Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για αποδοχές και συλλογικές συμβάσεις

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για αποδοχές και συλλογικές συμβάσεις

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για αποδοχές και συλλογικές συμβάσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ

Σειρά τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο - το οποίο ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης - ανακοίνωσε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σειρά τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο - το οποίο ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης - ανακοίνωσε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αλλαγή αφορά στο ποσοστό της άμεσης μέγιστης μείωσης αποδοχών, λόγω του νέου μισθολογίου, η οποία περιορίζεται από το 30% στο 25%.

"Υπολογίσαμε τα δημοσιονομικά μεγέθη μέχρι τα ακραία όριά τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2012 και μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρυθμό απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων ξεκινώντας όχι από το 30%, αλλά από το 25% στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος" δήλωσε.

Επίσης, στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η διάταξη για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης, όπου θα κατευθύνεται μέρος των χρημάτων από τη φοροδιαφυγή.

"Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο πολίτης ότι ο αγώνας που δίνουμε και που δίνει κι αυτός μαζί μας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, λειτουργεί ανταποδοτικά με ευαισθησία ως ένας μηχανισμός που κλείνει πληγές, που μειώνει, που απαλύνει για την ακρίβεια, τις πληγές που έχει ανοίξει η μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και αναδιάρθρωσης της χώρας υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης που είναι αναγκαίες για να υπάρχουμε ως χώρα και ως οικονομία" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στους πόρους του "πράσινου ταμείου", οι οποίοι όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους και με αυστηρές εγγυήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τέταρτη αλλαγή, που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος, αφορά στην παράγραφο 5 του άρθρου 37 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών αλλά έπονται οπωσδήποτε της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που ρυθμίζει τις βασικές κατακτήσεις και τον κατώτερο μισθό, ισχύουν όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επεκτείνει με διοικητική πράξη την ισχύ της κλαδικής σύμβασης και σε αυτούς, που δεν έχουν υπογράψει.

"Αυτή η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παράγραφο 5 του άρθρου 37 αναστέλλεται. Τώρα προσδιορίζουμε ότι αυτή η ρύθμιση είναι μια προσωρινή ρύθμιση που επίσης διαρκεί όσο διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Είναι μέτρο εντεταγμένο σε μια κατάσταση εθνικής και οικονομικής ανάγκης" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10