"Στάση πληρωμών" στις επιχειρήσεις από το ιταλικό Δημόσιο

"Στάση πληρωμών" στις επιχειρήσεις από το ιταλικό Δημόσιο

"Στάση πληρωμών" στις επιχειρήσεις από το ιταλικό Δημόσιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 254 ΦΟΡΕΣ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται πολλές ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ολοένα και αυξανόμενης καθυστέρησης του δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη του.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται πολλές ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ολοένα και αυξανόμενης καθυστέρησης του δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Λ' Ουνιτά, τα συνολικά χρέη (κράτους, δήμων, περιφερειών, νομών) αγγίζουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αποδείξεις κατά μέσο όσο, εξοφλούνται σε 180 ημέρες και η καθυστέρηση - σε σχέση με το 2009 - ξεπερνά τους δυο μήνες.

Σε ότι αφορά, δε, την τοπική αυτοδιοίκηση, οι καθυστερήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. "Υπάρχουν κάποια διαθέσιμα κονδύλια, αλλά δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε διότι δεσμευόμαστε από το Σύμφωνο Σταθερότητας" απαντούν πολλοί υπεύθυνοι δήμων και περιφερειών στους επιχειρηματίες που ζητούν τα χρήματα που τους ανήκουν.

Την περασμένη εβδομάδα ο επιχειρηματίας Τζοβάνι Σκιαβόν 59 ετών, ιδιοκτήτης της εταιρίας Eurostrade 90, που δραστηριοποιείται στον τομέα της οδοποιίας αυτοκτόνησε από απόγνωση λίγο έξω από την Βενετία. Δεν ήξερε πώς να καλύψει τα χρέη που είχε συσσωρεύσει επιχείρησή του. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο συχνά η μια ιδιωτική επιχείρηση δεν πληρώνει τις υπόλοιπες αλλά και το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να αντεπεξέλθει έγκαιρα στις υποχρεώσεις του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι χαρακτήρισε το φαινόμενο "άκρως ανησυχητικό" και πρόσθεσε ότι "μετά την αντιμετώπιση της φάσης εκτάκτου ανάγκης της δημόσιας οικονομίας η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί οπωσδήποτε με το πρόβλημα, από την στιγμή που οι συνέπειες ορισμένες φορές είναι δραματικές".

Όπως αναφέρει η Λ' Ουνιτά στην σημερινή Ιταλία το 78% των τραπεζικών δανείων δίδεται στο 10% των εταιριών, που τις περισσότερες φορές είναι οι μεγαλύτερες.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν καταφέρνουν να πάρουν δάνεια και πολλές φορές χρεοκοπούν επειδή το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τους καταβάλλουν σχετικά μικρά ποσά - από 20.000 μέχρι και 30.000 ευρώ - τα οποία και θα τους επέτρεπαν να επιβιώσουν.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα έκανε επανειλημμένα αναφορά στην δυνατότητα να πληρωθούν με κρατικά ομόλογα μέρος των οφειλών του Δημοσίου. Η Ένωση Βιομηχάνων Confindustria αντέδρασε θετικά, αλλά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις προτιμούν σαφώς την χρήση ρευστού.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10