"Η κλασική μουσική δεν είναι σνομπ"

"Η κλασική μουσική δεν είναι σνομπ"

"Η κλασική μουσική δεν είναι σνομπ"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 80 ΦΟΡΕΣ

"Η κλασική μουσική δεν είναι σνομπ, είναι δικαίωμα όλων μας", δηλώνει η νεαρή πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη, που το Σάββατο 6 Απριλίου συμπράττει ως σολίστ με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων για την τελευταία συναυλία της σειράς "Νέοι Κλασικοί".

Με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Χάυντν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συναυλία της σειράς "Νέοι Κλασικοί" για τη φετινή σεζόν, το Σάββατο 6 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, με σολίστ την Αγάπη Τριανταφυλλίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αργεντινού μαέστρου Mariano Chiacchiarini.

Η παράσταση ξεκινά με την Εισαγωγή Κοριολανός του Μπετόβεν, έργο γραμμένο για το δράμα του Χαϊνριχ Τζόζεφ Βον Κόλλιν και βασισμένο στην ιστορία του Ρωμαίου στρατηγού Γαϊου Κοριολανού που ενώ έχει διωχθεί από τη Ρώμη κι έχει συμμαχήσει με τους εχθρούς, αυτοκτονεί για να σώσει τη τιμή του. Θα ακουστούν ακόμα, ένα από τα πιο διάσημα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αριθμός 20, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, του οποίου η πρεμιέρα έγινε στη Βιέννη το 1785 με τον ίδιο τον συνθέτη στη θέση του σολίστ, αλλά και η Συμφωνία 94 του Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, γνωστή και ως "Έκπληξη".

Με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) συμπράττει ως σολίστ, η πολυβραβευμένη νεαρή πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη, η οποία μιλάει με ιδιαίτερη θέρμη, για τα παιδικά της ερεθίσματα και ακούσματα που πήρε από την οικογένεια της, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως "η αγάπη πάνω στη μουσική αλλά και στο μουσικό όργανο που επιλέγει κανείς είναι απαραίτητα ως και βασική".

Η νεαρή πιανίστα είναι διπλωματούχος του "Ωδείου Πρωτοπορία" της Αθήνας και από την ηλικία των οχτώ ετών κερδίζει πρώτα Πανελλήνια βραβεία και Grand Prix, ενώ παράλληλα έχει διακριθεί διεθνώς, με κορυφαίες στιγμές την κατάκτηση υποτροφιών από τα Ιδρύματα Vladimir Spivakov και Vladimir Krainev και την εξαιρετική εμφάνισή της στο Κρεμλίνο.

Χαρούμενη δηλώνει για την επιτυχία της, ωστόσο τονίζει πως θα πρέπει να υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους μετριοφροσύνη, γιατί όπως η ίδια συμπληρώνει: "Πρέπει να γνωρίζουμε που πατάμε αλλά να βλέπουμε και 'κάτω από τη μύτη μας'. Δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα, να γνωρίζουμε αυτό που κάνουμε και πάνω σε αυτό να χτίζουμε. Εγώ νοιώθω πάντα φοιτήτρια, καθώς στη μουσική υπάρχει μία μαγεία που διαρκώς ανακαλύπτεις".

ʼδικη, όμως, θεωρεί την άποψη που έχει πολύς κόσμος για την κλασική μουσική. Όπως χαρακτηριστικά λέει, "η κλασική μουσική δεν είναι δικαίωμα μιας μερίδας ανθρώπων. Αν υπάρχουν σνομπ άνθρωποι στην κλασική μουσική που έχουν έτσι αποδώσει τον όρο, ή έχουν θίξει την κλασική μουσική, είναι πολύ λάθος. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι είναι σνομπ και όχι η μουσική. Όλοι δικαιούνται την κλασική μουσική, είναι μία εκπαίδευση που σε μορφώνει".

Μιλώντας για τα πράγματα που έχει κατακτήσει, τονίζει πως ένα βασικό εργαλείο, πέρα από την αγάπη για τη μουσική, είναι τα σωστά βήματα της εκπαίδευσης, τα οποία είχε την τύχη απολαύσει. "Μου δόθηκε η ευκαιρία να παίζω πολύ συχνά στην πατρίδα μου από πολύ μικρή ηλικία και σε ατομικά ρεσιτάλ και σε μεγάλες αίθουσες. Είναι πολύ σημαντικό η πατρίδα σου να σε στηρίζει".

"Σήμερα όμως πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικές οι πανεπιστημιακές σπουδές. Γι' αυτό η χώρα και η πολιτεία μας πρέπει να στηρίζει τους νέους και να τους παρέχει τα όπλα μέσω των καλών εκπαιδευτικών είτε αυτό είναι ένα ωδείο είτε είναι ένα πανεπιστήμιο. Αν δεν παρέχεις αυτά τα εφόδια, δεν μπορεί το παιδί να έχει ερεθίσματα, άρα μια ζωή θα φεύγει μακριά για να βρει κάτι καλύτερο. Υπάρχουν πολλοί άξιοι άνθρωποι στη χώρα μας και έχουμε ένα μεγάλο δυναμικό το οποίο είναι διάσπαρτο και στο εξωτερικό, που αν το αξιοποιήσει η πατρίδα μας θα καταφέρουμε σπουδαία πράγματα".

Η παράσταση ξεκινά στις 20.30, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 10 και 15 ευρώ (μειωμένο 5 ευρώ).
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά