Βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους

Βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους

Βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Τα τελευταία χρόνια τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή κερδίζοντας έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Αυτό οφείλεται τόσο στην αβεβαιότητα που έχουμε για το τι τρώμε, την ανησυχία για το αν αυτό που τρώμε είναι πραγματικά υγιεινό,

Τα τελευταία χρόνια τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή κερδίζοντας έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Αυτό οφείλεται τόσο στην αβεβαιότητα που έχουμε για το τι τρώμε, την ανησυχία για το αν αυτό που τρώμε είναι πραγματικά υγιεινό, στη διάθεση αναζήτησης της γεύσης και της ποιότητας στα τρόφιμα, όσο και στην επιθυμία και την ανάγκη να διατηρήσουμε καθαρό το περιβάλλον μας.

Βιολογικά προϊόντα ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων, δηλαδή από διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσική πορεία παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών. Με πλούσια και φυσική γεύση, τα βιολογικά προϊόντα διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος, προασπίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών. Για να χαρακτηριστεί βιολογικό ένα προϊόν, πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε όλα τα στάδια.

Στη βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων κ.α. Στη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων δεν επιτρέπεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών που προέρχονται από χημική διεργασία, αλλά χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες.

Στην ζωική εκτροφή δεν επιτρέπεται η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών, ενώ οι ζωοτροφές υποχρεωτικά πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Εξυπακούεται ότι δεν επιτρέπεται και η χρήση μεταλλαγμένων ουσιών σε κάθε είδους βιολογική παραγωγή. ʼλλωστε, ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί και τον βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια που προσφέρει το τελικό προϊόν που καταλήγει στο τραπέζι.

Σε μια εποχή που το φυσικό φαντάζει μακρινό για τον σημερινό καταναλωτή και κάτοικο των αστικών κέντρων, τα βιολογικά προϊόντα είναι η πιο σύγχρονη επιλογή: συνδυάζοντας την παραδοσιακή ποιότητα, την οικολογία και την επιστημονική γνώση προσφέρουν σωστή διατροφή και ποιότητα ζωής.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που, και στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να επιλέγουν την υγιεινή διατροφή και αυτό αποδεικνύεται από τη ζήτηση, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνες, στην Ευρώπη η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων έχει αγγίξει το 46%, ενώ σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά 170.000.000 στρέμματα. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει τον καταναλωτή να στραφεί στα βιολογικά είναι οι τιμές, οι οποίες σήμερα παραμένουν σαφώς ακριβότερες των συμβατικών προϊόντων.

Στο σημείο αυτό κυρίως επικεντρώνεται η προσπάθεια της ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε., του ισχυρού «παίκτη» στην ελληνική αγορά των βιολογικών προϊόντων, ώστε οι τιμές τους να εξισωθούν με τις τιμές των συμβατικών. Η εξίσωση των τιμών θα επιτευχθεί με τον έλεγχο της διαχείρισης των βιολογικών προϊόντων από την παραγωγή και την τυποποίηση στην εμπορία και τη διανομή, και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή τους. Στόχος της ΣΕΒΙΣΕ είναι να αποτελέσει πρότυπο επιχειρηματικής πρακτικής καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και η κερδοφορία είναι έννοιες και επιδιώξεις που μπορούν να επιτευχθούν με επιτυχία, σε αρμονία με το περιβάλλον, και χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα ποιοτικής αξίας.

Η ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε. διαθέτει σημαντική εμπειρία στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων και επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την υλοποίηση των στόχων της, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης.

Η ηγετική παρουσία της ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε. στη βιολογική αγορά στηρίζεται στο δυναμικό εμπορικό της δίκτυο, το οποίο εξυπηρετείται από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας στο Αιγάλεω και τη Μάνδρα Αττικής και καλύπτει γεωγραφικά όλο τον ελλαδικό χώρο, στην ευρεία και ποιοτική γκάμα των προϊόντων της, και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υποστήριξης των πελατών της, στους οποίους περιλαμβάνονται τα βιολογικά καταστήματα, οι αλυσίδες λιανικής, κυλικεία, σχολεία και εστιατόρια.

Κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι το σύνολο των εργαζομένων σε αυτήν, που ανέρχονται σε 150 άτομα και οι οποίοι με την εμπειρία, τις γνώσεις και την αφοσίωσή τους δίνουν ώθηση στην επιχειρηματική της ανάπτυξη.

Τα βιολογικά προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά στα βιολογικά καταστήματα και στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου, οι οποίες αναγνωρίζοντας την ανάπτυξη της ζήτησης των βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές αφιερώνουν «ράφι» σε αυτά. Βιολογικά καταστήματα λειτουργούν σχεδόν σε κάθε συνοικία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Πάτρας, και ο αριθμός τους αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν περισσότερα από 150 καταστήματα τα οποία διαθέτουν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα.

Σημαντικό μερίδιο στην αγορά των αμιγώς βιολογικών καταστημάτων έχουν τα καταστήματα του Δικτύου Green Farm, με 6 καταστήματα στην Αττική, 2 καταστήματα στην πόλη των Πατρών και 1 κατάστημα στα Ιωάννινα, και του δικτύου Βιολογικός Θησαυρός με 13 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, το σύνολο των οποίων διακινεί αποκλειστικά τα προϊόντα ιδίας παραγωγής και εισαγωγής της ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε.

Από τα τυποποιημένα προϊόντα που διατίθενται στα καταστήματα, διακρίνονται για την ποιότητα και τη γεύση τους, εκτός των άλλων, τα προϊόντα καθημερινής διατροφής με το εμπορικό σήμα «BIOSIS», το γάλα «Βio Best», τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά «Αγνόκηπος» και τα εκλεκτά βιολογικά τυροκομικά προϊόντα «Αιτωλία» με την ένδειξη ΠΟΠ.


Πηγή: Ισοτιμία

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10