Εκδήλωση για το «Σχέδιο Μανχάταν» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Εκδήλωση για το «Σχέδιο Μανχάταν» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Εκδήλωση για το «Σχέδιο Μανχάταν» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 175 ΦΟΡΕΣ

Η κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι κατοπινές επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης αποτέλεσαν το αντικείμενο εκδήλωσης με θέμα «Η βιογραφία του Μανχάταν Πρότζεκτ» και ομιλητή τον αναπληρ

Η κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι κατοπινές επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης αποτέλεσαν το αντικείμενο εκδήλωσης με θέμα «Η βιογραφία του Μανχάταν Πρότζεκτ» και ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρο Αραμπατζή.

Με την εκδήλωση εγκαινιάστηκε η νέα σειρά συναντήσεων με τίτλο «Διασταυρώσεις», που άρχισε να διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε μήνα. Η επομένη, που θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου, θα έχει θέμα «Λαμπτήρες και Πατέντες», με ομιλητή το λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στάθη Αραποστάθη.

Το «Σχέδιο Μανχάταν» για την κατασκευή της ατομικής βόμβας ξεκίνησε το 1941 και ολοκληρώθηκε με το βομβαρδισμό των ιαπωνικών πόλεων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. Η ρίψη της βόμβας αποτέλεσε καμπή στην ιστορία, καθώς πέρα από μια καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων, σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και τον ανταγωνισμό των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ειδικότερα από τη σκοπιά της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως ανέφερε ο κ. Αραμπατζής, το «Σχέδιο Μανχάταν» ήταν ένα επιστημονικό και τεχνολογικό εγχείρημα τεράστιας κλίμακας, όπου συνεργάστηκαν χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, μηχανικοί) και το οποίο κόστισε το αστρονομικό για εκείνη την εποχή ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

Ο κ.Αραμπατζής παρουσίασε τις διαδοχικές εξελίξεις στη Φυσική κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα κατασκευής των πυρηνικών όπλων, καθώς και τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπερασθούν. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του «Σχεδίου Μανχάταν» για τις φυσικές επιστήμες, καθώς αυτό επέτρεψε την αλματώδη αύξηση στη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας από το κράτος, με συνέπεια τη δημιουργία ενός επιστημονικού-στρατιωτικού συμπλέγματος και τη γένεση της λεγόμενης «επιστήμης μεγάλης κλίμακας» (big science).

Ο Θόδωρος Αραμπατζής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στη γαλλική

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά