Εθνικός φόρος τιμής στον Στεφάν Εσέλ

Εθνικός φόρος τιμής στον Στεφάν Εσέλ

Εθνικός φόρος τιμής στον Στεφάν Εσέλ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 23 ΦΟΡΕΣ

Η Γαλλία απέτισε εθνικό φόρο τιμής στον Στεφάν Εσέλ, αντιστασιακό, διανοούμενο και στρατευμένο αγωνιστή, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, στο πρόσωπο του οποίου ο πρόεδρος Ολάντ χαιρέτισε έναν "ελεύθερο άνθρωπο" και "ένα μεγάλο Γά

Η Γαλλία απέτισε εθνικό φόρο τιμής στον Στεφάν Εσέλ, αντιστασιακό, διανοούμενο και στρατευμένο αγωνιστή, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, στο πρόσωπο του οποίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε έναν "ελεύθερο άνθρωπο" και "ένα μεγάλο Γάλλο" στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην αυλή του μεγάρου των Απομάχων (Ενβαλίντ).

Ο αρχηγός του κράτους εκφώνησε τον επικήδειο του πρώην διπλωμάτη και συγγραφέα, συντάκτη του μανιφέστου "Αγανακτήστε", το οποίο έχει πουλήσει από το 2010 περίπου τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και έχει εμπνεύσει πολλά κινήματα διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

"Ο Στεφάν Εσέλ ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος: ελεύθερος στις επιλογές του, ελεύθερος στη στράτευσή του, ελεύθερος στη ζωή του", υπογράμμισε ο Ολάντ παρουσία της συζύγου του Στεφάν Εσέλ, πολλών μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο και βετεράνων της αντίστασης.

"Η ελευθερία ήταν το πάθος του, το ιδεώδες του", "στο όνομά της υπήρξε ένας ελεύθερος Γάλλος", δήλωσε ο Ολάντ υπενθυμίζοντας τη δράση του εκλιπόντος ως αντιστασιακού. Την ελευθερία του την άσκησε "με τη δράση του αλλά και με την πένα του", υπογράμμισε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως "χάρη σε ένα φυλλάδιο γνώρισε τη διασημότητα πολύ πέραν των συνόρων μας και σε μια ασυνήθιστη ηλικία". "Ενέπνευσε τη νεολαία της Ευρώπης, ακόμη και πέραν αυτής", δήλωσε ο Ολάντ.

Αυτός ο ακτιβιστής της αριστεράς "πέταξε καταπρόσωπο στους μοιρολάτρες, τους παραιτημένους, τους ψοφοδεείς, το σύνθημά του 'Αγανακτήστε!'", υπογράμμισε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο για μια έκκληση "όχι σε εξέγερση, αλλά σε νηφαλιότητα", "ήταν και παραμένει μια απαίτηση για δράση, μια ισχυρή πρόσκληση σε στράτευση".

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά