"Στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας η Αυστραλία"

"Στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας η Αυστραλία"

"Στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας η Αυστραλία"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 51 ΦΟΡΕΣ

Η Αυστραλία παραμένει ένας από τους σημαντικούς στόχους της διεθνούς τρομοκρατίας μόνο και μόνο γιατί είναι μια φιλελεύθερη δυτική χώρα, υποστηρίζει ο αυστραλός πρέσβης για την αντιτρομοκρατία και ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της χώρας, Μπιλ Φίσερ.

Η Αυστραλία παραμένει ένας από τους σημαντικούς στόχους της διεθνούς τρομοκρατίας μόνο και μόνο γιατί είναι μια φιλελεύθερη δυτική χώρα, υποστηρίζει ο αυστραλός πρέσβης για την αντιτρομοκρατία και ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της χώρας, Μπιλ Φίσερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπείας επικεντρώνονται κυρίως στο να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης εντός της Αυστραλίας.

Παράλληλα, όμως, παρακολουθούν προσεκτικά και το ενδεχόμενο, Αυστραλοί που βρίσκονται στο εξωτερικό η αυστραλιανές εταιρείες να γίνουν στόχος τρομοκρατών.

Όπως δήλωσε ο Φίσερ, τα τελευταία χρόνια το θέμα της τρομοκρατίας είχε παύσει να είναι το κυρίαρχο θέμα των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, κυρίως λόγω της επιτυχίας που είχε η διεθνής συνεργασία και η παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανήλθε, βεβαίως, μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη.

Μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο και δεκάδες Αυστραλοί, ανάμεσά τους και πέντε ομογενείς, ο αριθμός αυτών που απασχολούνται στις αυστραλιανές δυνάμεις ασφαλείας, πληροφοριών και κατασκοπείας διπλασιάστηκε.

Ο προϋπολογισμός της Αυστραλιανής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, (ASIO), αυξήθηκε 500%, όπως εντυπωσιακά αυξήθηκαν και οι προϋπολογισμοί άλλων αρμοδίων υπηρεσιών που αντικείμενό τους είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το 2003 η Αυστραλία δημιούργησε τη θέση του Πρέσβη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στόχος του οποίου είναι ο διεθνής συντονισμός, από αυστραλιανής πλευράς, αντιτρομοκρατικής δράσης.

Στη θέση αυτή φέτος τοποθετήθηκε ο Μπιλ Φίσερ, ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της χώρας.

Ο Φίσερ σε συνέντευξη υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αλλά πρόσθεσε πως μένει να γίνουν ακόμα πολλά. «Είμαστε πάντα στις 10 Σεπτεμβρίου» είπε συμβολικά, λέγοντας ότι πάντα μπορεί να εκδηλωθεί η επόμενη επίθεση.

Ανέφερε επίσης ότι αν τα κίνητρα των τρομοκρατών είναι ιδεολογικά, τότε η Αυστραλία, όπως και άλλες δυτικές φιλελεύθερες χώρες παραμένουν πάντα στόχος.

Κάποιοι τρομοκράτες, ανέφερε, αν δεν μπορέσουν να χτυπήσουν αμερικανικό στόχο επιλέγουν βρετανικό και αν δεν μπορέσουν βρετανικό στόχο επιλέγουν αυστραλιανό.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αυστραλιανές υπηρεσίες ανησυχούν για την επιστροφή πίσω στην Αυστραλία νέων που έχουν πολεμήσει στη Συρία στο πλευρό οργανώσεων που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα.

Όπως επισήμανε, ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις είναι και κάπου 260 αυστραλιανές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Ο κ. Φίσερ ανέφερε ακόμα πως υπάρχει ανησυχία για ύπαρξη τρομοκρατικών ομάδων στην Ινδονησία αν και εκεί, όπως είπε, έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχει και καλή συνεργασία με τις αρμόδιες αυστραλιανές υπηρεσίες.
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά