Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κορώνεια

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κορώνεια

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κορώνεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 248 ΦΟΡΕΣ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.

Σχετική αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου, με ευθύνες της κεντρικής διοίκησης αλλά και της διοίκησης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, επικαλούμενος έγγραφο της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ελληνικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2011, γνωστοποιεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνονται για την προσφυγή της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι με την προσφυγή η Επιτροπή ισχυρίζεται πως παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, λόγω υποβάθμισης της ζώνης ενεργούς πολεοδομίας της περιοχής, εξαιτίας παράνομων γεωτρήσεων, άρδευσης και απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων.

Παράλληλα σημειώνει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης, και επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά.

Η νομική σύμβουλος της υπηρεσίας ζητά, άλλωστε, τις απόψεις των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών προκειμένου να συνταχθεί το υπόμνημα αντίκρουσης της ελληνικής δημοκρατίας.

Στην ανάλυσή της η Επιτροπή εστιάζει ενδεικτικά την προσοχή της σε συγκεκριμένες δράσεις που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών ώστε να καταδειχτεί ότι το master plan δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Αναλυτικότερα, εκτιμά ότι δεν προχώρησαν η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα, η σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα της λίμνης, η δημιουργία έργων λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, η επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά, το οριστικό κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων και ο περιορισμός άρδευσης σε ικανοποιητικό επίπεδο με προώθηση και χρήση νέων τεχνολογιών.

«Η χώρα κινδυνεύει μετά την προσφυγή από πρόστιμα. Δεν έχει ακόμη ειπωθεί κάτι για διακοπή των χρηματοδοτήσεων των υπολοίπων έργων που αφορούν την Κορώνεια αλλά είναι πολύ πιθανή αυτή η εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει αυτή τη στιγμή απάντηση από την ελληνική πλευρά. Πρέπει δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά η χώρα να συντάξουν ένα υπόμνημα απολογητικό κατά της προσφυγής ως τις 8 Νοεμβρίου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερωθεί, απλώς αποκρύπτει το γεγονός» σχολίασε ο κ. Τρεμόπουλος.


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά