Ηφαίστειο ο αραβικός κόσμος- Αμετανόητος ο παραγωγός

Ηφαίστειο ο αραβικός κόσμος- Αμετανόητος ο παραγωγός

Ηφαίστειο ο αραβικός κόσμος- Αμετανόητος ο παραγωγός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 154 ΦΟΡΕΣ

Με ηφαίστειο μοιάζει ο αραβικός κόσμος, όπου σε δεκάδες πόλεις μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους και κινήθηκαν εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με άγριες διαθέσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ταινία που δυσφημίζει το Ισλάμ.

Με ηφαίστειο μοιάζει ο αραβικός κόσμος, όπου σε δεκάδες πόλεις μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους με άγριες διαθέσεις και κινήθηκαν εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ταινία που δυσφημίζει το Ισλάμ.

Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή του στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών που διαμαρτύρονταν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Πυρπολήθηκε η πρεσβεία της Γερμανίας.

Τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στην αυλή του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα, υπερφαλαγγίζοντας τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα.

Οι διαδηλωτές πέρασαν έναν από τους τοίχους της περίφραξης, κοντά στο πάρκινγκ της πρεσβείας, όπου πολλά οχήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα αυτοκίνητα.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Λίβανο μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν πυρπολήσει ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας Kentucky Fried Chicken στην Τρίπολη.

Ο νιγηριανός στρατός πυροβόλησε στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στην κεντρική Νιγηρία.

Στο Πακιστάν το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς) στη νοτιοανατολική Ινδία. Οι αρχές συνέλαβαν 86 άτομα.

Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Στο Αμάν της Ιορδανίας ισλαμιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Σαλαφιστές διαδήλωσαν στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο, και έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Καζαμπλάνκα.

Επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα στην Υεμένη, ενώ και στο Κάιρο υπήρξαν διαδηλώσεις.

Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε επαφή με ηγέτες ανά τον κόσμο που αναφέρουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις αμερικανικών συμφερόντων στις χώρες τους.

Οι έξι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασαν την αντιισλαμική ταινία χαρακτηρίζοντάς την "επονείδιστη και ανεύθυνη". Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών σε κάποιες αραβικές χώρες σημείωσαν: "Η οργή των μουσουλμάνων (εναντίον της ταινίας) δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους πράξεις".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρεσβευτής Κρις Στίβενς και τρεις άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν ένοπλοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Δείτε: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Reuters

Οι χώρες όπου σημειώθηκαν επεισόδια



Εκρήξεις στη Δαμασκό



Αμετανόητος ο παραγωγός

Ο παραγωγός της ταινίας που δυσφημίζει το Ισλάμ, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για το γύρισμα του έργου που έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, σύμφωνα με συνέντευξη του που μεταδόθηκε από τον αμερικανικό αραβόφωνο ραδιοσταθμό Radio Sawa.

"Όχι, δεν το μετανιώνω. Αισθάνομαι θλίψη για το θάνατο του πρέσβη (των ΗΠΑ στη Λιβύη), αλλά δεν μετανιώνω που έκανα την ταινία αυτή", δήλωσε στον ραδιοσταθμό ο άνδρας αυτός που είπε ότι ονομάζεται Νακούλα Μπασελί Νακούλα, είναι κόπτης, 55 ετών, και ζει την Καλιφόρνια.

Ο Νακούλα, που θεωρείται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ως ο πιθανός παραγωγός της αμφιλεγόμενης ταινίας, έχει ζητήσει την προστασία της αστυνομίας, αφότου αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του από τα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

"Εγώ είμαι η πηγή της διαρροής ενός 14λεπτου αποσπάσματος από την ταινία που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, και σκέπτομαι να δημοσιοποιήσω όλη την ταινία", είπε στο Radio Sawa.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης