Τα κόμματα σχολιάζουν την απόφαση της Χάγης

Τα κόμματα σχολιάζουν την απόφαση της Χάγης

Τα κόμματα σχολιάζουν την απόφαση της Χάγης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Σε σχολιασμό της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, προέβησαν τα κόμματα στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2012.

Σε σχολιασμό της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, προέβησαν τα κόμματα στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2012.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αναγνωρίζοντας "δικαστική ήττα" της Ελλάδας, που θα πρέπει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας:

"Επειδή οι Σκοπιανοί και στο μέλλον θα επιχειρήσουν να μας ξαναστείλουν στην διαδικασία αυτή και η ΠΓΔΜ θα πάρει το εισιτήριο στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε σήμερα την ενδιάμεση συμφωνία. Βεβαίως παίρνει ένα χρόνο, αλλά θα αφαιρέσουμε την δυνατότητα αύριο το πρωί να επανέλθουν τα Σκόπια. Γιατί βεβαίως, αν επανέλθουν, έχουμε το χρόνο, να έχει κυλήσει ο χρόνος και να μην μπορεί να βγει η απόφαση" ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να ελέγξει η κυβέρνηση, το πώς τα Σκόπια κατάφεραν να καταφύγουν στη Χάγη με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα και ζήτησε σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ και το δικαστήριο, προκειμένου να αντιληφθούν πως "έχουμε κάποιες ευαισθησίες".

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο παριστάμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέταξε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ως απαράβατης αρχή "που νομιμοποιεί την στάση μας και έχει και ορισμένες συνέπειες γιατί θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και την υποχρέωση σεβασμού των αποφάσεων των οργάνων της διεθνούς κοινότητας και πρωτίστως να σεβόμαστε τον ΟΗΕ και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης".

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως οι αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου, ενδιαφέρουν ευρύτερα την Ελλάδα και για πολύ σημαντικότερα ζητήματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες και πρέπει να μελετούνται με μεγάλη προσοχή. "Εγώ θα συγκρατούσα, το ότι η μείζων σύσταση και βασική υπόδειξη που απορρέει από το δικαστήριο, είναι η συνέχιση της προσπάθειας ανεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για το ζήτημα του ονόματος, για κάθε χρήση και έναντι πάντων".

Επανερχόμενος ο Γ. Καρατζαφέρης αντέτεινε πως "η δική μας άγκυρα είναι ο τονισμός όλων των παραβιάσεων της ενδιάμεσης συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων", ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να υποδείξει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ πως "ο αλυτρωτισμός δεν είναι μόνον βαρδάρης, δεν φυσάει μόνον από βορρά προς τον νότο. Υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει και νοτιάς".

"Είμαι βέβαιος πως ο πρωθυπουργός και γενικότερα η ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, στην πρωτεύουσά τους τα Σκόπια, έχουν μελετήσει με προσοχή και βάθος την απόφαση και δεν θα παρεξηγήσουν το περιεχόμενό της και τις κατευθύνσεις διεθνούς συμπεριφοράς που δίνει", απάντησε ο Ε. Βενιζέλος. "Αν οι φίλοι και γείτονές μας παρεξηγήσουν το περιεχόμενο της απόφασης, δεν θα βοηθήσουν τον εαυτό τους και την ενσωμάτωσή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, όχι γιατί αυτό συνδέεται με το ζήτημα του ονόματος και με τη σχέση τους με την Ελλάδα, αλλά γιατί υπάρχουν αρχές, αξίες και κριτήρια, τα οποία διέπουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών", συμπλήρωσε.

Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επανέλαβε πως "είναι δεδομένος ο σεβασμός της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση της χώρας μας στις αρχές της καλής γειτονίας". Σε ό,τι αφορά ωστόσο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, "ούτε η ΝΔ ούτε κανένα κόμμα δεν απομακρύνεται από τις κόκκινες γραμμές που είχαν μπει την εποχή της Συνόδου του Βουκουρεστίου για μια ονομασία έναντι όλων. Χαίρομαι που η σημερινή απόφαση το επιβεβαιώνει και αποφεύγει να διατάξει την Ελλάδα να μην βάλει βέτο στο μέλλον".

"Αυτά που έγιναν στο Βουκουρέστι θα είναι η βάση στην οποία θα κινηθούμε και στο μέλλον", δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε πως "δεν συμφωνούμε ούτε σεβόμαστε το δικαστήριο, καθώς έχει μετατραπεί σε όργανο εξυπηρέτησης της πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Σεις που το υποστηρίζετε, θα λούζεστε και τέτοιου είδους αποφάσεις, που εκφράζουν τους ανταγωνισμούς και τις κάθε φορά ισορροπίες ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η απόφαση που εκδόθηκε, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο των προηγούμενων ετών, όπως επίσης και ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όχι μόνον δεν βοηθά στην ειρήνη και ευημερία, αλλά συνιστούν μέσα υποταγής των λαών".

"Οι λαοί των Βαλκανίων, πρέπει να παλέψουν για να μην μπουν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να ανατρέψουν όλη αυτή την πολιτική που τους έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση", συμπλήρωσε ο κ. Παφίλης.

"Βέβαιο είναι ότι η μνημονιακή, οικονομική και κοινωνική διάλυση της χώρας, είναι ό,τι το χειρότερο αυτή τη στιγμή για να υπερασπίσει κανείς με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο ίδιος ζήτησε "απαρέγκλιτη προσήλωση στην υπεράσπιση των δίκαιων εθνικών μας συμφερόντων, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα", κρίνοντας ωστόσο, πως "ο βρώμικος νατοϊκός συνασπισμός δεν είναι το πεδίο για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων".

Αντίθετα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, σημείωσε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, πως "η θέση της Ελλάδας θα καταστεί έτι ισχυρότερη, εάν η Ελλάδα ξεπεράσει τα σημερινά οικονομικά της προβλήματα και προχωρήσει πάλι στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι ο ανηφορικός, δύσβατος και επώδυνος για τους πολίτες δρόμος που τραβάμε σήμερα, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να έρθει σε πέρας και να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια".

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά