Bloomberg: H κρίση του πετρελαίου θέρμανσης

Bloomberg: H κρίση του πετρελαίου θέρμανσης

Bloomberg: H κρίση του πετρελαίου θέρμανσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 141 ΦΟΡΕΣ

Στην όμορφη και παγωμένη Καστοριά ταξιδεύει το Bloomberg για τις ανάγκες ρεπορτάζ σχετικά με την "κρίση θέρμανσης" που ζουν οι Έλληνες λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου και των χαμηλών μισθών.

Στην όμορφη και παγωμένη Καστοριά ταξιδεύει το Bloomberg για τις ανάγκες ρεπορτάζ σχετικά με την "κρίση θέρμανσης" που ζουν οι Έλληνες λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου και των χαμηλών μισθών.

Στη χώρα που η ύφεση έχει εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια και η ανεργία φτάνει στο 25% οι άνθρωποι που ζουν στα βόρεια δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους και τα 53 σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν καθώς δεν έχει έρθει από την πολιτεία ευρώ για πετρέλαιο. Γειτονική πόλη σταμάτησε τη λειτουργία τους.

"Η Καστοριά είναι η πιο κρύα περιοχή στην Ελλάδα. Έχουμε χειμώνα από τον Οκτώβρη ως τον Απρίλιο αλλά φέτος είμαστε τυχεροί. Πέρυσι χιόνιζε για μήνες" αναφέρει ο δήμαρχος Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.

Σύμφωνα με την International Energy Agency τα 1.000 λίτρα πετρελαίου φέτος στοιχίζουν 1266 ευρώ - αύξηση 48% σε σχέση με πέρυσι.

Η ίδια ποσότητα στη Βρετανία στοιχίζει 700 λίρες δηλαδή 861 ευρώ και στη Νέα Υόρκη 1.045 δολάρια δηλαδή 790 ευρώ.

Η κατάσταση θυμίζει στον ηλικιωμένο Κώστα Τσίτσκο τη γερμανική Κατοχή. "Οι άνθρωποι ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια όπως τότε. Τότε πουλούσαν τα έπιπλά τους για τρόφιμα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς".

Ο ηλικιωμένος ζεσταίνει το 100 τ.μ. σπίτι του με ηλεκτρική σόμπα, καταφέρνοντας να πετύχει θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου σε αυτό.

Ο κ. Τσίσκος που πολέμησε στον Εμφύλιο, έχει δουλέψει σε επιχειρήσεις γούνας σε Νέα Υόρκη και Μόντρεαλ. Στη συνέχεια άνοιξε τη δική του επιχείρηση με γούνες στην Καστοριά και στα 65 του βγήκε στη σύνταξη.

Συγγενείς του στην Αστόρια σκέφτονται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού συνταξιοδοτηθούν ωστόσο εκείνος τους αποτρέπει. Λέει ότι αν μπορούσε θα έφευγε εκείνος. "Περίμενα μια διαφορετική ζωή όμως δεν υπάρχει κάτι να με κάνει να χαρώ. Ζω για να ζω" λέει πικρά.

Μετά από 40 χρόνια στα γουναρικά ο κ. Τσίτσκος δεν έχει ένα γούνινο παλτό για να ζεσταίνεται. Το μοναδικό που είχε πωλήθηκε πριν από χρόνια, καταλήγει το άρθρο.

var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10