Επανεκκίνηση της οικονομίας ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ

Επανεκκίνηση της οικονομίας ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ

Επανεκκίνηση της οικονομίας ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 281 ΦΟΡΕΣ

«Bρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να κάνουμε το καθήκον μας», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η χώρα να επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω.

«Bρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να κάνουμε το καθήκον μας», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η χώρα να επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Ταμβακάκης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να επιστρέφει στη δραχμή.

Όπως τόνισε, από αυτή την εξέλιξη θα ωφεληθούν «μονο εκέινοι που προσδοκούν να αγοράσουν την Ελλάδα ή κομμάτια της, έναντι πινακίου φακής. Όσοι έχουν κλέψει το Δημόσιο και ελπίζουν ότι με την καταστροφή θα αποφύγουν την τιμωρία. Όσοι πήραν δάνεια και τα ιδιοποιήθηκαν, προσδοκώντας οτι με μια καταστροφή ουδείς θα πληρώνει. Θα κέρδιζαν δηλαδή, οι απατεώνες και οι καιροσκόποι».

Ο κ. Ταμβακάκης επισημαίνει πως αν η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει θα έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί.

«Κανείς δεν μπορεί να μας ωθήσει στη χρεοκοπία αν εμείς θέλουμε να μην χρεοκοπήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, εάν όλοι αποφασίσουμε να δούμε ο καθένας το προσωπικό του συμφέρον μέσα από το συμφέρον της χώρας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το συλλογικό. Και να κάνουμε αυτά που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν. Εφόσον συμβεί αυτό, η αλληλεγγύη και η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει τη χώρα δεκαετίες πίσω», επισημαίνει.

Επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως ακόμα κι αν αυτή η εξέλιξη έφερνε το τέλος της, η χώρα μας θα είχε πρωτίστως πάθει μεγάλο κακό.

Παράλληλα, κρούει των κώδωνα του κινδύνου, ώστε να γίνει άμεσα επανεκκίνηση της οικονομίας. «Οι χώρες δεν πεθαίνουν. Επανεκκίνηση θα γίνει. Το θέμα είναι πότε. Ελπίζω σύντομα. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών μέσω της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012 θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επανεκκίνησης», σημειώνει, προσθέτοντας πως με αυτή την κίνηση, θα «σπάσει η κακή ψυχολογία» και των ξένων επενδυτών.

Όπως εξηγεί, για να τονωθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ενώ τονίζει πως για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να σημειωθούν γρήγορες νίκες.
 
«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχουμε τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ και άμεσα στη διαδικασία αυτή: όπως η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, η απελευθέρωση της ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η στροφή σε ανταγωνιστικές αγροτικές καλλιέργειες.
 
Επίσης ένα καινούργιο χωροταξικό σχέδιο της χώρας που θα βοηθούσε την ανάπλαση των πόλεων και την εξοχική κατοικία, η ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η επικέντρωσή μας σε τομείς με στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, επενδύσεις που διαφορετικά θα γινόταν σε 10ετίες, θα γίνουν άμεσα στα επόμενα 5 χρόνια».
 
Παρόλα αυτά, ο κ. Ταμβακάκης δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα θα αλλάξει. «Όποιος δεν προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις, θα μείνει πίσω. Αυτό συμβαίνει στη φύση, στην κοινωνία στις επιχειρήσεις, παντού. Δεν γνωρίζω να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10