Αισιόδοξος ο Γιούνκερ για την συνένωση των πόρων ΕΤΧΣ-ΕΜΣ

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ για την συνένωση των πόρων ΕΤΧΣ-ΕΜΣ

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ για την συνένωση των πόρων ΕΤΧΣ-ΕΜΣ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 138 ΦΟΡΕΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι είναι αισιόδοξος για τη συνένωση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα το διαδεχθεί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας από τους πρώτους που ζήτησαν την αύξηση των πόρων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt ότι είναι αισιόδοξος για τη συνένωση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα το διαδεχθεί.

"Θα αποφασίσουμε μέχρι το τέλος του Μαρτίου να επιτρέψουμε την παράλληλη λειτουργία του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ. Θα έχουμε λοιπόν 750 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή μας", δηλαδή 250 δισεκατομμύρια που διαθέτει το ΕΤΧΣ και τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα διαθέτει το ΕΜΣ, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο", δηλώνει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ήλπιζε ότι το θέμα αυτό θα διευθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 1ης και 2ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να αναβληθεί η λήψη τέτοιας απόφασης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται να συμφωνεί με την αναβολή.

"Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα το ξέρουμε περί τις 10 Μαρτίου. Και τότε θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο θέμα την αύξησης των πόρων του ΕΜΣ. Χρειάζεται να λάβουμε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν, αλλά χωρίς να βιαστούμε", λέει.

Επανέλαβε επίσης ότι η απόφαση της διάθεσης σε δύο δόσεις (αντί των αρχικών πέντε) του κεφαλαίου του ΕΜΣ θα ληφθεί "πολύ πριν" από τα κράτη.

Η Γερμανία τηρεί αρνητική στάση ως προς την προοπτική αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όμως η στάση της δείχνει να αμβλύνεται. Έτσι, οι βουλευτές της πλειοψηφίας της καγκελαρίου ʼνγκελα Μέρκελ δεν ψήφισαν τελικά τη Δευτέρα τροπολογία η οποία απαγόρευε την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , όπως είχαν την πρόθεση να κάνουν την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10