Την παρέμβαση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να λείψουν τα σίδερα που περισσεύουν από τις ταράτσες των κτιρίων (οι αναμονές όπως λέγονται) ζητά η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου.

Επί του θέματος, η Ομοσπονδία έστειλε χθες επιστολή στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της αντιαισθητικής εικόνας που παρουσιάζεται.
Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

“Κύριοι,
τα τελευταία χρόνια γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες αρχικά ερωτήσεων και στη συνέχεια αρνητικών σχολίων από τους επισκέπτες μας, όσον αφορά την αντιαισθητική εικόνα των κτηρίων που φέρουν τα ορατά σίδερα οπλισμού (αναμονές) στα δώματα των οικοδομών τους.
Αφού, λοιπόν, αρχικά ζητούν να μάθουν το λόγο της ύπαρξης των σιδήρων στα δώματα, στη συνέχεια το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί δεν επεμβαίνουμε αισθητικά στην άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν τα κτήρια αυτά. Το φαινόμενο αυτό είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και νοοτροπίας – των δεκαετιών του ΄50, ΄60 και ΄70 - κατά την οποία οι ιδιοκτήτες καθ’ υπόδειξη και προτροπή των εργολάβων-κατασκευαστών άφηναν εκτεθειμένα τα σίδερα της οικοδομής τους, προκειμένου να επωφεληθούν από μια ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν καν ενημέρωση για τη ζημιά που προκαλείται στο κτήριο από τη διάβρωση του σιδήρου με την πάροδο του χρόνου.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά κακώς όσον αφορά την αισθητική εικόνα των νησιών μας, εκ των οποίων κάποια για να διορθωθούν απαιτούν μακροχρόνιες και ριζικές μεταρρυθμίσεις και βαλτώνουν λόγω της γραφειοκρατίας και του νομοθετικού πλαισίου. Το συγκεκριμένο όμως μπορεί εύκολα να διορθωθεί με μια κατάλληλη ενημέρωση.

Πιστεύουμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδ/σου αποτελεί τον πλέον αρμόδιο φορέα, που θα μπορούσε και σε συνεργασία με άλλους φορείς να ξεκινήσει μια καμπάνια (διοργάνωση ημερίδας, προβολή μέσω των ΜΜΕ) με σκοπό την ενημέρωση των εργολάβων-κατασκευαστών αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων για την αναγκαιότητα του εγκιβωτισμού των αναμονών, συμβάλλοντας αποτελεσματικά τόσο στην ασφάλεια των κτηρίων όσο και στον εξωραϊσμό τους.

Η Πολιτεία έχει ήδη μεριμνήσει και έχει θεσπίσει μέτρα που ορίζουν υποχρεωτικό τον εγκιβωτισμό των αναμονών με σκυρόδεμα, το οποίο μπορεί να καθαιρεθεί για τυχόν μελλοντική επέκταση της οικοδομής. Κανείς όμως δε φαίνεται να τηρεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Θα παρακαλούσαμε για τις δικές σας ενέργειες και την ενημέρωση των πολιτών επί των σχετικών διατάξεων, προκειμένου να διασφαλίσετε τόσο την ποιότητα των κατασκευών αυτών, όσο και την αισθητική αναβάθμισή τους.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις προσπάθειές σας.
Με εκτίμηση,
Εκ του ΔΣ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Παναγιώτης Τοκούζης”.