"Όαση δημοσιονομικής ανομίας φορείς όπως το ΕΚΕΒΙ"

"Όαση δημοσιονομικής ανομίας φορείς όπως το ΕΚΕΒΙ"

"Όαση δημοσιονομικής ανομίας φορείς όπως το ΕΚΕΒΙ"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 175 ΦΟΡΕΣ

Διαχειριστικό έλεγχο στο ΕΚΕΒΙ και παράλληλη διαβούλευση "με όλους όσοι νοιάζονται για την υπόθεση βιβλίο", προτίθεται να ξεκινήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Διαχειριστικό έλεγχο στο ΕΚΕΒΙ και παράλληλη διαβούλευση "με όλους όσοι νοιάζονται για την υπόθεση βιβλίο", προτίθεται να ξεκινήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, "προκειμένου να τεθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη και αποτελεσματική εθνική πολιτική για το βιβλίο, ως πολιτιστικό αγαθό διαχωρίζοντάς το από την εμπορική ή οικονομική του αξία", δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΕΚΕΒΙ, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε επίσης ότι ξεκινά σχέδιο "αναδιάρθρωσης, ενίσχυσης και ανακατανομής των υπηρεσιών του υπουργείου και ανάμεσα τους την διεύθυνση Γραμμάτων", ενώ σε ερώτηση για την τύχη των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ , μετά την απόφασή του να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, απάντησε ότι "θα προνοήσει να μην μειωθεί ούτε κατά κεραία από τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι (σ.σ. απλήρωτοι εδώ και καιρό) ανέρχονται σε 32 υπαλλήλους, εκ των οποίων δύο έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Το σύνολο αποτελεί ένα 'μωσαϊκό' εργασιακών σχέσεων", είπε χαρακτηριστικά.

Για την τύχη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που χειριζόταν το ΕΚΕΒΙ, ο κ. Τζαβάρας, απάντησε ότι το πρόγραμμα "Φιλαναγνωσία" για τα σχολεία και προώθησης σχολικών βιβλιοθηκών, συνεχίζεται από την διεύθυνση Γραμμάτων και πως ο κόμβος βιβλιογραφικών δεδομένων biblionet "είναι ήδη επαρκώς τακτοποιημένη σε data room του υπουργείου".

Ανήγγειλε επίσης ότι η Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Hellexpo και πως γενικότερα οι συμμετοχές του ελληνικού βιβλίου δεν θα περιορίζονται στο εξής μόνο στην Φρανκφούρτη και τη Μπολόνια.

Σχετικά με τις κατηγορίες αδιαφάνειας των οικονομικών του ΕΚΕΒΙ, ο ίδιος απάντησε ότι "πράγματι έχει γίνει οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές όχι όμως και διαχειριστικός έλεγχος".

Το ΕΚΕΒΙ, όπως και άλλοι φορείς, συνέχισε ο κ. Τζαβάρας, "ήταν υβριδικοί μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ‘90 ως ΝΠΙΔ επιχορηγούμενοι από το κράτος αλλά μη ελεγχόμενοι και με όλα τα φορολογικά προνόμια του Δημοσίου. Επρόκειτο για όαση δημοσιονομικής ανομίας", σχολίασε ο κ. Τζαβάρας. Και υποστήριξε ότι "η κρατική πολιτική για το βιβλίο δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις του φορέα".

Σε ερώτηση για το εάν ήταν ενήμερες και οι τρεις πλευρές της τρικομματικής κυβέρνησης για την απόφαση κλεισίματος του ΕΚΕΒΙ , ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι "ήταν ενήμεροι για τα προβλήματα του ΕΚΕΒΙ" και πως ο ίδιος "δεν είναι όμηρος κανενός κόμματος".

Αντίθετα καταφέρθηκε εναντίον της εφημερίδας "Αυγή" και του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντάς τους για "επικοινωνιακή μεθοδολογία" που θέλει να δώσει την εικόνα ότι "το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν" .

"Δεν είναι δυνατόν μια προσπάθεια που γίνεται για να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία ενός θεσμού που λέγεται ΕΚΕΒΙ, μαγικά να φεύγει και στη θέση της να μπαίνει ως αντικείμενο συζήτησης ότι το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν".

Τέλος, στο περιθώριο της συνέντευξης για το ΕΚΕΒΙ, ο κ. Τζαβάρας ερωτήθηκε για τον διορισμό προέδρου και ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ που εκκρεμεί ακόμα.

"Τελειώνουν τα βάσανα του Φεστιβάλ, επίκειται εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός της διοίκησης του Φεστιβάλ".

Επισημαίνεται ότι με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την εκτίμησή της "στο έργο και την παρουσία του Γιώργου Λούκου ως επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών", και "έχει προτείνει εδώ και τρεις μήνες την παραμονή του στη θέση αυτή με ανανέωση της θητείας του".

Πηγή: ΑΜΠΕ
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά