Νέος «χρυσός σκούφος» απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Μαυρίκος»

Νέος «χρυσός σκούφος»  απονεμήθηκε στο  εστιατόριο «Μαυρίκος»

Νέος «χρυσός σκούφος» απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Μαυρίκος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2506 ΦΟΡΕΣ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Ρεπορτάζ: Λίζα Γ. Τσοπανάκη lizatsopanaki@rodiaki.gr Για δέκατη συνεχή χρονιά βραβεύθηκε με το βραβείο υψηλής γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» το γνωστό εστιατόριο Μαυρίκος, το οποίο βραβεύεται ανελλιπώς από το 2002 αποδεικνύοντας πως είναι ένα εστιατόριο που υπηρετεί με συνέπεια την ποιοτική και καινοτόμο ελληνική κουζίνα. Στόχος των βραβείων είναι να δημιουργηθεί συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα βραβεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαχωρίζονται σε «Χρυσοί Σκούφοι» και σε «βραβεία Ελληνικής Κουζίνας», έχουν ως στόχο τους τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας «η ελληνική κουζίνα έχει απεριόριστες δυνατότητες. Όπως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ελληνική κουζίνα. Με πιάτα της ελληνικής κουλτούρας που θα τα διαδώσουμε και στο εξωτερικό για να φύγει η γνώμη για το ότι η ελληνική κουζίνα είναι μόνο ο μουσακάς, το τζατζίκι, το σουβλάκι, ο γύρος» ανέφερε μιλώντας στη «Ρ» για τη διάκρισή του εστιατορίου ο κ. Δημήτρης Μαυρίκος. Ο ίδιος, θεωρεί πως το μυστικό της επιτυχίας του εστιατορίου Μαυρίκος είναι το γεγονός ότι δεν κάνουν έκπτωση στην ποιότητα των υλικών. «Έχουμε το καλύτερο βούτυρο και λάδι, έχουμε φρέσκα προϊόντα και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τη ρίγανη, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, την κάπαρη τα μαζεύω με τα χέρια μου για αυτό και είναι χιλιομυρωδάτο. Ό,τι μπορώ να βρω από τον τόπο μου θα το χρησιμοποιήσω» σημειώνει ο κ. Μαυρίκος που την περίοδο που υπάρχουν ντόπιες ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, λάχανα κ.λπ. θα τα προμηθευτεί από τον τόπο του. Εκπροσωπώντας φυσικά και τον αδελφό του κ. Μιχάλη Μαυρίκο αφού, όπως τόνισε, «η δουλειά είναι ομαδική», τόνισε ότι όσο μπορεί χρησιμοποιεί ντόπια υλικά. «Μακάρι να μπορούσα να έχω από τη ρίγανη έως το μοσχάρι που χρησιμοποιώ από τον τόπο μου. Μακάρι να είμαι εν ζωή όταν γίνει αυτό» ανέφερε ο κ. Μαυρίκος. Ερωτηθείς για το πιάτο που θα πρότεινε σε πελάτη του μαγαζιού, ο κ. Μαυρίκος σημείωσε «δεν θα προτείνω κάτι ακριβό σε κάποιον που θα έρθει στο μαγαζί μας. Υπάρχουν πολλά πιάτα κρέατος και ψαριού που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Θα προσπαθήσω να του προτείνω κάτι που δεν θα φάει σε άλλο εστιατόριο. Για παράδειγμα πέρυσι προτείναμε μοσχαρίσια μάγουλα ψημένα σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά και διάφορα βοτανοειδή που το συνοδεύαμε με ελληνικό ζυμαρικό. Είναι ένα πιάτο για πολύ λεπτούς ουρανίσκους και μερακλήδες». Ο ίδιος τονίζει πως «τα πιάτα που προσφέρουμε είναι όσο γίνεται πιο τίμια και καλομαγειρεμένα. Το εστιατόριο Μαυρίκος δεν προσφέρει «Φρουφρού και αρώματα». Εμείς δίνουμε τη ρουστίκ. Και τη γεύση και την παρουσίαση του φαγητού». Οι Χρυσοί Σκούφοι 2012 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης: • 1. Σπονδή (Αθήνα) 17/20 και 2 σκούφοι • 2. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20 και 2 σκούφοι • 3. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος • 4. Botrini's (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος • 5. Funky Gourmet (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος • 6. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens - Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος • 7. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 15,5/20 και 1 σκούφος • 8. Alfredo's (ξεν. «Regency Casino», Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος • 9. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος • 10. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος • 11. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 15/20 και 1 σκούφος • 12. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20 και 1 σκούφος • 13. Water Restaurant (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πήραν: • 1. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20 • 2. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens - Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20 • 3. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20 • 4. Cibus (Αθήνα) 14,5/20 • 5. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 14,5/20 • 6. Hytra (Αθήνα) 14,5/20 • 7. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20 • 8. Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20 • 9. Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20 • 10. Αλέξης (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14/20 • 11. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14/20 • 12. Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονο) 14/20 • 13. Γαλάζια Ακτή (ξεν. «Grand Resort Lagonissi», Περίχωρα Αθήνας) 14/20 • 14. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20 • 15. G.B. Corner (ξεν. «Μεγάλη Βρετανία», Αθήνα) 14/20 • 16. Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20 • 17. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20 • 18. Κρητικός (Αθήνα) 14/20 • 19. Lady Finger (ξεν. «Adronikos», Μύκονο) 14/20 • 20. Ο Λεβέντης (ʼνω Σταλός, Χανιά) 14/20 • 21. L' Orangerie (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 14/20 • 22. Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20 • 23. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20 • 24. Παπαϊωάννου (Πειραιά) 14/20 • 25. Saltsa (Σαντορίνη) 14/20 • 26. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20 • 27. Τηλέμαχος BBQ (Αθήνα) 14/20 • 28. Ψωμί & Αλάτι (Αθήνα) 14/20

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς