Ένα εστιατόριο-στολίδι "στοιχειώνει" τους Θεσσαλονικείς

Ένα εστιατόριο-στολίδι "στοιχειώνει" τους Θεσσαλονικείς

Ένα εστιατόριο-στολίδι "στοιχειώνει" τους Θεσσαλονικείς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 206 ΦΟΡΕΣ

Ήταν ένα κοσμοπολίτικο στέκι, ένας τόπος συνάντησης που απέπνεε την αριστοκρατική αίγλη του μεσοπολέμου με την ψηλοτάβανη αίθουσα, τα γκαρσόνια με το καλοσιδερωμένο άσπρο πουκάμισο και το μαύρο παπιγιόν και - κυρίως - για τον γαστριμαργικό "παράδεισο"...

Ήταν ένα κοσμοπολίτικο στέκι, ένας τόπος συνάντησης που απέπνεε την αριστοκρατική αίγλη του μεσοπολέμου με την ψηλοτάβανη αίθουσα, τα γκαρσόνια με το καλοσιδερωμένο άσπρο πουκάμισο και το μαύρο παπιγιόν και - κυρίως - για τον γαστριμαργικό "παράδεισο" που υπόσχονταν τα αχνιστά πιάτα ημέρας.

Το εστιατόριο "Ολυμπος - Νάουσα" λειτούργησε σε ένα διατηρητέο κτίριο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, από το 1927 έως τον Ιούνιο του 1994 και αποτέλεσε χαρακτηριστικό σημείο συνάντησης, ταυτισμένο με την κοινωνική ζωή της πόλης.

Όσοι το είχαν επισκεφθεί, ακόμη αναπολούν με ακατάσχετη... σιελόρροια το αρνάκι φρικασέ, το χιουνκιάρ μπεϊγεντί, το κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνα, το ψάρι με μαγιονέζα που σερβιρίζονταν στις δύο μεγάλες αίθουσές του, με τα λινά, λευκά τραπεζομάντιλα.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 1994 παραμένει κλειστό, με την πρόσοψή του μόνο να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του...

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Νίκης 5 και χτίστηκε το 1926 στη θέση όπου παλιότερα (από το 1902) βρισκόταν το "θέατρο ποικιλιών Ολύμπια".

Σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα της εποχής στη Θεσσαλονίκη Ζακ Μοσσέ για να στεγάσει στους δύο ορόφους του (275 τ.μ. ο καθένας) τα γραφεία των "Ηνωμένων Ζυθοποιείων" και στο ισόγειό του (300 τ.μ.)., με τις δύο ξεχωριστές αίθουσες "Όλυμπος" και "Νάουσα", το ζυθοπωλείο - δοκιμαστήριο, την μπυραρία δηλαδή όπου σερβίρονταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η μπύρα της εταιρείας.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου και εντάσσεται στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και τον νεοκλασσικισμό.

Εκτιμάται πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ

Όπως εξηγεί η Χριστίνα Καράπατσα, επικεφαλής του Τομέα περιουσίας και υποδομών της Eurobank, "το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα της πρώην Τράπεζας Κρήτης το 1977 από την εταιρεία Κτηματική - Εισαγωγική Α.Ε. σαν εισφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. περιήλθε με την συγχώνευση της Τράπεζας Κρήτης το 1999".

Σύμφωνα με την κ. Καράπατσα, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1983 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ., ενώ, όπως διευκρινίζει, είναι διατηρητέο και ως προς τη χρήση, δηλαδή θα πρέπει να λειτουργήσει και πάλι μόνο ως εστιατόριο.

Το συνολικό οικόπεδο έχει εμβαδόν 622 τ.μ. και το κτίριο του "Ολυμπος - Νάουσα" αποτελείται από ισόγειο 300 τ.μ., ημιώροφο 98 τ.μ., Α΄ όροφο 297 τ.μ. και Β΄ όροφο 297 τ..μ., με συντελεστή δόμησης της περιοχής 4,8.

"Η τιμή εκτίμησης είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και για το κτίριο και το οικόπεδο συνολικά και, μέχρι στιγμής, υπήρξε προφορικό ενδιαφέρον από διάφορους επενδυτές, οι οποίοι όμως είναι επιφυλακτικοί λόγω της οικονομικής κρίσης" εξηγεί η κ. Καράπατσα.

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του ΥΠΠΟ το 2007, εγκρίθηκε προσθήκη τεσσάρων ορόφων καθ' ύψος στο κτίριο και αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης, στην οποία διατυπώνονταν ρητά η υποχρέωση διατήρησης - μεταξύ άλλων - της όψης του κτιρίου.

Όλες οι σχετικές εργασίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και περιελάμβαναν, σύμφωνα με την κ.Καράπατσα, "πλήρη αποκατάσταση των εξωτερικών διακοσμητικών στοιχείων που παρουσίαζαν φθορές από το χρόνο και την ατμοσφαιρική ρύπανση".

Υποχρέωση πάντως του ιδιοκτήτη του κτιρίου, όπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Δημήτρης Ζυγομαλάς, είναι η συντήρηση και διατήρησή του σε καλή κατάσταση.

ʼλλωστε, η σχετική απόφαση του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει και τη λεπτομερή αποτύπωση του εσωτερικού του διατηρητέου, με στόχο την ανακατασκευή του με χρήση νέου φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα σύγχρονης τεχνολογίας και νέα, ενισχυμένα υλικά.

Μέχρι πάντως να βρεθεί... πρόθυμος επενδυτής, το "Ολυμπος- Νάουσα" θα εξακολουθεί να στοιχειώνει τις γαστριμαργικές μνήμες πολλών Θεσσαλονικέων και επισκεπτών που εδώ και χρόνια, βρίσκουν κλειστή την πόρτα του εστιατορίου.
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά