Ιστορίες φρίκης από τα σύνορα

Ιστορίες φρίκης από τα σύνορα

Ιστορίες φρίκης από τα σύνορα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 116 ΦΟΡΕΣ

Πλήρη ανικανότητα στον χειρισμό του μεταναστευτικού καταλογίζει στην Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που αποκαλύπτει ιστορίες φρίκης οι οποίες διαδραματίζονται σε σύνορα, αστυνομικά τμήματα και χώρους κράτησης μεταναστών μακριά από τα φώτα της δημ

Πλήρη ανικανότητα στον χειρισμό του μεταναστευτικού καταλογίζει στην Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που αποκαλύπτει ιστορίες φρίκης οι οποίες διαδραματίζονται σε σύνορα, αστυνομικά τμήματα και χώρους κράτησης μεταναστών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ωστόσο η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε τους μηχανισμούς για να ελέγξει τη ροή, ούτε μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι δικαιούνται άσυλο και να τους το παρέχει όπως θα άρμοζε σε ένα σύγχρονο κράτος.

Έτσι πολλοί απελαύνονται και στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους όπου απειλείται η ζωή τους ή κινδυνεύουν να γίνουν οι ίδιοι εγκληματίες.

Οι υποδομές υποδοχής είναι άθλιες και γι' αυτές έχουν γίνει αρκετές φορές καταγγελίες από την ΕΕ. ʼνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται σε χώρους με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. "Χωρίς χαρτιά" σημαίνει "χωρίς δικαιώματα".

«Θα σκότωνες ένα μωρό;»

Οι καταγγελίες σοκάρουν. Τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με αναφορές, μια βάρκα που μετέφερε επτά Σύρους
βυθίστηκε από σκάφος της ελληνικής αστυνομίας.

Ο Ν περιέγραψε πώς η βάρκα τους έφτασε μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου υποτίθεται πως αρχίζουν τα ελληνικά σύνορα, και τότε ήρθε η ελληνική αστυνομία με ένα περιπολικό σκάφος και άρχισε να σπρώχνει τη φουσκωτή βάρκα τους πίσω προς την Τουρκία.

Μετά ένας αστυνομικός τρύπησε με μαχαίρι το πλαστικό κέλυφος της βάρκας, η οποία στη συνέχεια βούλιαξε, αφήνοντας τους επιβαίνοντες να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη.

Ο Φ., ένας άλλος Σύρος, 31 ετών, είπε ότι τον Αύγουστο μια ομάδα 11 ανθρώπων από τη Συρία, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, διέσχισε τον Έβρο και εισήλθε στην Ελλάδα.

Είπε ότι περπάτησαν μέχρι ένα κοντινό χωριό όπου, γύρω στις 7 π.μ., η αστυνομία τους συνέλαβε και τους κράτησε στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος μαζί με άλλους ανθρώπους, περίπου 40 συνολικά.

Τα μεσάνυχτα, οι αστυνομικοί τους μετέφεραν όλους με λεωφορεία πίσω στο ποτάμι και τους φόρτωσαν σε δύο βάρκες. Οι αστυνομικοί κατεύθυναν τις βάρκες στη μέση του ποταμού, και υποστήριξε ότι δύο ένοπλοι αστυνομικοί τους πέταξαν όλους στο ποτάμι, χωρίς σωσίβια.

Όταν κατάφεραν να βγουν απέναντι στην τουρκική όχθη, μπόρεσε να μετρήσει μόνο 25 από τους 40 ανθρώπους που είχαν φέρει στο ποτάμι οι αστυνομικοί.

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου