Το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμα τον νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμα  τον νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμα τον νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 126 ΦΟΡΕΣ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποίησαν στο Ψηφιακό Πλανητάριο εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του μεγάλου αμερικανού νομπελίστα Ρίτσαρντ Φάινμαν, ενός από τους διασημότερους φυσικούς του 20ού αιώνα, στην επέτειο της συμπλήρωσης 25 χρό

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποίησαν στο Ψηφιακό Πλανητάριο εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του μεγάλου αμερικανού νομπελίστα Ρίτσαρντ Φάινμαν, ενός από τους διασημότερους φυσικούς του 20ού αιώνα, στην επέτειο της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τον θάνατό του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου και ο αντιπρόεδρός της Τάκης Φιλντίσης. Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Εμμανουήλ Δρης αναφέρθηκε στα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα του Φάινμαν που άλλαξαν τα δεδομένα της επιστήμης της φυσικής. Τέλος, ο εκπαιδευτικός και φυσικός Απόστολος Τούρνας παρουσίασε τον Φάινμαν ως δάσκαλο και «αντισυμβατικό» χαρακτήρα, ενώ παράλληλα μίλησε για το βιβλίο «Διαλέξεις για τη βαρύτητα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και μετέφρασε ο ίδιος για τον εκδοτικό οίκο Liberal Books.

Το αφιέρωμα, εκτός από την προβολή σχετικού βίντεο για τη ζωή και το έργο του Φάινμαν, ολοκληρώθηκε με αποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν», το οποίο παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να περιδιαβεί την Έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και περιλαμβάνει βιβλία του ίδιου του Φάινμαν, αλλά και άλλων συγγραφέων για αυτόν, καθώς και πόστερ με τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή του. Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Φάινμαν γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη και από νωρίς διακρίθηκε σε μαθητικούς διαγωνισμούς, προτού αρχίσει τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, είχε ήδη συμμετάσχει στο «Σχέδιο Μανχάταν» για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας. Τελικά κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του στις 15 Φεβρουαρίου 1988.

Το 1965 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για μια νέα και πρωτοποριακή διατύπωση της κβαντομηχανικής, για τα περίφημα υπολογιστικά διαγράμματα που φέρουν το όνομά του, καθώς και για τη θεωρία του σχετικά με την αλληλεπίδραση των ηλεκτρονίων και του φωτός. Στην επιστημονική του διαδρομή, επίσης ασχολήθηκε με το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, την κβαντική ερμηνεία της βαρύτητας, τη δομή και τις αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων και τη θεωρία των υπολογιστών. Ήταν επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη μηχανισμού στους αστέρες που οδηγεί σε μαύρες τρύπες, ενώ, σε μια διάσημη ομιλία του, εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια της μικροτεχνολογίας.

Πέρα όμως από τα αυτά τα επιτεύγματά του, ο Φάινμαν έμεινε στην ιστορία κυρίως ως δάσκαλος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δημοφιλείς διαλέξεις γενικής φυσικής στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η επιτυχία των διαλέξεων αυτών (που έχουν εκδοθεί σε τρεις τόμους γνωστούς ως «τα κόκκινα βιβλία») και η δημοτικότητα του ίδιου μεταξύ των φοιτητών και των συναδέλφων του αποτέλεσε φαινόμενο.

Κάθε χρόνο στα μέσα Φεβρουαρίου, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, πολλοί φυσικοί σε διάφορα μέρη του κόσμου αναβάλλουν την προγραμματισμένη τους διάλεξη για να προσφέρουν στους φοιτητές τους ένα ειδικό μάθημα που το ονομάζουν Φυσική Χ. Πρόκειται για ένα ανορθόδοξο μάθημα, καθώς οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να θέσουν οποιαδήποτε επιστημονική ερώτηση και ο καθηγητής οφείλει να απαντήσει στηριζόμενος μόνο στην επιστημονική γνώση και πρακτική. Μια τέτοια τάξη είχε καθιερώσει ο Φάινμαν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας για είκοσι σχεδόν χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80.

ΑΠΕ


var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά