FBI, CIA και Αντιτρομοκρατική ερευνούν τις φονικές εκρήξεις

FBI, CIA και Αντιτρομοκρατική ερευνούν τις φονικές εκρήξεις

FBI, CIA και Αντιτρομοκρατική ερευνούν τις φονικές εκρήξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 102 ΦΟΡΕΣ

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή του τερματισμού, προκαλώντας το θάνατο τρι

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν τη Δευτέρα κοντά στη γραμμή του τερματισμού, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από εκατό.

Επειδή στον Μαραθώνιο της Βοστόνης τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν άφθονα οπτικά στοιχεία για το τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστόνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

"Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα", δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης.

"Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές", δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να τηλεφωνήσει και να κάνει γνωστό αν είδε κάτι ύποπτο.

A Metro SWAT armoured vehicle arrives at the Boston Common near the scene of multiple bombings near the finish line of the Boston Marathon in Boston, Massachusetts April 15, 2013. REUTERS/Scott Eisen

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της Βοστόνης δείχνουν συνεχώς διασώστες να σπεύδουν να βοηθήσουν τους τραυματίες και στη συνέχεια να μεταφέρουν δρομείς και θεατές γεμάτους αίματα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας αυτής των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία. Έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην καρδιά της εμπορικής συνοικίας της Βοστόνης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστόνης Κάρμεν Ορτίζ. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται από τους ερευνητές, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστόνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

US Marathon 4

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά