Ρομά μουσικοί από διάφορες χώρες στην επέτειο για την απελευθέρωση του ʼουσβιτς

Ρομά μουσικοί από διάφορες χώρες στην επέτειο για την απελευθέρωση του ʼουσβιτς

Ρομά μουσικοί από διάφορες χώρες στην επέτειο για την απελευθέρωση του ʼουσβιτς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 203 ΦΟΡΕΣ

Το "Ρέκβιεμ για το ʼουσβιτς", ένα μουσικό έργο που έγραψε ο συνθέτης Ροζέ Μορένο Ρατγκέμπ, τσιγγάνος Σίντι, έπαιξαν στη Φιλαρμονική της Κρακοβίας Ρομά μουσικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την απελευθέρωση του στρα

Το "Ρέκβιεμ για το ʼουσβιτς", ένα μουσικό έργο που έγραψε ο συνθέτης Ροζέ Μορένο Ρατγκέμπ, τσιγγάνος Σίντι, έπαιξαν στη Φιλαρμονική της Κρακοβίας Ρομά μουσικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου ʼουσβιτς-Μπίρκεναου.

"Είναι ένα θαύμα που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλους αυτούς τους μουσικούς. Ήρθαν από τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία για να παίξουν αυτό το Ρέκβιεμ", δήλωσε ο Μαρσέλ Τσας διοργανωτής αυτής της περιοδείας που οδήγησε τους μουσικούς κυρίως στη Βουδαπέστη και την Πράγα και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στο Βερολίνο.

"Είναι ένας φόρος τιμής σε όλα τα θύματα του στρατοπέδου, τσιγγάνους, Εβραίους και μη Εβραίους, Ρώσους, Τσέχους, Πολωνούς και Γάλλους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ροζέ Μορένο Ρατγκέμπ, ο οποίος άρχισε να γράφει το Ρέκβιεμ μετά από μια επίσκεψη στο ʼουσβιτς το 1998.

"Έχουν βιώσει την ίδια δυστυχία, την ίδια μοίρα, όλοι πέρασαν από την ίδια πύλη του στρατοπέδου, και 'δραπέτευσαν' μέσα από την ίδια καμινάδα", τόνισε.

"Χαίρομαι που παίξαμε το Ρέκβιεμ εδώ στην Πολωνία, θα ήθελα η συναυλία να πραγματοποιηθεί στο ʼουσβιτς, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Εδώ πάντως δεν είμαστε μακριά από το στρατόπεδο", σημείωσε ο συνθέτης.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους περίπου ένα εκατομμύριο ήταν Εβραίοι, εξοντώθηκαν κατά την περίοδο 1940-1945 από τους Ναζί στο στρατόπεδο ʼουσβιτς-Μπίρκεναου, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πολωνίας. Τα υπόλοιπα θύματα ήταν ως επί το πλείστον Πολωνοί μη-εβραίοι, καθώς και 25.000 τσιγγάνοι και 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης