Ακατάλληλο γάλα και στη Σλοβενία

Ακατάλληλο γάλα και στη Σλοβενία

Ακατάλληλο γάλα και στη Σλοβενία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 212 ΦΟΡΕΣ

Οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης επέστρεψαν στη Σλοβενία δύο παρτίδες γάλακτος που παράγεται στη χώρα, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλού - άνω του επιτρεπόμενου - επιπέδου αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, σε περίπτωση που τα ζώα

Οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης επέστρεψαν στη Σλοβενία δύο παρτίδες γάλακτος που παράγεται στη χώρα, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλού - άνω του επιτρεπόμενου - επιπέδου αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, σε περίπτωση που τα ζώα έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές).

Οι αρμόδιες αρχές της Σλοβενίας ενημερώθηκαν από τις αντίστοιχες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλα που παράγεται από τη ljubljanske mlekarne, τη μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία της χώρας και από την Kranj Sloga και κινητοποιήθηκαν άμεσα, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα προϊόντα των δύο εταιρειών.

Στη συνέχεια, οι σλοβενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να "ενοχοποιεί" τις δύο εταιρείες για την ύπαρξη αφλατοξίνης στα προϊόντα τους.

Η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας υγειονομικών επιθεωρήσεων ʼντρεγια Μπίζγιακ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δεν θέτει ερώτημα αξιοπιστίας των ελέγχων που διενήργησαν οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπηρεσία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ούτως ώστε τα προϊόντα που εξάγονται από τη Σλοβενία σε τρίτες χώρες να είναι ασφαλή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας Γέρνεϊ Ντρόφενικ διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στις δύο εταιρείες θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιο αυστηροί και τόνισε ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από τις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εστάλησαν σε εργαστήριο του Βελιγραδίου, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο για να διεξάγει τους εργαστηριακούς ελέγχους.

Παρ' όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι αναξιόπιστα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποφάσισαν να ελέγξουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από το "ύποπτο" γάλα που εισήχθη στη χώρα, από γαλακτοκομικές μονάδες της Κροατίας.

Το κροατικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στην απόσυρση ορισμένων τύπων γάλακτος που παράγουν οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων της αφλατοξίνης Μ1.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποφάσισαν την απαγόρευση παρτίδων γάλακτος και από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία, έπειτα από ελέγχους που έγιναν, οι οποίοι επιβεβαίωναν την ύπαρξη αφλατοξίνης σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά.
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης