίας, στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για να κρίνει αν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία κάθε ιδρύματος, είναι ο πρύτανης.

"Ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. Μέχρι σήμερα το πρωί όμως ουδείς εκ των πρυτάνεων της χώρας έχει αναφερθεί προς τις δημόσιες αρχές, τη δημόσια δύναμη και την ΕΛΑΣ, προκειμένου να ορίσει ότι πράγματι υπάρχει διασάλευση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: "Γι’ αυτό, σας λέω ότι πολλές από τις κινητοποιήσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα στο φοιτητικό χώρο, όπως γίνονταν και στο παρελθόν, βρίσκονται σε πλήρη, σε αγαστή συνεργασία με ορισμένες από τις δυνάμεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο αντιστέκεται στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και στον εκσυγχρονισμό τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση".

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι στο σύγχρονο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε καθηγητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους, φοιτητές, που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση και όχι εκείνους οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν την κυβέρνηση αν εφαρμόζει την τάδε πτυχή της νομιμότητας, όπως εκείνη την αντιλαμβάνονται.

Κατέληξε δε, επαναλαμβάνοντας πως οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είναι εκείνες οι οποίες κρίνουν. Όσον αφορά στην ΕΛΑΣ αυτή δρα μόνο με τις εντολές και την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά