Αρχίζει η "δεύτερη πράξη" διαλόγου για το μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις

Αρχίζει η "δεύτερη πράξη" διαλόγου για το μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις

Αρχίζει η "δεύτερη πράξη" διαλόγου για το μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινά η «δεύτερη πράξη» του κοινωνικού διαλόγου για το μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις, με τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ), οι οποίοι καλούνται να καταλήξουν σε κοινή πρόταση ενόψει και των απαιτήσεων των δανειστών για περι

Ξεκινά η «δεύτερη πράξη» του κοινωνικού διαλόγου για το μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις, με τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ), οι οποίοι καλούνται να καταλήξουν σε κοινή πρόταση ενόψει και των απαιτήσεων των δανειστών για περικοπές αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Η Τρόικα συνδέει ευθέως το ζήτημα της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Απαιτεί παρεμβάσεις στο ύψος του κατώτερου καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι έχουν περικοπεί στο δημόσιο τομέα διατηρούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να συμφωνούν κατ' αρχήν στην αναγκαιότητα της διατήρησης του κατώτερου μισθού. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει για φέτος αυξήσεις της τάξης του 2,5%, και ο ΣΕΒ μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών προκειμένου να αποφασίσει αν η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει το διάλογο με τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν δεν υπάρξει συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης τόνισε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε την περασμένη Τετάρτη με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Απέφυγε πάντως να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πάγωμα της ποσοστιαίας αύξησης του 2,6%, την οποία προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την ενσωμάτωση μέρους του δώρου Χριστουγέννων των επιδομάτων του Πάσχα και της καλοκαιρινής άδειας στο μηνιαίο μισθό.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας πάντως, επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εκτός αν υπάρξει συμφωνία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10