Η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο σε ιδιώτες διανομείς στην Τουρκία

Η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο σε ιδιώτες διανομείς στην Τουρκία

Η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο σε ιδιώτες διανομείς στην Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Απευθείας στους ιδιώτες διανομείς στην Τουρκία είναι έτοιμη να παραδώσει η Gazprom ποσότητες φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της τουρκικής κρατικής εταιρείας Botas να μην ανανεώσει τη συμφωνία που ίσχυε μεταξύ αυτής και της ρωσικής εταιρείας, καθώς δεν κ

Απευθείας στους ιδιώτες διανομείς στην Τουρκία είναι έτοιμη να παραδώσει η Gazprom ποσότητες φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της τουρκικής κρατικής εταιρείας Botas να μην ανανεώσει τη συμφωνία που ίσχυε μεταξύ αυτής και της ρωσικής εταιρείας, καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει μειωμένες τιμές.

Η συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και ʼγκυρας το 1986, προέβλεπε την παράδοση 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ετησίως, μέσω του Δυτικού Αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας, που διέρχεται από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η ισχύς του συμβολαίου λήγει τον Δεκέμβριο του 2011.

Η Τουρκία επέμενε για χαμηλότερες τιμές από τη Gazprom, η οποία καλύπτει το 67% των αναγκών της γείτονος σε φυσικό αέριο, από τότε που η ιταλική Edison πέτυχε, τον περασμένο Ιούλιο, μείωση των τιμών που ίσχυαν στο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, το οποίο είχε συνάψει με τη ρωσική εταιρεία.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Botas, για μη ανανέωση της 25ετούς συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, υπογράμμισε, το περασμένο Σάββατο: «Η συνεργασία μας με τη Ρωσία θα αναπτυχθεί και θα ενισχυθεί».

Πέραν της τροφοδοσίας της τουρκικής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού Blue Stream, κάτω από τον Εύξεινο Πόντο, η Ρωσία προμηθεύει το 20% του αργού πετρελαίου, που εισάγει η Τουρκία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για την κατασκευή της πρώτης επί τουρκικού εδάφους μονάδας πυρηνικής ενέργειας, στο ʼκουγιου.

«Στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί η συμφωνία με την κρατική εταιρεία Botas, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε φυσικό αέριο στους εταίρους μας, τις ιδιωτικές εταιρείες, ώστε εκείνες με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν τους τελικούς καταναλωτές στην τουρκική αγορά», δήλωσε, σήμερα, σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Gazpromexport Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Ο Δυτικός Αγωγός Ρωσίας-Τουρκίας τροφοδοτεί, κατά κύριο, λόγο τη βορειοδυτική Τουρκία και ειδικά την Κωνσταντινούπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είχε πει ότι οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαπραγματευθούν τιμές απευθείας με την Gazprom.


Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης